Mi történne, ha létrehoznának egy cigány államot? Működőképes ország lenne? Milyen lenne, társadalmilag, gazdaságilag stb.?
"1. Nem tök mindegy hogy ki érkezett hamarabb? Magyarok vagy a cigányok? Ennyi erővel a cigányok indiába mi meg ázsiába menjünk vissza.(hülyeség ez a felfogas)"
Ha tetszik, ha nem, ez nem a cigányok országa, hanem ez a magyarok országa. A romák idevándoroltak, a magyarok pedig elfoglalták és harcoltak érte, arról nem is beszélve, hogy a hunok, akiktől az Árpád-ház is származik, már az ókorban itt voltak. Izrael ellen is vagy?? Ha egy izraeli, nacionalista zsidónak azt mondanád, hogy Izrael nem a hazája, halálra köveznének az utcán.
"2.”a cigány az cigány” a személyin nem az áll hogy cigány 😃 hanem hogy német,magyar, szerb stb. Ahogy mondtam keveredtek velünk ha nem keveredtek volna ugyan ugy néznének ki mint az indiaiak bár némelyik még mindig ugy néz ki ezt aláirom."
Kedvesem! Én nem vagyok semennyire sem lengyel/szláv (holott az ükapám is az volt és én is büszke vagyok erre a származásomra), mert nem vagyok lengyel állampolgár?? Vagy esetleg és ugandai lennék, ha megszerezném az ugandai állampolgárságot?? Ez egy fecni, ami nem is ír a nemzetről, csak az országról, ahol él/amiben állampolgár.
"3.Dehogy beszélik a cigány nyelvet 😃 van az az 5% aki beszéli , a többi csak bele teszi ezeket a cigány szavakat amiket a mai magyar nyelv is át vett és lehet hogy te is használsz : dik,csávo,csaj,csoro stb ha nem hiszel nekem nézz utána"
Ok, aláírom, hogy nem annyian beszélik a cigány nyelvet, de ezek a szavak, amiket leírtál a cigány kultúra részét képzik vagy éppen a nemzetiségi tudat is ide tartozik. Én ilyeneket nem használok, mert van identitásom és angol szavakat sem használok, mert a magyar nyelv éppen eléggé kifejező, sőt... kifejezőbb mint például a lovári, beás stb. nyelv.
"4. Locsolkodásnál én is kaptam pénzt anno ezzel nem tudom mi a baj.Nem adnak magukra? Max a legalja de ez ugyan úgy vonatkozik ránk is.”miért baj sajnálni kidobni az ételt” paraszt létünkre ne hazudjunk már komolyan ilyet 😃 én is igy nőttem fel igy gondolkodtam de gondolod már el hogy ők mindennap frisset esznek mi meg 2-3 napost( én már nem) bár az elején furcsa volt gyomrom se volt hozzá szokva. Azért remélem érzed a különbséget. Segélyből nem lehet megélni ha nem is egy vezérigazgatók egy cégnél de dolgoznak még ha közmunkán is.A magyar ember is lop.."
Az utolsó egy mondatod aláírom, hogy igaz, de nem tudom, hogy ennek az ellenkezőjét hol állítottam. Igen, vannak magyar bűnözők is, de az megcáfolhatatlan TÉNY, minden felmérés szerint, hogy a cigányoknál ez az arány hatalmas és a tisztességes cigányok számítanak szinte kisebbségnek. Egy nagyon tisztességes, cigány vajda (Lakatos Attila) is elmondta róla a szavait (természetesen az ország összes "roma jogvédője" a fejét akarta venni, majd egy éven át). Igenis van cigánybűnözés és hatalmas arányban cigány származásúak azok a bűnöző, akit köröznek vagy el is ítéltek.
Az viszont biztos, hogy például locsolkodni sok bunkó stílusban megy (nem is csoda, hisz otthon nem nevelik őket, mert a 19 éves apuka és anyuka is pont ugyanilyen, ha éppen nem a börtönben csücsülnek). Hidd el! Láttam éppen eleget, nem vagyok vak. Húsvét körül, amikor megyek fel Nyugat-Magyarországra a rokonaimhoz (odavalósi a család, de sajnos elmentek onnan a szüleim, tanulás miatt, ott egyébként kevesebben vannak), mindig nagyon figyelünk az utakon, mert amikor, innen, Délről amikor megyünk ki szépen a városból, meg a megyéből, rengeteg részeges, gyorshajtó, pénzt kunyermáló húz el mellettünk és szinte mind, egytől egyig cigány.
