A Skandináv országok kulturálisan miért olyan szegények mint a Balkán?
A Skandináv országok kulturálisan olyan szegények mint a Balkán?
Azaz nevezhetjük őket egy jócskán meggazdagodott Balkán északi verziójának?
Vegyünk egy elfogulatlan mércét, a régi nagy klasszikus lexikonok, enciklopédiák világát, mint az angol E. Britannica 1911, a francia LaRousse, a régi német Brockhaus.
Míg ezekben néha külön cikkben megtalálhatók magyar festők, írók, költők, zeneszerzők, szobrászok éptészek.. Svédországból Dániából Norvégiából származó alkotók közül nem nagyon találni cikkeket a fent nevezett nagyszerű lexikonokban.
Ezek szerint a Skandinávok (ide értem most a Dánokat is akik nincsenek a Skandináv félszigeten) csak helyi fontosságú alkotókat produkáltak, akik nem ütötték meg az ingerküszöböt?
Dettó igaz ez a Balkánra is, ott max. csak az Ó-görög klasszikusok szerepelnek.
Azért említem a régi nagy lexikonokat, mert pl: a Britannica online verziója a Wikihez hasonlóan szabadon szerkeszthető, és 10X annyi cikke van, például "hatalmas modern kortárs művészek" is helyet kaptak fekete Afrikából, Közép Ázsiából, Indiából, K-Ázsiából. Így aztán ebből a "nívós" mezőnyből következően nem meglepő, hogy már szerepelnek Skandinávok és Svédek is.
Még régi 20.sz. előtti építészetük is nagyon szerény, olcsó kicsinyes régi kisméretű paloták templomok és házikók vannak arrafelé, amiket megpróbálnak rikító színekkel kiemelni.
A kérdező itt:
https://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudoman..
igyekszik belefutni a következő pofonba.
Ha a tudomány nem kultúra, akkor mit keres ez a kérdés a tudomány-kategóriában? :D
És ha már itt tartunk, miért nem lehet lepontozni a kérdező kommentjeit? :D
"Már egyenként a késő középkori Francia országból vagy Németországból Itáliából több írót történészt és költőt ismerünk mint olyan hatalmas népességű országok területéről mint Kína, vagy India."
Csodás érv. A kínaiak meg idiaiak meg valószínűleg több ázsiait ismernek...
"Építészetük és építészeti technológiájuk közel se ment az óriási gótikus katedrálisok méretéhez, komplex szerkezeteihez."
Nem tudom, hallottál-e például a Kínai Nagyfalról? XD XD XD
"Keletről semmilyen innováció nem jött, még Kínáből sem a 13.század után."
Azért bámulatos, hogy ekkora tudatlansággal milyen bátran teszel kijelentéseket. Csak bár dolog, ami hirtelen esezmbe jut, és keletről jött vagy legalábbis ott találták/fedezték fel először.
Indiából: arab számok, sakk.
Kínából:
- amit biztosan onnan is vettünk át: varioláció (a vakcináció elődje), rakéta (és mindkettő jócskán a 13. század után jutott Európába...)
- amit ott találtak fel először de nem biztos, hogy onnan került Európába: puskapor, vitorlázó repülő, iránytű
Talán pontosabb lett volna úgy fogalmazni, hogy nem tudsz olyanról. Ami - úgy látszik - elég sok mindenről elmondhat még...
"Nem ez a turanista (főként kunsági) emberkék mániája."
Látom, a kunságiak még mindig a becsípődésed (attól függetlenül, hogy velük kapcsolatban sem tudtad bizonyítani egyetlen állításodat sem).
"Első orosz írók költők a 19.században jelentek meg."
Ez mondjuk konkrétan (és könnyen ellenőrizhetően) nem igaz.
"Míg magyarországon jelen van a világi irodalom a 12.század óta."
Igazán? Megneveznél egy magyar írót vagy költőt a 12. századból? Vagy a Halotti beszéd nálad a világi irodalom? Esetleg a Gesta Hungarorumra gondolsz? Olyan aztán tényleg nem volt akkor az oroszoknak (ja, de).
"Mondjál nekem orosz költőt és írót a 19.század előtt...."
Mondjál nekem olyan magyar költőt és/vagy írót a 19. század előttről, aki Magyarországon kívül is ismert...
"NYesztor krónika az inkább történelemhez tartozik."
Most már tényleg roppantul érdekelne, hogy szerinted mi tartozik a 12. századi magyar világi irodalomhoz...
"Mert ez skandináv topic, nem orosz."
Az tény, hogy ebben a témakörben már tényleg elárultad a teljes tájékozatlanságodat, úgyhogy nyugodtan le is zárhatjuk ezt a kérdést...
"Csodás érv. A kínaiak meg idiaiak meg valószínűleg több ázsiait ismernek..."
Abszolút számokról beszélek, nem arról hogy ki mennyit ismer.
"Nem tudom, hallottál-e például a Kínai Nagyfalról? XD XD XD"
Nem tudom mi a nagy tudományos technikai kihívás egy fal megépítésében...mennyiségi kulimunka csak. Az ázsiaiak technikai elmaradottság okánNem tudtak ázsiában akkora egybefüggő belső tereket teremteni mint Európában a Gótika és reneszánsz korában. Nem tudtak olyan viléágos épületeket sem teremteni nagy ablakokkal nagy terekhez.
"Indiából: arab számok, sakk."
A Sakk az milyen technikai találmány?
Az arab számok a 700-as években keletkeztek, nem pedig a 13.század után. [link]
Vakcina?
Nekem a feltaláló Edward Jenner nem tűnik ázsiainak.
Se a vitorlázó repülő feltalálója George Cayley.
Iránytű 12.század óta van Európában, ebben sem volt igazad:
Az orosz próza és líra fél évezreddel fiatalabb a magyarnál. Ez mindent megmagyaráz.
Világi szépirodalom
Az Árpád-kori magyarországi latin költészet legszebb alkotása a Siralomének a tatár dúlta Magyarországról (Planctus destructionis Regni Ungarie per Tartaros, ismeretlen szerzőtől, 1242 körül). A költemény valószínűleg a Dalmáciába menekült IV. Béla környezetében keletkezett. Felfogása szerint a tatár hordák Isten büntetéseként zúdultak az országra. A versben felmerülő gondolatok a magyar költészetben egészen Zrínyiig megmaradtak.
Mint láthatod
LOSER VAGY.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!