Mennyi igazság rejlik abban az állításban hogy a Hapsburgok a Karlócai békét követően rengeteg egykori végvárat pusztítottak el annak érdekében hogy megnehezítsenek egy esetleges ellenük irányuló felkelést ?
Azt már hallottam hogy többek között azért van akkora ( legalábbis állítólagos ) európai mércével mért " várhiány " Magyarországon , mert hogy a fentebb említett ok miatt a Hapsburgok nagy búzgósággal elkezdték megsemmisíteni a korábban végvár funkciót betöltő várakat ...
Van bármiféle igazság ebben az állításban ?
Vagy megint csak egy többé-kevésbé hamis állításról van szó ?
Most őszintén mondd meg nekem hogy mi értelme van a helyesíráson lovagolni egy történelemmel kapcsolatos kérdés esetén ?
Attól hogy félreírtam ( vagy szerinted eleve nem tudtam ) a Habsburg szót , még nem jelenti azt hogy nem érthető a kérdésem ...
Tehát ( ha már annyira hajlamos vagy az okoskodásra ) akkor miért nem válaszolsz a kérdésre ahelyett hogy továbbra is a helyesíráson lovagolnál ?
Azt tudom hogy sokak számára elvezetes a trollkodás , de attól még mindig nagyon szánalmas , főleg hogyha már ( helyesírási hiba esetén ) arról van szó hogy az általad kiosztott illető már több mint kétszer kijavította magát ...
Ha azt várod hogy elismerjém hogy jaj de jó ember vagy mert felhoztad a figyelmemet arra hogy háromszor rosszul írtam azt hogy Habsburg meg karlócai béke , akkor sajnalom de nem fogsz részesülni abban a megtiszteltetésben , mert már eleve nem kellett volna engem ( főleg ilyen ismételt rászállós módon ) kijavítsál .
Hiszen arra van ott a helyesírás szekció vagy jobbik esetben a nyelvtan tanár szakma , bár ahhoz gondolom hogy már messze nincs annyi eszed , mivel sokkal könnyebb a gyakorin okoskodni mint tanárnak menni .
Na de mindegy végülis én vagyok a hülye hogy egyáltalán leálltam firkálgatni két rosszmájú skandináv mitológiai lényről elnevezett alakkal és majd remélhetőleg akad valaki aki végre valahára válaszol a kérdésemre ...
Ha en fin dag , ni ack sa smarte troll .
"Másrészt a Habsburg név minden nyelven - Magyarországon és külföldön is - uyganúgy irandó, erre nem mentség, hogy nem MO-on élsz!"
Ez nem teljesen igaz. Az tény, hogy szabály szerint más nyelveken is mind b-vel kell írni, de elég sok külföldi szövegben láttam már p-vel írva, már-már olyan az összhatás, mintha egy alternatív írásmód lenne. Még márkanévben is előfordul:
12-es!
Mi köze van egy abszinthez az uralkodó család nevének? Anyám borogass!
"Mi köze van egy abszinthez az uralkodó család nevének? Anyám borogass!"
Tudsz olvasni? Akkor a magyarázat is megvan, mi köze. Azt próbáltam vele illusztrálni, hogy külföldön egy viszonylag elterjedt írásmód a Hapsburg, még ha nem is hivatalos.
Arra nem gondoltál, hogy átlagjóska legtöbbször ilyen formában találkozik a névvel?
De tényleg olvass egy kicsit utána, egy sor különböző külföldi szövegben előfordul p-vel.
A Karlócai béke és a Rákóczi-szabadságharc után. A kurucok viszonylag jól tudták alkalmazni a középkori kővárakat a saját gerilla-taktikájukhoz. Ez nem azért volt zavaró a Habsburgoknak, mert túl nagy emberveszteségekkel járt volna szétlőni egy sziklaormon álló nyüzüge váracskát* (akkoriban már rég erődöket építettek Európában, a végvárak nem számítottak túl komoly akadálynak), viszont rendkívül idő- és erőforrás pazarlás volt, hiszen hetekig vagy akár hónapokig ott kellett állomásozni egy tüzér századnak, hogy kiűzzenek 50-100 gyengén felszerelt gyalogost egy várból, holott az ágyúkra és a katonákra szüksége lett volna a Birodalomnak a nyugati, Franciaországgal vívott háborúkban vagy a Spanyol Ökörködési Háborúban is sokkal komolyabb ellenfelek ellen.
Ezek a várrombolások egyébként számos helyen képletesek voltak: a várak kezdetben megmaradtak, csak éppen feltöltötték körülöttük a vizes árkokat vagy a meredek sziklafalakat lankás domboldalra cserélték. A várat a helyi lakosság hordta el sok helyen, nem a Habsburg seregek robbantották fel.
*Ez csak általánosságban értendő, ha hihetünk a népi legendáknak akkor Csobáncot pl. óriási emberáldozatok árán tudták csak elfoglalni a labancok. A legtöbb vár nem ilyen volt, kevés erőfeszítéssel, de időpazarlással tudták bevenni.
Igazad van kérdező, te kétszer írtál el valamit, itt viszont én a 18-dikként még nem olvastam semmit válaszként.
Nos a helyzet az, hogy Magyarországról a török kiűzése javarészt a Habsburgok közreműködésével (de nem kizárólagosan) történt. A Habsburgok gyakorlatilag az Árpád ház kihalásával szerették volna megkaparintani Magyarországot, de mindig közbejött valami. Hol az Anjouk, hol a Hunyadiak, aztán meg a török. Itt volt az idő a teljes és feltétlen bekebelezésre, és amolyan biztosra menő társaság lévén, tényleg sok várat felrobbantottak, nehogy kedvet kapjanak magyar felkelők ezeket használni. Csakhogy akkorra a haditechnika fejlődött annyit, hogy a várak erősen vesztettek jelentőségükből, ezért ez a várrobbantás egyfelől nem volt teljes, másfelől sok várat csak részlegesen romboltak le. De mindenképpen tény volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!