Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi van akkor, ha a természettu...

Mi van akkor, ha a természettudományt nem szabadna elválasztani a vallástól?

Figyelt kérdés
Próbáljuk megérteni világunkat, filozofálgatunk, bölcseleteket mondunk, számolgatunk, elmélkedünk, de közben meg a fizikus röhög a bölcsészen, a filozófus szidja a matematikust, a matematikus hülyeségnek tartja a vallástudományt, stb. Azonkívül, hogy tanult, okos emberektől ciki az ilyen óvodás viselkedés, talán nem is kellene különválasztani ezen dolgokat. Nem biztos, hogy mindent csak számokkal lehet meghatározni, megérteni világunkban. Ráadásul az életnek van olyan része is, ahol nem fontosak a számok. Sokkal inkább fontosabbak a bölcs cselekvéseink, bölcs gondolataink, életfelfogásunk.

2021. máj. 11. 17:43
1 2 3
 11/21 A kérdező kommentje:
Wigner nagyon bölcs ember volt. Tudod, hogy miért? Mert korának egyik legnagyobb fizikusaként lehetségesnek tartotta Isten létezését. Egy bölcs ember nem azt mondja, hogy ez nincs, az nincs, hülye vagy, stb. Én így vagyok a karmával is. Azt mondom, hogy lehetségesnek tartom. Létezik karma? Lehet, hogy igen. Egyes emberek látják mások karmáját? Lehetséges, hogy így van. Nem tudom. És amit nem tudok, arról nem mondok igent vagy nemet. Na ezt kellene nagyon sok embernek megtanulnia, máris egy fokkal bölcsebbek lennének.
2021. máj. 11. 18:42
 12/21 anonim ***** válasza:
100%
Erősen kétlem, hogy mondott volna ilyet, de ha mondott is, az nem változtat a dolgok állásán, azaz hogy a kvantumvilág nem igazolja Istent(jobban vagy kevésbé, mint más terület).
2021. máj. 11. 18:44
 13/21 anonim ***** válasza:
100%

Remek.

Én pl. nem vagyok bölcs, van, amire bármilyen bizonyíték nélkül mondom, hogy igaz.

És?

Elárulod nekünk, hogy mire akarsz kilyukadni?

2021. máj. 11. 18:46
 14/21 A kérdező kommentje:

Nem tudom átadni gondolatvilágomat. De ha össze kellene foglalni, akkor az lenne a lényege a mondandómnak, hogy a fizikus nyugodtan dolgozhatna együtt mondjuk a vallástudóssal. Nem zárja ki egyik a másikat. És amúgy de, a természettudósok sokat viccelődnek a bölcsészeken például. Pedig meg lehet nézni Popper Péter vagy Müller Péter mesterkurzus videóit a YouTube-on, bár nem bölcsészek, de mégis annyi bölcsesség van egy mondatukban is, hogy már abból tanulni lehet. Bár Popper Péternek lehettek is ilyen gondolatai, hiszen élete egy részét szerzetesek között töltötte.

2021. máj. 11. 19:04
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
És én nem ezt írtam amit lepontoztál?
2021. máj. 11. 19:09
 16/21 anonim ***** válasza:
55%
Ezotéria kategória is létezik...
2021. máj. 11. 19:14
 17/21 anonim ***** válasza:
86%

Nyugodtan dolgozhat együtt fizikus és teológus.

Sőt, dolgozik is együtt.

Például a fizikus ismerősöm és az egyik teológus ismerősöm együtt

vettek részt egy kirándulás megszervezésében.

De akár cementet is hordhatnak együtt, stb.

Sőt, lehet valaki egyszerre természettudós, és rendelkezhet valamilyen teológiai képesítéssel, tanfolyammal is.

A munka- és feladatkörük nem keveredhet egymással, azon egyszerű okból, hogy MÁS A KETTŐ.

Mint ahogy a kőműves és a profi országúti kerékpáros is így tud együtt dolgozni.

2021. máj. 11. 19:24
 18/21 A kérdező kommentje:

De lehetséges, hogy útjuk vége ugyanoda vezet. Tehát ugyanarra a következtetésre jutnának, ugyanazt fedeznék fel az élettel kapcsolatban. Csak a fizikus számokkal, egyenletekkel, képletekkel, a teológus meg máshogyan. Akkor már végképp hülyeség lenne azt mondani, hogy más a kettő. Illetve annyiban valóban másabb, hogy másképp vizsgálódnak. Nem tudom én ezt írásban elmondani. Van bennem ezzel az egész témával kapcsolatban egy hatalmas gondolatmenet, de leírva nem lehetne rajta eligazodni.

2021. máj. 11. 21:09
 19/21 anonim ***** válasza:
100%

Megmondom, hogy mi van akkor, ha a természettudományt nem szabad elválasztani a vallástól:

olyankor lesz középkori filozófia belőle.

Naaaaaaaaagyon lassúúúúúúúúúúúúú fejlődéssel!

Szóval: NAGYON nem érdemes ilyet csinálni!

2021. máj. 11. 21:26
 20/21 A kérdező kommentje:

Akkor indulhatsz is.

2021. máj. 11. 21:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!