A segélyből pedig valahogy csak megélnek... Mondjuk úgy, hogy a család, amiben szinte mindenki munkakerülő és kitörni sem akaró, vállal 8 gyermeket 18 évesen, akik után jön a családi+a nagycsaládos támogatás+a hátrányos helyzetűeknek járó segély+a kárpótlás diszkriminációért, ami összesen jó nagy összeg (természetesen gyorsan el is költik a hónap elején), aztán a hó végén meg éheznek és kikiáltják, hogy nem adnak nekik lehetőséget kitörni.
"5. Kultúra és hagyományok?mint ahogy mondtam étel.Nem vagyok rasszista nincs bajom a muszlimokkal van is barátom aki nem fanatikus és nem is tart semmit de azért tedd össze a kezed , hogy nem fanatikus muszlimok a cigányok 😃 na akkor ezt mondhatnád ."
A muszlimokkal mi is a bajod?? A családomban, nem vér szerint van sunnita muszlim, eléggé mélyen vallásosak, de nem terroristák...
A cigány kultúra eléggé jelen van, ezt nem lehet tagadni, vannak benne értékesebb részek és vannak beleépült kifejezetten kártékony részek is (például a cigány életstílus).
"6. Rasszista vagy , és előítéletes, “nem azt jelenti hogy mind ilyen ismersz 3-4 et” persze ez igaz de te ismersz minden cigányt hogy ezt mondd?Nem hinnem.. Remélem megváltozik a szempontod ajánlom ezt a filmet Amerikai historia x"
Dél-Magyarországon élek, de még a Dunántúlon, egy olyan megyében, ahol B-A-Z megye után talán a legmagasabb a cigányok aránya és ennek nem túlzottan örülök... Hidd el! Van tapasztalatom, éppen elég. Van akit ismerek, van akit nem, de az biztos, hogy rengeteget láttam már. Vannak olyan települések ebben a megyében, ahol nem kell sokat menni, hogy egy félig részeg, fenyítően kinéző, cigány családdal/hordával fussak össze (elég nehéz különbséget tenni). Volt, hogy annyira fenyítőek voltak, hogy az anyuka trágár szavak kíséretében pofozta fel az egyik fiát a nyílt utcán (bár nem tudom ki a gyerek és ki a szülő, mert van, hogy alig van 10 év korkülönbség...), hogy szabályosan féltem egy kicsit, pedig én sem vagyok egy védtelen valaki.
"7. Ugy hülyeség ez a nemzet ideológiák ahogy vannak 😃 nemzetként? Szerinted mindenhol csak tiszta 100% németek vagy franciák vagy angolok vannak? Mindenhol vannak kisebbségek és különféle emberek . Ez inkább konzervatív és rasszista gondolkozás amire te gondolsz , nézz meg egy amerikát 😃 van olyan hogy amerikai ember? Igen van az a pár millió őslakos indián. És nem a fehér amerikaiak. Ők mit mondjanak? Fehérek,feketék,ázsiaiak,cigányok,latinok,arabok stb. És ha rasszokra vesszük sok angol,német,olasz,francia,ír,skót emberek vannak ott 😃 akkor csak a 5 millió őslakos csak amerikai abból a több mint 330.000.000 emberből? 😃 brazilliában mit mondjanak? Németek,portugálok,feketék,spanyolok. Mégse szidják egymást hogy te ez vagy te az vagy brazilnak hívják egymást."
Nem, nincsen tiszta származás, de nemzetek igenis léteznek, ez biológiai és társadalomtudományi tény egyszerre! Világosan kimutatható egy pontosabb DNS teszttel mindenkinek a pontos származása, akár nemzet, sőt földrajzi helyek szerint is. Nekem például biztos hogy van valami hun, ősmagyar vagy valamilyen hasonló Ázsiából származó nemzethez tartozó felmenőm, az enyhén mandulavágású szemem és a sötét színű hajam miatt, magyar vagyok, pedig vannak más nemzetiségű rokonaim is. A nemzeti hovatartozásban egyszerre számít az etnikum és a kultúra. Mindenhol vannak kisebbségek, de nem mindenhol keverednek... Például a régen Európában élt zsidók egyáltalán nem keveredtek, főként a keresztények és a zsidók vallási törvényeik miatt.
Igen, én részben konzervatív gondolkodó vagyok, nem tudom mi a bajod vele.
