4. Én is azt gondoltam, hogy akkor ennyi erővel az olaszok is igényt tarthatnának Nagy-Britannia bizonyos területeire is.
11. Magyarország akkor Ausztria része volt.
Szerintem ez is csak olyan, amivel lehet heccelni az embereket, mint sok más a politikában. (Mondjuk én egy részben szlovák vagyok, amire 26 éves koromban, némi kutakodás után jöttem rá.)
Igen, ilyen felszínes gondolkodással lehet mondani, hogy lehet vele heccelődni. És lehet mondani, hogy nem kell vele törődni. És lehet mondani, hogy azonnal csatolják vissza. És még sok hülyeséget lehet mondani.
Csakhogy Trianon nem erről szól. Szól a szolgalelkűség következményéről. Szól a másik lenézésének következményeiről. Szól arról, hogy mennyi sanda ember van, aki szándékosan magyaráz féle jelenségeket. Szól a meg nem értésről. Szól a politika természetéről, ha jobban tetszik, a természet szabályainak áthághatatlanságáról. Erősen leegyszerűsítve arról, hogy akinek hatalma van és kellően hitvány, érvényesít bármit, és nem törődik a következményeivel (itt 2. világháború). Szól a gazemberségről, a bonyolultságról, és arról, a hibák visszaütnek. Általában váratlanul és sokkal kellemetlenebbül.
Szól a tanulságokról és baromira nem szól a visszaszerzés álmodozásáról. Szól az azóta elkövetett igazságtalanságokról, amelyek szintén jártak problémákkal. Csak egyről nem szól, amiről pedig nagyon kéne. Szembenézni objektíven, és rendbe tenni végre viselt dolgainkat. Hogy mondhassuk: "szomszéd, rendbe kéne tenni végre közös visel dolgainkat" és élni boldogan.
Igazából nem lett volna a trianoni békeszerződéssel semmi baj, ha nem az ország szervezett kirablására ment volna ki a dolog, annyira, hogy amerikaiaknak kelljen a román csapatoknak megálljt parancsolni...
És szerintem nagyon is érint minket a kérdés mind a mai napig. Ez csak egy balos tévedés, hogy nem érint minket, illetve hogy túl kell minket rajta tennünk. Természetesen én sem Trianon gondolatával kelek, S fekszem, de jópár évtizedre meghatározta a jövőnket.
Nincsenek védhető határaink, nincsenek ásványkincseink, az ipart, vasutat szétszabdalták, a tengerpartot már nem is említve.
Ennélfogva, ha az EU, NATO köldökzsinórja netán egyszer elszakad, akkor magunkra leszünk utalva, és a mai politikus felhozatalból kiindulva, akkor lesz nemulass.
A jövőt, kiutat a békediktátum, gengszterváltás, ill. Fidesz negatív hatásaiból az infokommunikációs technológiák, elektronika etc. fejlődésében látom, csak ehhez tudásalapú és nem "munkaalapú" társadalmat kéne építeni.
"Ez csak egy balos tévedés, hogy nem érint minket, illetve hogy túl kell minket rajta tennünk"
mert mégis mit kéne csinálni?? szerinted szlovákiát meg románia felét majd önként és dalolva átadják nekünk? ne röhögtess már. így is épp elég feszültség van az országok között, ez csak mégtöbbet szülne
Nem szabad tagadásban élni, illetve az ország méltóságát a földbe taposni.
Szlovákiától pl. már a függetlenné válásakor meg kellett volna követelni a Benes dekrétumok eltörlését, enélkül be sem engedni a V4-ek közé. Csak egy példa.
Mindig égbekiáltó igazságtalaságként interpretáljuk, pedig nem volt az. Ha megnézzük az etnikai térképet az I. vh. előttről, jól látható, hogy bizony a traianoni döntés alapján elcsatolt területek mindegyikében abszolút többségben voltak a nemzetiségek, még Románia esetében - ahol a legnagyobb volt a magyarok aránya - is a románok abszolut többségben voltak a hozzájuk került területen.
Etnikai szempontból tehát igazságosabb helyzetet hozott a trianoni döntés, mint ami előtte volt. De a döntéshozók sajnos eltértek az etnikai elvtől, ha az utódállamok egyéb, gazdasági, közlekedési, stratégiai érdekei úgy kívánták. Természetesen a mi kárunkra. Ezért jelentős színmagyar területeket is elcsatoltak, amik közvetlenül a trianoni határ mellett voltak, így etnikai alapon Magyarországon kellett volna maradniuk. Ez szemétség volt , mondhatjuk, de tapasztalataim szerint a manapság “trianonozók” nem ez miatt hőbörögnek, hanem en bloc. Egyszer egy hülye elkiáltotta magát, hogy magyar az, akinek fáj trianon. És akkor nincs tovább racionalitás, ugye. Te, mi is az a trianon? Ja , szóval aaaz! Nekem is fáááj, jaj de mennyire, nehogy má’ ne legyek magyar!
Van ebben divat, meg politikai haszonszerzés is bőven.
Egyébként nem akarok én bántani senkit, akit ez a dolog foglalkoztat, pláne nem azokat, akik esetleg maguk is megtapasztalták magyarkénk a kisebbségi lét nehézségeit. De ez az ország nekem is egyetlen hazám, és szerintem jobb hely lenne, ha kevesebb múltba búsongó “mélymagyar” lakna itt, és több lenne a hozzám hasonló “hígmagyar” , aki nem nekifutásból magyar, hanem csak úgy helyből, egyszerűen, természetesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!