Mikortól szűnt meg az a szokás, hogy vidéken a szegényebb emberek a háziállataikat is a házukban tartják?
Úgy tudom, hogy régen nem építettek az egyszerű emberek disznóólat, vagy akolt a kecskének, birkának, csak a módosabb gazdák. Az állatok bent éltek a házban az emberekkel.
Ez Magyarországon mikor szűnt meg? Az 1940-es, 50-es években pl. még így volt?
A régi parasztházzal össze volt épülve, de egy fallal leválasztott külön rész volt pl a disznóól, istálló.
Mióta Etelközből eljöttünk.
.
Jártál már falun?
Láttál régi parasztházat?
Rövidebb oldalával az utcafrontra, a hátsó szoba után a tüzelő-tároló kamra, majd aztán az ólak.
.
Ha "úgy TUDOD" ahogy írod rosszul, nagyon rosszul 'tudod', ha pedig nem, akkor csak egy troll vagy, nem a legokosabb kérdéssel.
Hinnye no! Mi az hogy má' megszűnt?!
Én meg azt hittem, hogy azért vagyok büdösebb, mint a többiek, mert csak havonta fürdök de akko' ez az oka.
Menten ki is rakom a nappaliból a guppikat meg a disznókat.
Amiről te beszélsz, kérdező, az a XVI. században volt még divatban. Több okból is tartották ezt helyesnek. Részint így biztonságban voltak az állatok, részint pedig télen sok hőt adtak le a házban.
A XVII. században már nincs írásos nyoma, illetve én nem találtam, amikor az egyik, középkorban játszódó életrajzi regényemhez adatokat kerestem.
Egyébként nem kizárólag Mo-on volt ez szokás, hanem jószerivel az egész világon. Olaszországban pl. mg a XVIII. században is előszeretettel tartották bent a kecskéket.
A módosabb, polgárjogot nyert családok természetesen istállóban tartották az állatokat. Téglából volt az istálló, vályogból a lakóház. Nem tévedés! A vályog-, vagy földház sokkal egészségesebb lakóteret nyújt, mint bármilyen új építőanyag, ezért abból az embernek építkeztek, míg az álltoknak megfelelt a tégla is.
A nemeseknek kőház dukált. Bástyával, toronyszobával ahol akár hetekig meg tudták magukat húzni, ha a hadi helyzet úgy kívánta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!