Amiket felsoroltál, azok nem rasszok. Az angolok, németek, olaszok, franciák, írek, skótok, arabok mind az europid nagyrasszhoz tartoznak. (Bár megjegyzem Amerikában nagyon kevés arab él.) Az pedig tény, hogy vannak olyan nemzetek, például az amerikaiak (mármint az Egyesült Államokban élő amerikaiak), a brazilok és a legtöbb az amerikai kontinensen élő nemzet, amik másik nemzet(ek)ből alakultak ki. Olyanok mint például az olaszok, spanyolok, portugálok, akik a latinokból alakultak ki. Ha egy brazilra azt mondanád, hogy kenyai, vagy hogy spanyol, vagy hogy angol, vagy hogy indián, ki is kérné magának hogy nem az, mert a középkor vége óta bőven eltelt annyi idő, hogy ezeknek a nemzeteknek saját kultúráik, saját nemzetiségük és akár saját törperasszuk is kialakult (például a brazil fasiszták, vagyis a brazil intergralisták egyik célja az volt, hogy a Brazíliában élő 3 rasszt még jobban összeolvasszák, hogy ezzel is a brazil nemzet egységét szorgalmazzák), nincsenek brazil spanyolok sem, mivel nincsen spanyolok Brazíliában sem kulturálisan, sem etnikailag, mert már rég eltűntek az ilyen különbségek és egy nemzet lett az összesből.
"8. Ez mind általánosítás amiket felsoroltál . Ez a magyar emberekre is elmondható : lopás, igénytelen stb más hagyomány.. nézd meg a szomszédodat már nem úgy csinálja a palacsintát ahogy édesanyád ennyit erről. Mondtam ezt mint egy magyar ember, ahogy a cigányok hívnak minket paraszt, amit ők nem ugy értenek hogy földműves paraszt hanem a viselkedésre amit néha megis értek..."
Igen, általánosít, ezt be is ismertem és ki is hangsúlyoztam, hogy nem mindenkire értem kollektíven, csak a 99,9%-ra, akikra igaz, de szerintem az a kicsi rész elengedhető, főleg úgy, hogy az írásból ki is derül, hogy nem róluk írtam. Magyarországon, a magyarok a többség és ez a magyarok országa, szóval nem tudom kihez kéne asszimilálódnunk. Azt egyáltalán nem értem, hogy más kultúra... A kisebbségekhez?? Nehogy már a farok csóválja a kutyát! A lopás és igénytelenség is elmondható valakikre, de ez az arány nagyon alacsony a cigányokéhoz képest (szerintem ezt mindenki tapasztalta). A kettő pont után lévő csonka mondat pedig egyszerűen nevetséges. Nem hagyomány, hogy ki mit hogy csinál. Lehet hogy használjuk rá ezt a szót is, de nem nemzeti hagyomány. Nemzeti hagyomány a palacsinta készítése, de az már szokás kérdése, hogy ki milyen recept alapján csinálja. Ez a magyarság csoportjaitól vagy földrajzi elhelyezkedésétől is függ (például palócok, székelyek, alföldiek, őrök, dunántúliak stb.). Az olaszok spagetti készítése is teljesen eltérő, mégis a spagetti és a tészták az olasz hagyományok részét képzik, éppen ezért ezek szokások és nem hagyományok. A cigányok hívnak minket parasztnak??????????!!!!!!!!!!!!! Na most kérdőjeleződött meg bennem, hogy nem vagy-e troll... Ők alapjáraton sem parasztok, hanem... Inkább hagyom. Illemtanról a legtöbb még nem is hallott.
Kérdező, bár nem velem beszélgetsz, de írtál néhány olyan dolgot, amitől felszaladt a szemöldököm.
"Ha tetszik, ha nem, ez nem a cigányok országa, hanem ez a magyarok országa."
És akkor tudnál nekem egy pontos definíciót adni arra, hogy valójában mit jelent az, hogy valaki magyar (vagy éppen cigány)? Meg tudod pontosan határozni, hogy mit jelent, amit mondtál? Nem körülírást kérek, hanem DEFINÍCIÓT arra, hogy mit jelent az, hogy valaki magyar. Egy tűpontos meghatározást.
