A megcsalás genetikailag örökölhető?
Sok embert ismerek, akik megcsalták a párjukat. Azoknak az utódaik is ezt tették mind. Akik viszont nem csalták meg sosem a párjukat azoknak az utódaik sem csalták meg.
Genetikailag kódolva van a megcsalás?
Kis mértékben, de örökölhető. Ha rákeresel a hűtlenség, gén szavakra, sok cikket találsz erről, és minimális kereséssel az eredeti, angol nyelvű publikációkat is megtalálod. Igen, bizonyos génváltozatok kis mértékben, de bőven a statisztikai hibahatáron felül függnek össze a hűtlenségre való hajlammal.
Az összes eddigi találat hormonreceptorokra mutat: dopamin- illetve vazopresszin-receptorokra. Ami egyébként nem meglepő, mivel régóta tudjuk, hogy a dopamin a többek között a jutalomérzésért felel, összefügg az újdonságkeresés hajlamával, a vazopresszin pedig többféle (kevésbé izgalmas) élettani funkció mellett a szexuális motivációban és érzelmi kötődésben játszik szerepet.
Szóval ezen hormonok receptorai természetesen az ember viselkedését is befolyásolják. De a hatás nem olyan erős, és a "tanult" példák, családi, társadalmi környezet szerepe jóval nagyobb.
Szerintem inkább az számít, hogy ki mit lát a környezetében, miközben felnő. Ha egy jólszituált, "rendes" családban nősz fel, ahol apa és anya szeretik egymást, szoros kötelék van közöttük, és ez érződik az egész családi élet hangulatán, akkor nyilván nagyobb az esélye annak, hogy felnőtt korodban te is ilyen "normális" leszel. De ha olyan családban nősz fel, ahol azt látod, hogy kúr apád meg anyád is mindenkivel össze-vissza, akkor olyan családmodell lesz benned, hogy a házasság stb. az nem olyan erős kötelék. Valószínű, az ilyen gyerek maga is könnyebben lesz könnyűvérű. Persze előfordulnak kivételek, de szerintem nagy átlagban így van, ahogy mondom.
Amúgy a génekben is benne van a megcsalás, férfiaknál pl. az van biológiailag beléjük kódolva, hogy minél több nővel csináljanak gyereket. Ezért nehéz egy férfinak egy nőnél kikötni, szeretnek előtte "élni". A nőknél meg azért van, hogy a nagy "ő"-ről álmodoznak, mert az van beléjük kódolva, hogy vigyázzanak a családra és a hímre... Ez amúgy a legközelebbi állat-rokonainknál a majmoknál is megvan. Ennek alapján elvileg a férfiak nagyobb arányban csalják meg a párjukat, mint a nők - de szerintem az embernél ez kevésbé számít, inkább szerintem az nyom a latba, hogy ki milyen családban nőtt fel, és milyen modellt látott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!