Mit jelent a szabad akarat fogalma?
Itt olvashatsz a témában:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__termeszettudomany..
Én ezt a választ írtam:
A "szabad akarat" egy zavaros teológiai fogalom. Az ember kényszerek közt próbál méltósággal megélni, és ennek érdekében vagy sikerül saját maga és/vagy általa tisztelt embertársai szempontjából jó döntéseket hoznia - vagy nem.
A "szabad akarat" fogalmát arra használja a papság, hogy az ember szerintük szabadon dönthet, hogy a papok tanácsát követi - vagy sem. Ha az ember nem a papok kinyilvánított akarata szerint cselekszik, akkor "bűnös" és megérdemli a papok által kiszabott és jóváhagyott büntetést, mert "szabadon" választotta a "rosszat"!
Ebben gyakorlatilag kimerül ez a témakör.
Ez valóban egy nagyon homályosan definiált fogalom. Manapság viszonylagos egyetértés van abban, hogy fizikai alapja nincs egy ilyen jelenségnek, tehát az akarat - legalábbis a fizikai törvényektől - nem szabad.
Ettől függetlenül, pszichológiában, teológiában, szociológiában lehet értelme a kifejezés használatának.
Itt leginkább az emberi érzésre/élményre utal, ami egy olyan tapasztalás mintha valóban szabadon döntenénk.
A fizika oldaláról ez egy "emerging feature", ami nem tudom pontosan hogy mi magyarul, de olyan tulajdonságra utal, ami mikroszkopikusan nem jelenik meg, csak rendszerben.
Szabad akarat:
Minden akadályozó tényezőtől mentes határozott lelki törekvés.
Igen, létezik szabad akarat.
#6 (09:28) - akkor a definíciód alapján csakis az ateistáknak lehet ilyesmije, hisz a valláskárosultság meg az egyházi vezetés elfogadása durva "akadályozó tényező"-nek számít!
:)
Igen, egyetértek veled.
Valláskárosultak, szektások ezt nem érthetik.
De az ateisták szintén nem értik, mivel ök csak az agyuk bal féltekét használják.
Jó, ezt talán hagyjuk.
Nem azt kérdeztem, hogy ki tudja jobban sértegetni a másikat.
Aki azt írja, hogy létezik, (vagy nem) a szabad akarat, az esetleg megpróbálhatná bizonyítani is.
Félreértettél. Miért sértegetnélek?
A bal agyfélteke felelős az analitikus, rendszerben való gondolkodásért.
A bal agyfélteke felelős az egymásutániságért, tervszerűségért ect
A bal agyféltekével nem lehet szárnyalni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!