"ezek a szavak, amiket leírtál a cigány kultúra részét képzik"
Nem. Ezek a szavak olyan szavak, amiket nemcigány fiatalok nap mint nap használnak, ezek a szavak a fiatalok nyelvének (és feltételezem, hogy ma már nem csak a fiatalok nyelvének) és mindennapos nyelvhasználatának a szerves részét képezik. És hidd el, annyira rutinosan használják már ezek a szavakat, hogy esze ágába nem jut senkinek ezen szavak használata közben, hogy ezek cigány szavak. Szerintem igencsak butaság erre azt mondani, hogy ez csak a cigány kultúra része. Talán ezek a szavak a legjobb példák arra, igenis a kultúrák kölcsönhatnak, összefonódnak, és vannak olyan helyzetek, amikor pl. a magyar és a cigány kultúrát nem lehet élesen elválasztani egymástól. A magyarság is vett át a cigány kultúrából, a cigányság is vett át a magyar kultúrából. És ez így van rendjén, ettől szép a világ.
"Én ilyeneket nem használok, mert van identitásom"
És azt tudtad, hogy a magyar nyelv szókészletének nagyon csekély részét képezik a magyar eredetű szavak? Nem mintha ez az arány (mármint a saját és a jövevényszavak megoszlása) más nyelvek esetében nem így lenne, de ha Te azt mondod, hogy identitáshoz kötöd a szókészletedet, akkor neked ezek szerint török identitásod is van? Meg német is? Meg latin is? Persze ezek költői kérdések, csak azért teszem fel őket, hogy lásd, miért nem értelek.
"de az megcáfolhatatlan TÉNY, minden felmérés szerint, hogy a cigányoknál ez az arány hatalmas és a tisztességes cigányok számítanak szinte kisebbségnek"
Akkor legyél olyan szíves, és linkelj be nekem párat a "minden felmérés"-ből! Ezt azért kérem tőled, mert Te szó szerint megcáfolhatatlan ténynek neveztél egy olyan dolgot, amit én úgy tudom, hogy Magyarországon (is) tilos: etnikai alapon csoportosítani az elkövetőket és ilyen módon számon tartani őket. Szóval hogyha Te minden ilyen felmérést ismersz, akkor kérlek, hogy légy olyan kedves ide párat beszúrni nekem, igazán különleges ritkaságok birtokába juthattál. Köszönöm!
"Igenis van cigánybűnözés"
Ne haragudj, én ilyen akadékoskodó vagyok – kifejtenéd, hogy mit jelent a cigánybűnözés fogalma? Csakhogy pontosan is tudjuk, hogy miről beszélünk.
"és hatalmas arányban cigány származásúak azok a bűnöző, akit köröznek vagy el is ítéltek."
Erről majd linkeled a felméréseket.
"vállal 8 gyermeket"
Na most akkor menjünk bele ebbe is, mert itt megint nagy a baj. Nem is olyan régen volt az ('50-es,'60-as évek környéke), amikor alig volt olyan háztartás, ahol háromnál kevesebb gyerek volt. És most nem csak a cigányokról beszélek, hanem minden háztartásról. Teljesen természetes volt az, hogy "sok" gyermek volt akár cigánynál, akár másnál. Ez a kor sajátja volt. Amikor megindult az ún. gulyáskommunizmus vagy más néven fridzsider-kommunizmus, az életszínvonal emelkedése miatt (mondhatnám úgy is, hogy jódolgukban) elkezdett nőni az alkoholisták száma, az öngyilkosságok száma, megindult a válások száma is, és ahogy haladtunk tovább az időben, egyre kevesebb gyermek született. Hadd tegyem hozzá, hogy az utóbbi kettő azóta is rosszabbodó számokkal bír. Azoknál a családoknál, ahol az életszínvonal nem emelkedett érdemben, ott ugyanúgy sok gyermek született, kevesebb volt az öngyilkos, az alkoholista, stb. Most pedig, mivel már a cigányságnál is emelkedett az életszínvonal, a cigány családoknál is egyre kevesebb és kevesebb gyermek születik. Ma már nagyítóval kell keresni azokat a cigány családokat, ahol háromnál több gyermek van. Egész egyszerűen nem akarnak az emberek sok gyermeket és nagycsaládot.
"nagycsaládos támogatás"
Mi az a nagycsaládos támogatás? Mire gondolsz konkrétan?
"a hátrányos helyzetűeknek járó segély"
Magyarországon senki nem kap azért pénzben kifejeződő segélyt, mert hátrányos helyzetű. Soha nem is kapott.
"a kárpótlás diszkriminációért"
Kinek fizettek itt kárpótlást diszkriminációért?
