Ha írnod kellene Trianonról 10oldalt 14-es mérettel Word-ben, mit írnál?
Mindenképpen olyan kellene,amiről nem igen hall az ember Trianonnal kapcsolatban.
Minimum 4fejezet kell.
Fejezetek megoszlása:
1. Témaválasztás indoklása
2. Ivh vége
3. Hogyan készült Trianonra a magyar politika? (pl: vörös térkép)
4. Trianon okai,nemzetközi kitekintés (tárgyalóasztal körülieket milyen okok vezérelték)
5. (összegzés) Milyen következménye volt magyar politikai tekintetben?
Persze ez az 5fejezet csak vázlat,de ezekről kellene írnom. Bevezetésnek is kellene fél oldal,hogy miért választottam,de erről nem igazán tudok fél oldalt írni. pl:
Azért választottam ezt a témát,mert ezt tartom az egyik legfontosabbnak (a trianoni „békeszerződés” felelős Magyarország jelenlegi helyzetéért) a magyar történelemből, és a mai napig jelentősen meghatározza a XX.század magyar történelmét napjainkig. Már régóta teszem fel a miértet trianonnal kapcsolatban ,hogy miért voltak képesek a nagyhatalmak egy olyan országtól majd 2/3-át a területének elvenni,mely korántsem volt akkora felelős az első világháborúért mint például Németország,amitől csupán 10%-ot csatoltak el. (persze a demográfiai helyzetre is hivatkoznak,a trianoni békediktátumnál) Napjainkban is ez a békeszerződés a legnagyobb trauma Magyarországnak-talán még ekkora nem is volt a történelemben-és a magyaroknak. (Ezt főként a határon túli magyarok érthetik)
(ilyesmire gondoltam,de szerintem elég rossz)
Köszönök mindenféle segítséget!
Az indoklásba mindenképp beleírnám a kisebbségbe taszított több millió magyart, akik a mai világban sem gyakorolhatják az önrendelkezést, holott más nemzetek pár tízezres csoportja is autonómiát kapott...
A területi és népességi veszteségen kívül szerintem feltétlenül említésre méltó a gazdaság teljes tönkretétele, az országot gyakorlatilag halálra ítélték
Más országokhoz került:
termőföldek 81%-a
erők 88%-a
vasúthálózat 64%-a
ipartelepek 55%-a
bankintézetek 67%-a
az összes arany, ezüst só réz stb bánya
Elnyomott kisebbségek nem csak M.o.-n voltak. Sőt: az íreknek, skótoknak walesieknek még rosszab volt a sorsuk.
1849-ben jóval több jogot biztosítottunk a tótóknak mint ők napjainkban a felvidéki magyaroknak.De az oroszok, franciák se voltak toleránsabbak... A gyarmatokon elkövetett népirtásokról jobb ha nem is szólunk, meg az USA helyzetéről a feketékkel...
Aztán a határ mentén élő százezres magyarlakta területek..
A tisztán magyar székelyföld (állítólág a románok a székelyeket román népcsoportnak akarták Trianonban beállítani)
Az indoklásod sztem jó
Az még külön röhej hogy a szintén "bűnös" Ausztria is területeket kapott...
A témaválasztásnál még felhozhatod a szlovák nyelvtörvényt és hasonló magyarellenes törvényeket a közelmúltból és az autonómia kérdését, megemlítve hogy szomszédaink Trianon óta embertelen módon módon bánnak a magyarokkal és így eljuthatnál békediktátum fogyatékosságaihoz.
Én kb ilyesmikről írnék.
Németország minden gyarmatát elvesztette, ami kétszer akkora, mint az akkori Németország úgyhogy ebbe inkább ne kezdjünk bele...
Azért választottam ezt a témakört, mert a trianoni békeszerződés felelős Magyarország XX. és XXI. századi történelméért, a második világháborús hovatartozásunkért, a többi magyarért, akik külföldön élnek, és megtagadták tőlük a saját nemzetüket (lásd Tótország)
Kicsit beszélnék a helyzetről, hogy melyik ország mire hivatkozott, kinek mi volt a célja, megnézném, hogy a Szerb-Horvát-Szlovén Kir. miért akart területet, miért fogadták el, és mennyi magyar került területenként külföldre. Megnézném Csehszlovákiát, és arról is lehet beszélni, hogy a szlovákokat elnyomták, és Magyarországon a Felvidék az egyik leggazdagabb terület volt, Csehszlovákiában sorra zárták be a gyárakat...
És persze a 35.000 fős hadsereg, egyesülés tiltása, stb. :)
Hasonlítsd össze az akkori kisebbségeket (akkor a mi földünkön) Nagy-Magyarország területén,és a mostani kisebbségben élő magyarokat a gúnyhatáron túl. (szintén a mi területünkön)
pl: Pozsony a tótok szerin az övék.
De 907-ben kik küzdöttek érte?
Bár ezen felesleges lovagolni szerintem,amit írták jó,de ez teljesen szubjektív. Kerülni kell a személyeskedést,-legalábbis igyekszem-mert csak a tényeket kell írni!
Köszönöm a segítségeket!
igaza van 3-nak, ki lehet ezt is bontani...
(amúgy 2. vagyok)
1848-tól kezdve, hogy mi mit nem csináltunk a horvátokkal meg a tótokkal. De az is igaz, hogy a magyaroknak akkoriban nem a tótok szabadsága volt a legnagyobb gond. Mindenesetre innen is el lehet kezdeni. 10 oldalba sok minden belefér, csak mondjuk 12-es mérettel (vagy más betűtípusban.:)
amúgy meg lehet írni, hogy Macedóniában a lakosság 80%-a analfabéta volt 1920-ban, Szlovéniában pedig csak a 9% volt teljesen hülye...
A SHS királyság lenne itt a legérdekesebb, ha a továbbiakat nézzük, mert Trianon miatt a horvátok is szenvedtek, meg úgy mindenki a szerbeken meg a románokon kívűl, de ott is voltak gondok, lsd:román fasizmus a Conducatorral (Antonescu), vagy a Vasgárdával...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!