A pszichológiát miért próbálják tudományként/szakmaként tálalni?
A Stanfordi börtönkísérlet beállított volt, ennek ellenére Zimbardo-t szinte istenként tisztelik.
A Milgram-kísérlet eredményeit meghamisították
A Járókelők közönyössége egy hírlapi kacsán alapul, ennek megfeslően csak korlátozottan igaz.
A Szondy és a Rorschach-teszt használatban van (vagy volt a közelmúltban), annak ellenére, hogy megalapozatlanok.
Van még tudomány, ami ilyet eltűr a művelőitől?
Nekem a pszichológia olyan, mint egy nagy liberális katyvasz! Igazából mindent szabad mondani, mivel ha valaki pszichológus ez már feljogosítja! Leül beszélgetni egy "beteggel" és nincsenek jó vagy rossz válaszok.
Igazából teljesen mindegy mit mond a betegnek, mert senki az ég világon nem bírálhatja felül! Az úgyis hiteles lesz, hát a pszichológus mondta! Teszem fel magamban a kérdést, miért is kellene készpénznek vennem, amit egy velem szemben ülő idegen ember válaszol nekem? Én értem hogy tanultak fejlődéslélektant meg személyiségpszichológiát, de mi köze azoknak az iratoknak hozzám, miért akarja rám kivetíteni azt a felhalmozott, egyébként mások által hitelesnek vélt információhalmazt rám tuszkolni, ami egyébként nem én vagyok. Miért van az, hogy nincs egy egység egy általános rendszer ebben az egészben. Hogy lehet az, hogy öt szakember ötfélét mond nekem, ha én ugyanazzal a problémával megyek el? Hát úgy lehet, hogy a rangja mármint a pszichológus rang, ha nevezhetjük így tejhatalmat jelent számukra. Ezért fordulhat elő, hogy egyik mondhatja ezt, a másik mondhatja azt, a harmadik rámhúz egy hónapos önbizalomépítő tréninget, a negyedik haza akar küldeni, az első be akar utalni a pszichiátriára, és mindegyik opció jó, mert a pszichológus azt mondta! Hát nem egy hülyeség az egész úgy, ahogy van? Én nem tudok ezzel kibékülni, számomra ez nem számít tudásnak. Csupán mások által felvázolt kísérletek, leírások copyzása, amit megpróbálnak szakmai szinten eladni, vagy kivetíteni a "betegekre". Tulajdonképpen azt a modellt alkalmazzák, amelyiket akarják. Úgy is sincs jó vagy rossz modell, vagy kezelési tanácsadás. Ezt egy valós tudományban nem lehet eljátszani, mert a valós tudomány konkrétan célzottan, egybehangzóan ugyanazt fogja mondani, hogy ez a probléma! Reprodukálható módon képes ismételni magát, és működik, egységes, nem elvont. Számomra ez számít tudománynak.
Olvasd vissza a válaszokat. A pszichológia tudomány és szakma. Az hogy kamu az egész nem számít, akkor is tudomány és szakma. Vannak emberek, akik óránkén 10-20-30 ezer forintért eljátszák, hogy értenek hozzá. Más emberek (Zimbardó, Milgram sokan mások) addig igazítják a kísérlet körülményeit, selejtezik az alanyokat, hogy tudományos kutatásnak tűnjön a munkájuk. Aki azt állítja, hogy csak ez a két kisérlet volt kérdéses, annak figyelmébe ajánlom: Atkinson–Hilgard: Pszichológia. Harmadik, átdolgozott kiadás. Osiris Kiadó, Budapest, 2005. 661. oldal. Ezek az emberek gondolom sokkal többet kaszáltak. De lehet említeni a "tintapaca tesztet", mint "fontos" eszközt a szakemberek kezében. Sajnos itt a mérnöki "ha valamit állítasz bizonyítsd" és a tekintély elv csap össze. Én bármit állíthatok, nekem nincs bölcsész végzettségem. Egy bölcsész bármit mondhat, mert van hozzá diplomája.
Ha egy műszaki valamit nem kellő körültekintéssel végez, azért anyagi felelősséggel tartozik, ha egy pszichológus valamit elront legfeljebb megkérdezik, hogy van-e diplomája (de már ehhez is nagyon nagyot kell hibázni).
Hogy mennyire tudomány vagy mennyire szakma (jó itt már az ideggyógyászat is bejön) talán valamennyire mutatja ifj. Veér András története. (Veér Andrásnak az OPNI vezetőjének a fia). Akit érdekel járjon utána. Nem lehet állítani, hogy nem volt hozzáférése az elérhető legjobb gyógyszeres és "beszélgetős" terápiákhoz. (Igaz, mindig vannak, hibák, a műszaki éleben selejtek, de a két témacsoportból csak az egyikben vizsgálják a felelősséget)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!