A Skandináv országok kulturálisan miért olyan szegények mint a Balkán?
A Skandináv országok kulturálisan olyan szegények mint a Balkán?
Azaz nevezhetjük őket egy jócskán meggazdagodott Balkán északi verziójának?
Vegyünk egy elfogulatlan mércét, a régi nagy klasszikus lexikonok, enciklopédiák világát, mint az angol E. Britannica 1911, a francia LaRousse, a régi német Brockhaus.
Míg ezekben néha külön cikkben megtalálhatók magyar festők, írók, költők, zeneszerzők, szobrászok éptészek.. Svédországból Dániából Norvégiából származó alkotók közül nem nagyon találni cikkeket a fent nevezett nagyszerű lexikonokban.
Ezek szerint a Skandinávok (ide értem most a Dánokat is akik nincsenek a Skandináv félszigeten) csak helyi fontosságú alkotókat produkáltak, akik nem ütötték meg az ingerküszöböt?
Dettó igaz ez a Balkánra is, ott max. csak az Ó-görög klasszikusok szerepelnek.
Azért említem a régi nagy lexikonokat, mert pl: a Britannica online verziója a Wikihez hasonlóan szabadon szerkeszthető, és 10X annyi cikke van, például "hatalmas modern kortárs művészek" is helyet kaptak fekete Afrikából, Közép Ázsiából, Indiából, K-Ázsiából. Így aztán ebből a "nívós" mezőnyből következően nem meglepő, hogy már szerepelnek Skandinávok és Svédek is.
Még régi 20.sz. előtti építészetük is nagyon szerény, olcsó kicsinyes régi kisméretű paloták templomok és házikók vannak arrafelé, amiket megpróbálnak rikító színekkel kiemelni.
Mert ez skandináv topic, nem orosz.
Megint műveletlenségeteket bizonyítottátok. Nincs orosz irodalom a 19.század előtt. Persze ehhez legalább annyira kell ismernetek az orosz irodalmat mint nekem. Egy könyvet nem olvastatok el az állandó TV nézés számítógépezés és a mobiltelefonozás miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!