Etikus viselkedés hitelkártyát kiváltani azért, hogy az ember a hitelkeretet állampapírba fektesse?
- A bank nem erre szánta a hitelkártyákat, bár ezt a lehetőséget nem zárta ki.
- A bank számít arra, hogy a kártyahasználó időnként kamatot fog fizetni.
- Ha a kártyahasználó 1 hónapos állampapírt vesz, akkor kockázat nélkül kamatmentesen használhatja a bank pénzét.
- Az, hogy a banki hitelkártya magas kamata az emberek kihasználását célozza, erkölcsössé teszi az ilyen viselkedést?
Konkrétan azon dilemmázok, hogy kikérjem-e a hitelkártyát az előzetesen megajánlott kerettel.
Gondolom #3 vagy.
A kérdés ez volt:
"Etikus viselkedés hitelkártyát kiváltani azért, hogy az ember a hitelkeretet állampapírba fektesse?"
A válaszodban erről nincs szó.
"MIKOR kell törleszteni? Pontosan havonta?...stb."
Ezek a megvalósíthatósággal kapcsolatos technikai kérdések. Semmi közük ahhoz, hogy a tevékenység etikus-e. Ha a címben szereplő kérdésre (etikus/nem etikus és miért) válaszolnál, akkor megnyugtatlak, hogy a megvalósítás módját ismerem. Azzal nem kell foglakoznod.
Szerintem amit tervezel, nem etikátlan, de nem is etikus, hanem semleges.
A bank olyan feltételekkel ad neked kártyát, amilyenekkel, amíg ezt betartod, addig korrektül jársz el. Az, hogy mi a bank hátsó szándéka, nem a te problémád, és neked nem hinném, hogy bármilyen felelősséged (különösen nem erkölcsi alapon) megfelelni egy ki nem mondott, ráadásul számodra nézve negatív elvárásnak. Az, hogy a bank arra játszik, hogy te majd megcsúszol, az a részéről egyszerű spekuláció, aminek van valamekkora kockázata, de ezt a kockázatot kezelje a bank, ne a te fejed fájjon miatta.
Köszönöm a választ. 1 mellette.
"Magyarán 20%-al veszel fel kölcsönt..."
A hitelkártya nem így működik.
Ez azt jelenti, hogy egy magas kockázatú játékot játszol.
Ha a szerződési feltételek között nem szerepel a hitel tilalma, akkor használhatod.
"Ha a szerződési feltételek között nem szerepel a hitel tilalma, akkor használhatod."
Hitel tilalma egy hitelkártyánál? A hitelkártya arra való, hogy rajta keresztül hitelt vegyek fel. Vagy úgy érted, hogy a szerződési feltételek alapján további, másfajta hiteleket nem vehetnék fel? Nem akarok.
Egyébként az etikus/ nem etikus minősítésről mi a véleményed?
Szerintem ez szürke zóna.
Nem is etikus, és nem is etikátlan.
A szerződés: ha pénzt kapsz, elő lehet írni, mire fordíthatod.
Ha te veszel valami befektetést, elő lehet írni, miből veheted.
Köszönöm a választ.
Nincs ilyen kikötés egyik helyen sem. Akkor ezt is "mellette" szavazatnak veszem. (2)
Nekem a semleges vélemény is jó. Azt egy percig sem gondoltam, hogy ez valami nemes cselekedet lenne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!