Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Kell-e cseh nyevlről szlovákra...

Kell-e cseh nyevlről szlovákra fordítani? És fordítva? Mennyire hasonló a két nyelv, illetve mennyire különböző?

Figyelt kérdés

Sok mindent hallottam már.

Azt is, hogy gyakorlatilag ugyan az a 2 nyelv, meg azt is hallottam már, hogy erről szó sincs, pusztán arról van szó, hogy a két legjobban hasonlító szláv nyelv.

Mi az igazság?

Ha egy olyan cseh aki sosem látott / hallott szlovák szöveget találkozna egy olyan szlovákkal, aki sosem találkozott a cseh nyelvvel és elkezdenének beszélgetni, megértenék egymást?

Tudom ez lehetetlen hogy a gyakorlatban ne találkozzon az egyik a másikkal, de a kérdés elméleti.

2024. jan. 14. 07:09
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
66%
Hagyjuk már… az összes szláv megérti egymást
2024. jan. 16. 14:26
 12/14 TappancsMancs ***** válasza:
10/ lásd a 4-es 5. bekezdését szlovák magyartól. A nyest ebben nem volt teljesen körültekintő, de jó a cikk így is.
2024. jan. 16. 15:02
 13/14 MDaniel98 ***** válasza:
Hivatalos ügyekben természetesen igen, hétköznapi ügyekben nem annyira.
2024. jan. 19. 14:03
 14/14 anonim ***** válasza:
Sok a hasonlóság, sok szlovák megy cseh egyetemre. Szlovákiai magyarok is sokan mennek a prágai Károly Egyetemre, met sokkal jobb, mint a szlovákiaiak. A csehországban tanuló felvidéki magyar diákoknak külön szervezete is van, az Ady Endre Diákkör. Úgy tudom, hogy a beszélt nyelv nagyon hasonló, főleg az egymáshoz közeli nyelvjárásokban, de az irodalmi nyelv jobban különbözik, mivel az külön fejlődött már kb 200 éve. Szóval nekem azt mondták, hogy főleg az írást-olvasást kellet tanulni, mert más a helyesírás, illetve a szakszókincs.
júl. 16. 13:51
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!