A Skandináv országok kulturálisan miért olyan szegények mint a Balkán?
A Skandináv országok kulturálisan olyan szegények mint a Balkán?
Azaz nevezhetjük őket egy jócskán meggazdagodott Balkán északi verziójának?
Vegyünk egy elfogulatlan mércét, a régi nagy klasszikus lexikonok, enciklopédiák világát, mint az angol E. Britannica 1911, a francia LaRousse, a régi német Brockhaus.
Míg ezekben néha külön cikkben megtalálhatók magyar festők, írók, költők, zeneszerzők, szobrászok éptészek.. Svédországból Dániából Norvégiából származó alkotók közül nem nagyon találni cikkeket a fent nevezett nagyszerű lexikonokban.
Ezek szerint a Skandinávok (ide értem most a Dánokat is akik nincsenek a Skandináv félszigeten) csak helyi fontosságú alkotókat produkáltak, akik nem ütötték meg az ingerküszöböt?
Dettó igaz ez a Balkánra is, ott max. csak az Ó-görög klasszikusok szerepelnek.
Azért említem a régi nagy lexikonokat, mert pl: a Britannica online verziója a Wikihez hasonlóan szabadon szerkeszthető, és 10X annyi cikke van, például "hatalmas modern kortárs művészek" is helyet kaptak fekete Afrikából, Közép Ázsiából, Indiából, K-Ázsiából. Így aztán ebből a "nívós" mezőnyből következően nem meglepő, hogy már szerepelnek Skandinávok és Svédek is.
Még régi 20.sz. előtti építészetük is nagyon szerény, olcsó kicsinyes régi kisméretű paloták templomok és házikók vannak arrafelé, amiket megpróbálnak rikító színekkel kiemelni.
Varioláció Szudáni törzsi emberek is feltalálták. De hatalmas találmány.
Miután a költővitát elvesztetted a 8-10db Kínai költővel, már megint hazudsz a rakétákkal kapcsolatban, amit a kínaiak csak játékszer minőségben tudtak fejleszteni. Milyen 18.századi átvételről beszélsz? Sokkal korábbi az.
Joanes de Fontana in Bellicorum instrumentorum liber (c. 1420) described flying rockets in the shape of doves, running rockets in the shape of hares, and a large car driven by three rockets, as well as a large rocket torpedo with the head of a sea monster.
In the mid-16th century, Conrad Haas wrote a book that described rocket technology that combined fireworks and weapons technologies. This manuscript was discovered in 1961, in the Sibiu public records (Sibiu public records Varia II 374). His work dealt with the theory of motion of multi-stage rockets, different fuel mixtures using liquid fuel, and introduced delta-shape fins and bell-shaped nozzles.[44]
The name Rocket comes from the Italian rocchetta, meaning "bobbin" or "little spindle",[45] given due to the similarity in shape to the bobbin or spool used to hold the thread to be fed to a spinning wheel. The Italian term was adopted into German in the mid 16th century, by Leonhard Fronsperger in a book on rocket artillery published in 1557, using the spelling rogete, and by Conrad Haas as rackette; adoption into English dates to ca. 1610.[46] Johann Schmidlap, a German fireworks maker, is believed to have experimented with staging in 1590.
Mutass kínai szerkezetet ami fel tudott emelni egy embert.... Ja nincs.
Ezt a vitát elvesztetted, ezt a szmájlik sem pótolják kis bohóc.
Egy jó kis rövid videó ilyen egalitárius kultúrmarxista social Justice varrior bohócoknak
a kultúrmarxisták tévedéseiről:
https://www.youtube.com/watch?v=rj1fjy0iM6U
Ez bizony fájni fog a nyomi egalitáriusoknak
"Sokkal korábbi az."
Talán ha elolvasnáf, pontosan mit is írtam. De nekem mindegy, 1420 is a 13. század után van. 😂😂😂😂😂😂😂
"Mutass kínai szerkezetet ami fel tudott emelni egy embert.... Ja nincs."
Próbálkozzál már meg azzal, hogy megnézed a linket, amit küldtem. Nem olyan nehéz: fölé viszed az egeret, és rákattintasz. Biztos sikerülni fog!
Bocs, ha nem tetszenek a szmájlik, de ennél adekvátabb reakciót sajnos nehéz írni az "érveidre". :P
Nem léteztek embereket szállító repülő eszközök Ázsiában, míg a fehérember meg nem mutatta nekik.
Eddig vesztésre állsz de nagyon.
Kis SJW harcos, egalitárius vallású, megnézted a rövid videót? Lelkecskédbe taposott?
Ja tényleg, elfelejtettem, hogy azt kell elhinni, amit egy láthatóan mindenhez "hozzáértő" gyakorikerdesek huszár mond, és nem az amit a szakforrások!
Na, mivel látom, kifogytál az érvekből, én leléptem.
A Skandináv országok azért kulturálisan szegények mert ott az 1900-as évek elejéig szegénység és bizony éhezés volt. Ha -30 fokban éhezel akkor neked sem a kultúrán jár az eszed.
Ez csak az 1900-as években változott mikor meggazdagodtak az országok - de a kultúrát még mai napig is kicsit finnyás "minek az" szemmel nézik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!