Miért van az, hogy a nagyon buta emberek mindig konzervatívok?
Durva általánosítás, és mint minden ilyen generalizálás nagyon buta dolog...
Nézz szét az akadémikusok között, rengeteg a konzervatív. De nyilván a te szemedben ők is nagyon buták...
LOL
Ez egy kicsit kirekesztő, de ez is egy vélemény.
Egyébként ennek az oka az emberi természetben van. Most kb 8 milliárdan vagyunk. Vajon mennyi ebből az értelmiségi és a buta emebr? Az arány meglepő lehet, ha tudnánk. Hawking szerint: Az inteligencia a változáshoz való képesség. Nem tudom, hogy így van e, de ha igen akkor megmagyarázza, hogy miért nem tudunk változni, fejlődni. A wikipédia szerint az átlag IQ 100 környékén van. Ez nem egy túl nagy szám.
annyiban értek egyet, hogy a nagyon buta emberek hajlamosak a nagyon leegyszerűsítő nézetekre és a rutinra, és mivel a konzervativizmus a régi megszokott értékeket őrzi, első körben ez a legkézenfekvőbb a számukra
de amikor úgy látják, nem működik a dolog, ők is valami máshoz nyúlnak, pl. kommunizmus, anarchizmus, stb.
egyébként nagyon kifinomult módon is lehet igazolni a konzervativizmust (meg bármi mást is - mindenbe belemagyarázható minden, és minél intelligensebb vagy, annál meggyőzőbb belemagyarázást tudsz fabrikálni)
Ja, elfelejtettem kirakni a PC Disclaimer-t, miszerint "természetesen ez egy durva általánosítás, nincs empirikus bizonyítékom, mindigvannakkivételekígyszépavilág stb.". Vegyük úgy, hogy ez megtörtént, megkövetem magam, bűnbánatot gyakorlok a Párt előtt és természetesen nem úgy gondoltam, természetesen vannak nagyon liberális fociultrák is. Köszönöm, és haladjunk tovább.
Másik: én nem azt írtam, hogy aki konzervatív, az buta, hanem azt, hogy aki buta, az viszont általában konzervatív. Magyarán a buta emberek a konzervatív emberek halmazának részhalmaza, avagy nem minden rovar bogár, tudjátok. Ezt elsősorban az egyesnek üzenem, aki láthatóan nem gondolta át, amit írtam. Direkt nem azt írtam, hogy a konzervatívok buták lennének. Nem gondolom így. Sőt, azt gondolom, hogy természetes folyamat, hogy ahogy idősödik az ember, egyre konzervatívabb lesz.
DE! Azt azért látni, hogy aki nagyon szemellenzős, nem lát rá a világra, nem látott világot, nem művelt, nem beszél nyelveket, hiányzik belőle az intellektus és az intelligencia is, az viszont szinte mindig ezzel együtt törzshöz tartozási igénnyel él, nagyon fontos neki a "haza", "nemzet", "család", vagy valamelyik fociklub. A fanatizálható, valamilyen csoportban mozgósítható emberek szinte mindig ilyenek. A legtetején meg általában nagyon cinikus értelmiségiek állnak, akik tudják, hogy hogy manipulálják ezt a tömeget.
"Ez azért általánosítás, a liberálisoknál is bőven vannak hülyék"
Persze, tudom én. Elég megnézni azt a videót, ahol Jordan Peterson vitatkozik az egyetemistákkal. De az, hogy ott ne lennének hülyék, az nem is következik abból, amit én írtam.
"Egyébként ennek az oka az emberi természetben van. Most kb 8 milliárdan vagyunk. Vajon mennyi ebből az értelmiségi és a buta emebr?"
Szerintem az ok a normáleloszlásban van. De az én mércém szerint mondjuk nem is az átlagos (tehát 100-as IQ-jú) ember számít átlagosnak, az még bőven lehet nagyon buta, de egyébként sem az IQ egy jó fokmérője a butaságnak. Szerintem ezt inkább személyiségjegyekben lehet megragadni. Én inkább a "józanságra", a szkepticizmusra, mérlegelésre, realista gondolkodásra gondolok, de ezt nehéz mérni. Én erre szoktam mondani, hogy "józan paraszti ész", de társ. tud.-os berkekben nagyon utálják ezt a kifejezést, mert ők máshogy használják, mint én. Én nem azt értem alatta, hogy valaki azt hiszi, hogy tud valamit, anélkül, hogy utánanézne. Hanem mondjuk azt, hogy mennyire jó megfigyelő, mennyire tanul a saját tapasztalataiból külső tanítás nélkül, és ezek alapján mennyire tud kritikusan gondolkodni és alkalmazni korábbi igazságokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!