Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az angoloknál miért van még...

Az angoloknál miért van még mindig arisztokrácia, osztály rendszerrel?

Figyelt kérdés
2022. nov. 22. 16:34
1 2 3
 21/26 A kérdező kommentje:

20

Az, hogy van kitörési lehetőség azzal egyetértek. Más kérdés, hogy a legtöbb angol nem él vele, inkább a külföldiek használják ki ezt a lehetőséget. Az angolok többségében van egy küldetéstudat, egy berögzült hovatartozás tudat és gyanakvók mindenkivel szemben aki nem olyan mint ő ezért a saját nyája felé fog húzni. Ezért van ennyi ítélet akcentus alapján, az alapján, hogy milyen családból származol, milyen egyetemre, suliba jártál stb. Igen, mert osztályok közti szegregáció a is iskolák, egyetemek szintjén is megfigyelhető.

2022. nov. 24. 08:50
 22/26 anonim ***** válasza:
100%
Ez meg értelmetlen buta sztereotípia, vélemény, logikus érvekkel vagy tényekkel nem alátámasztható. Pl. honnan veszed hogy a legtöbb angol nem él a társadalmi mobilitás adta lehetőségekkel? "Hasamra ütök, és mondok egy nagyot" kategória. Szerinted ilyenek meg olyanok, szerintem meg nem. Ez az én tapasztalatom. A másik fele meg amit írsz az magyaroknál is megvan. Vannak presztízzsel bíró egyetemeink, ELTE, BME, Corvinus. Én is az ELTE-n voltam, itt a divat volt a Pázmányon röhögni. A BME-n úgy tudom az Óbudai Egyetem a mumus. Ha buksz mehetsz az Óbudaira :) A Corvinus közgázon meg a BGE a célpont. Itt a nagy pesti egyetemeken ha valaki nem ezeken tanul, ha valami vidéki egyetemen akkor pláne az a gáz "futottak még" kategória. A külföldi egyetem még menőbb, az erasmusnak kb. az az egyik legnagyobb haszna a jövődre nézve, hogy bele tudod írni az önéletrajzodba hogy, Sorbonne, vagy Göttingen. De igazából valami humbug nyugati egyetemre is már felkapják a fejüket. Ha egy magyar diákot felvesznek a Cambridgere, vagy az Oxfordra akkor azt meg már az összes hírportál lehozza :D Még TV műsorokba is meghívják. Az elit versenyistálló gimik is ugyanúgy megvannak. Fazekas és társai. Ha megszólalsz az ízes palóc tájszólásoddal itt is furcsán néznek rád. Magyarországon is sok értelmiségi emberszámba sem veszi a betanított munkást. Ez nem angol sajátosság.
2022. nov. 24. 13:57
 23/26 anonim ***** válasza:
#20 nemrég láttam egy összefoglalót egy tanulmányról, ahol Szeged környékieket interjúztattak szóban. Az volt a megfigyelés, hogy a gyerek nem úgy beszél, mint a szülei, hanem mint a környezete.
2022. nov. 24. 18:03
 24/26 anonim ***** válasza:

Kérdező, elég érdekes szemléletmóddla rendelkezik. Ott már a 14. században foszladozott a feudalizmus, míg nálunk ez a 19. századig tartott.

Talán még 25-30 éve gond volt a rsadlami mobilitással az UK-ben, de azóta az iskolarendszer és az állam az ellenkező irányba mozdult el.

Nem éltem ott, így nagyon nincs személyes tapasztalatom, de nyitottabbnak tűnnek. Ismerkedtem már britekkel, és így is ezt mondom. Felsőbbrendűségi érzés nem csak náluk van, hanem szinte minden országban előfordul.

2022. nov. 24. 18:15
 25/26 anonim ***** válasza:

23:

Nos a legtöbben akik olyan környezetben nőnek fel ahol több akcentus is jelen van, bizonyos mértékben kevert akcentust beszélnek. Az elsődleges vagy másodlagos nem azt jelenti hogy melyiknek van nagyobb hatása, melyik a domináns hanem hogy melyik a korábbi input. És hagyományosan az elsődleges a családi környezet, bár nyilván a bölcsőde, TV, stb. megjelenésével ez már annyira tisztán nem érvényesül. Ez a fejlődés egyénenként változó de nagyjából 7-12 éves kor között lezárul. Kialakul egy viszonylag stabil akcentus, és később szintén lehet rá hatással a környezet de alapvetően megváltozni nem szokott. E kor felett anyanyelvi szinten elsajátítani egy idegennyelvet is igen nehéz már. Nekem van egy ismerősöm aki Ausztráliában született, de amúgy bolgár származásúak a szülei. Én ezt viszont eleinte nem tudtam, és írásban is, és szóban is olyan nyelvtani hibái voltak, a kiejtése még oké volt de az is olyan gyanús, és messziről jött ember azt mond amit akar, pláne online azt hittem hazudik. :D Ezen mérges is lettem egy idő után, és bunkó módon megkérdeztem hogy lehet az, hogy olyan szinten beszél angolul mint egy középiskolás magyar diák ha ő tényleg Ausztráliában született. Aztán kiderült hogy otthon, meg tágabb családdal csak bolgár nyelven kommunikáltak, úgy igazán angol nyelvű közegbe először 5 évesen került az iskola előkészítőben. 16 évesen beszélt folyékonyan de még mindig nem valami tökéletesen. Pedig 5 évesen azért még nem olyan késő, a legtöbb gyereknél ez nem hiszem hogy problémát okozna, de ő elég nehezen is illeszkedett be. Azóta sokat fejlődött mondjuk, angoltanár lett.

2022. nov. 26. 00:05
 26/26 anonim ***** válasza:
Kérdező! Hogyan sikerülne megszüntetned? Szerintem nem menne...
2022. dec. 6. 19:10
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!