Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Régen mivel fűtöttek az...

Régen mivel fűtöttek az emberek, pláne a szegények?

Figyelt kérdés

Épp egy külföldi könyvet olvasok egy magyar származású embertől, aki Nyíregyházáról származik és nem értem, amit ír, mert nem is magyarul olvasom, de valami fehér dologról ír, amit kiskorában az anyukája sütött és a paplan alá tette melegítésnek, mert fűtésre nem volt pénzük.

Mi lehet az a fehér dolog...?

Nem is biztos, hogy fehér, csak a furcsa szó, amellyel leírja más nyelven a fehér jelentésű szóra emlékeztet, ezért gondolom, hogy valami fehér tán...

Arról is tudok, hogy régen kenyérrel meg süteménnyel is lehetett ugyanígy paplant melegíteni, tán egy fehér tésztára gondol...?

Hiába próbálom tovább is olvasni a könyvet, mondván ez nem releváns, nem megy, mert annyira izgatja a fantáziámat, hogy vajon mivel fűtöttek régen, az 1930-40-es években Nyíregyházán a szegények? (tán én is melegedhetek így télen... :D )

2021. aug. 15. 13:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

" Anya éjjel paplanba csomagolva ült a sütő (kályha?) mellett..."

Valóban sütő és nem kályha.Régen egyetlen helyiségben volt fűtés; a konyhában. Ott folyamatosan égett a tűz, hiszen főzni, sütni, mosogatáshoz meleg vizet fogni kellett. Ami a tüzelőt illeti, nagyanyámék még 50 éve is használtak kukoricaszárat ilyen célra. Berakták a jászolba, a tehén lerágta róla a leveleket, a többi ment a kemencébe. A csicsóka szára pedig az öregek szerint pont annyi hőt adott, amennyitől a gumója megsült. (És persze közben melegített.)

2021. aug. 17. 10:43
 12/16 A kérdező kommentje:

Köszi, tanulságos! :)

Ma is tanultam valamit! :) Köszi!

2021. aug. 17. 13:42
 13/16 anonim ***** válasza:
Nu és mivel melegíted majd fel? :)
2021. szept. 3. 21:35
 14/16 anonim ***** válasza:
Mármint a téglát?
2021. szept. 3. 21:37
 15/16 A kérdező kommentje:

Hát én is a sütőmben! :D Csak az már épp nem ad meleget a szobának, csak a belétett kajának (vagy téglának! :D ), vagy legalább is elég nagy energiapazarlás lenne sütővel fűteni a szobát vagy lakást manapság, szerintem... Persze lehet, hogy még így is...

De pl. pont most fedeztem fel újra a krumpli melegítő és melegen tartó hatását is, nem véletlenül van az az angol játék, hogy hot potato, mert az tényleg sokáig meleg maradt, meg laktat is, szóval belülről is fűt, szóval krumplival és téglával érdemes átvészelni a telet szegényen és/vagy energiatakarékosan... :D

2021. szept. 28. 16:01
 16/16 anonim válasza:
100%

A "fehér dolog" : só.

Gyermek koromban ha fájt a fülem, este lefekvés után a fülem alá felmelegített sópárnát raktak. Egy kb tenyérnyi mini párna huzat szerűségbe volt töltve. Hosszú téli éjszakákon a derekunk és a lábunk alá is volt rakva, amit a sutban melegítettek fel.

2023. szept. 8. 08:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!