Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A gízai piramisok állapota...

A gízai piramisok állapota mikor romlott le ennyire?

Figyelt kérdés
Hérodotosz Ie 450 körül írta le őket, 2000 évvel az építésuk után, és vakító hófehér burkolatok volt állítólag. Körülbelül melyik az utolsó időpont, amikor még úgy láthatták őket az emberek, ahogy régen megépítették? I.sz. 1000 körül még eredeti állapotában lehetett mindhárom piramis? (Szent István uralkodása idején)

2021. júl. 24. 07:40
 1/4 A kérdező kommentje:
A kérdést úgy is feltehettem volna,hogy melyik az utolsó időpont körülbelül, amikor még régi, eredeti állapotában ragyogott mindhárom piramis?
2021. júl. 24. 07:47
 2/4 A kérdező kommentje:
I.sz 1000-1200 körül még ugyanolyan állapotban lehettek mint Hérodotosz idejében, 1500-1700 évvel korábban?
2021. júl. 24. 07:58
 3/4 Marci71 ***** válasza:
100%
Azt nem tudom meddig voltak eredeti állapotukban, de a burkolat nagy részét az arabok bontották le amennyire tudom. Kairó mecsetjei és palotái közül sok a piramisok burkolatából épült. Azt nem tudom előtte a bizánci uralom idején mennyit bontottak belőle, de azt olvastam jórészt az arabok bontották el. Szerintem kb. 700 utántól tűnt el fokozatosan a burkolat.
2021. júl. 24. 07:59
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Azt is nehéz megítélni, hogy Hérodotosz mennyire látta eredeti állapotában, mert nem sokat ír róla.

Valószínű, hogy az óegyiptomi kultúra hanyatlásáig - ami nagyjából a római kor (i.e. I. század) - még gondozták, vigyázták a környékbeli papok. De már ekkor is csak legendás építményeknek számítottak, bár meg volt a tisztelet.

A korai középkorban az arabok már nem nagyon gondozhatták. Mesebeli uralkodók sírjának tartották, illetve szellemek, démonok tanyájának. Inkább félték mint tisztelték. Al-Mamun a 800-as években fel is töri egy új bejáratot vájva.

Kőbányának is használták a kairói építkezésekhez.

Az 1300-as évek elején volt egy nagy fölkdrengés, amikor leírták, hogy a burkolat nagy része megsérült. Addig tehát hellyel-közzel még ép volt, de nyilván már nem eredeti állapotú.

A burkolat nagy része ma Kairó nevesebb középkori épületeibe van beépítve, például a Nagy Mecsetbe.

2021. júl. 24. 08:36

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!