"ami összesen jó nagy összeg"
Egyelőre ott tartunk, hogy nem tudjuk, mit értesz nagycsaládos támogatás alatt, a másik kettő meg nem létezik. Majd ha tisztáztad, amiket felsoroltál, meglátjuk, hogy mennyi jön ki.
"vannak beleépült kifejezetten kártékony részek is (például a cigány életstílus)"
Mit értesz cigány életstílus alatt? Lehet, hogy csak nekem túl ködös a gondolatmeneted, de szerintem Te sem tudnád értelmezni, ha azt mondom, hogy magyar életstílus.
"Világosan kimutatható egy pontosabb DNS teszttel mindenkinek a pontos származása"
Ami minden ember esetében legalább két kontinensről tevődik össze, olyan felmenőkkel, amit soha életedben nem gondoltál volna.
https://www.youtube.com/watch?v=7mqWYuKvbXY
"Mindenhol vannak kisebbségek, de nem mindenhol keverednek... Például a régen Európában élt zsidók egyáltalán nem keveredtek, főként a keresztények és a zsidók vallási törvényeik miatt."
Az igazság az, hogy a vallási törvények nem jelentenek garanciát arra, hogy nem történt keveredés. Ha két csoport egymás mellett él, ott lesz keveredés.
"Igen, általánosít, ezt be is ismertem és ki is hangsúlyoztam, hogy nem mindenkire értem kollektíven, csak a 99,9%-ra, akikra igaz"
Az már tényleg a világvége, hogy vannak emberek, akik elhiszik, hogy ha van ebben az országban 800 000, önmagát cigánynak valló ember, akkor abból mind a 800 000 egy utolsó senkiházi. Nehéz elhinni, hogy van olyan, aki ezt tényleg elhiszi.
"Kérdező, bár nem velem beszélgetsz, de írtál néhány olyan dolgot, amitől felszaladt a szemöldököm."
Köszi, nekem is. :-)
"És akkor tudnál nekem egy pontos definíciót adni arra, hogy valójában mit jelent az, hogy valaki magyar (vagy éppen cigány)? Meg tudod pontosan határozni, hogy mit jelent, amit mondtál? Nem körülírást kérek, hanem DEFINÍCIÓT arra, hogy mit jelent az, hogy valaki magyar. Egy tűpontos meghatározást."A magyarság egy nemzet, pont olyan, mint a cigány, a német, az angol vagy bármely másik. A nemzet definíciója két alapon nyugszik, kulturális (lehetsz úgy magyar, hogy mondjuk az apukád román volt, de te nem tartod magad annak, hanem magyarnak tartod magad) és etnikai (többségében magyar felmenőid voltak és ezáltal te is örökölted az etnikumot).
De ha még pontosabb fogalom érdekel akkor: "A magyarok Közép-Európában, a Kárpát-medencében élő nép. A magyar anyanyelvűek száma a világon mintegy 14 millió – ebből kb. 9,5 millióan élnek Magyarországon, kb. 2,5 millióan a Magyarországgal szomszédos országokban és kb. 2 millióan szerte a világban. A magyarok voltak a Magyar Királyság államalkotó és legnagyobb létszámú népe."
és
"A nemzet a legelterjedtebb meghatározások közös elemei alapján: történelmileg kialakult, tartós emberi közösség, amelyet a közös nyelv, közös terület, közös gazdaság és a kultúrában megnyilvánuló közös lelki alkat tart össze.
A nemzet gyakran, de nem mindig, politikai és/vagy etnikai közösség is. Amennyiben a politikai és az etnikai közösség egybeesik, nemzetállamról beszélhetünk."
"Nem. Ezek a szavak olyan szavak, amiket nemcigány fiatalok nap mint nap használnak, ezek a szavak a fiatalok nyelvének (és feltételezem, hogy ma már nem csak a fiatalok nyelvének) és mindennapos nyelvhasználatának a szerves részét képezik. És hidd el, annyira rutinosan használják már ezek a szavakat, hogy esze ágába nem jut senkinek ezen szavak használata közben, hogy ezek cigány szavak. Szerintem igencsak butaság erre azt mondani, hogy ez csak a cigány kultúra része. Talán ezek a szavak a legjobb példák arra, igenis a kultúrák kölcsönhatnak, összefonódnak, és vannak olyan helyzetek, amikor pl. a magyar és a cigány kultúrát nem lehet élesen elválasztani egymástól. A magyarság is vett át a cigány kultúrából, a cigányság is vett át a magyar kultúrából. És ez így van rendjén, ettől szép a világ."
