Miért volt Magyarország szegényebb még a szovjeteknél is? Tényleg ennyire volt képes Kádár elvtárs legvidámabb barakkja?
Mert pl. alig van nyersanyagunk (ami meg volt a szovjetek elvitték ingyen vagy fillérekért, nem igazán fizettek érte annyit amennyit ért...).
Termelékenység alig volt (tudom nem népszerű, de ez is közrejátszott, hogy a rendszerváltás után nem voltak életképesek a cégek, gyakorlatilag 1-2 gyár tudott csak olyan termelékenységgel, minőségi követelményekkel gyártani amelyik a nyugati piacon megfelelt). Nagyon magas volt az emberi hozzá adott munkaidő. A gépesítés minimális volt. (aki lepontoz kérek részletes indoklást privát üzenetben)
Az tény, hogy az ide vezényelt és évtizedekig itt tartott szovjet katonák legtöbbje sírt, mikor haza kellett menni '89-ben, itt annyival jobb volt az életük.
SZU elég nagy volt ám, rengeteg elmaradott, xarul ellátott területtel, akármennyire nem volt publikus, de sok helyen mélyszegénységgel.
Ettől függetlenül a gazdasági átlaguk, mint államnak, tutira a mienk felett volt. Óriási terület, rengeteg nyersanyag, hatalmas munkaerő-tömegek, globális nagyhatalmi politikai helyzet.
Csak nálunk kiegyenlítettebb volt a "javak eloszlása". Az átlag kisember itt sokkal jobban élt.
De minden relatív.
Ez is csak vegetálás volt, viszonylagos létbiztonságban, de az élhetőség alsó határán, nulla előrejutási lehetőséggel.
Teljesen felesleges ennek a kérdezőnek válaszolni.
Lehetne mondani, hogy Kína sokkal nagyobb gazdaság, mint Magyarország, lehetne táblázatokat előcitálni, hogy mi mindenben ver minket Kína, a legtöbb gazdasági mutató az sokkal erősebb, mint Magyarországé. Ennek ellenére én nem lennék egy átlagos kínai, akkor már inkább magyar állampolgár vagyok. A kérdező nem fogja megérteni, hogy miért.
Nem csak a GDP/fő számít, hanem a GDP/fő éves emelkedési százaléka is. Abban meg Kína ver minket keményen.
De én sem szívesen élnék ott, még a legpörgősebb nagyvárosaikban sem.
Egy fura világ van ott, a komcsi diktatúra és a rablókapitalizmus brutális keveréke, európai agynak bevehetetlen életfilozófia és értékrend, plusz rettenetes légszennyezés.
Ízlés kérdése, szerintem én nem tudnám felvenni azt a ritmust.
Kicsit most elmorfondíroztam, hogy egy kínai hasonlóan nem szívesen élne itt...
Aztán körülnéztem...
Hát akkor de.
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!