Az utolsó multikulturalista gondolatokra inkább nem reagálnék, mivel az egy teljes mértékben szubjektív írás volt, de arra igen, hogy "ez a legjobb példa...". Én is fiatal vagyok és mégsem használok ilyen szavakat. Ha lesz majd fiam, neki sem fogom engedni, hogy ilyen szavakat használjon. Először is, ha már ennyire jártas vagy benne, tudtad, hogy ezeket a szavakat a bűnözők vették át először és nem a szleg?? Másrészt iszonyatosan illetlen, ilyen szavakkal dobálózni egy kicsit is komolyabb társaságban. Harmadrészt, igen, tudok róla hogy vannak jövevény szavak, de azok nem magyar szavak. A magyar nyelv nagyon kifejező nyelv, tehát nem értem miért kell cigány, angol stb. szavakat mondogatni, ha van rá TÖBB magyar szavunk is, ráadásul köztük egész régiek is. Negyedrészt, igen csak a cigány kultúra része. Ez iszonyatosan nevetséges felfogás... Csak azért, mert sok magyar eszik japán vagy olasz ételeket, az is a magyar kultúra része lett?? Nem. Miért nem?? A kultúra első sorban a nemzethez kötődő dolgokat foglalja összes. Zene, nyelv, irodalom, konyha, színművészet stb. Ötödrészt, igen, vannak olyan hagyományok, amik nem nemzetekre, hanem régiókra jellemzők, például Középkelet-Európára, de az nagyon nem ettől van, hanem a térség hasonló elhelyezkedésétől (például a népirodalom azért hasonló, mert hasonló a földrajzi elhelyezkedés, tehát hasonló a társadalom, ebből következően, hasonlók a normák és hasonló üzenetet is továbbítanak az ilyen jellegű, itt íródott művek).
"És azt tudtad, hogy a magyar nyelv szókészletének nagyon csekély részét képezik a magyar eredetű szavak? Nem mintha ez az arány (mármint a saját és a jövevényszavak megoszlása) más nyelvek esetében nem így lenne, de ha Te azt mondod, hogy identitáshoz kötöd a szókészletedet, akkor neked ezek szerint török identitásod is van? Meg német is? Meg latin is? Persze ezek költői kérdések, csak azért teszem fel őket, hogy lásd, miért nem értelek."
Először is, az első állításod teljes mértékben hamis. Igaz hogy vannak jövevényszavak, de rengeteg kiváló nyelvésznek köszönhetően, van sok nagyon ősi szavunk is, amit főleg a székelyek által beszélt nyelvben voltak addig jelen, amíg nem emelték őket újra fel. Vannak latin eredetű szavak, de ezeknek még kevesebb a száma, mint a másik két nemzet nyelvéből származóknak. Török és német szavaink is vannak, de ez is eléggé csekély a magyar szavakhoz képest.
"Akkor legyél olyan szíves, és linkelj be nekem párat a "minden felmérés"-ből! Ezt azért kérem tőled, mert Te szó szerint megcáfolhatatlan ténynek neveztél egy olyan dolgot, amit én úgy tudom, hogy Magyarországon (is) tilos: etnikai alapon csoportosítani az elkövetőket és ilyen módon számon tartani őket. Szóval hogyha Te minden ilyen felmérést ismersz, akkor kérlek, hogy légy olyan kedves ide párat beszúrni nekem, igazán különleges ritkaságok birtokába juthattál. Köszönöm!"
A cigánybűnözés létét tagadni vakság. Én már csak tudhatom a lakhelyem miatt is. Lakatos Attila, cigány vajda szerint is aki ezt tagadja az vagy túlérzékeny vagy vak. Volt egy felmérés, aminek a lényege az volt, hogy végeztek egy etnikai kutatást a börtönökben, de ehhez kutatás sem kell, csak be kell menni, nem is a börtönbe, a bíróságra, egy olyan tárgyalóterem elé, ahol bűnügyekkel foglalkoznak. Én amíg nem volt vírus, mindig elmentem egy börtön előtt, illetve máskor, amikor a rokonaimnál vagyok, akkor is el szoktam menni, mert útba esik (csakhogy nehogy azt mondd, hogy biztos azért, mert sok a cigány a megyémben) és szinte mind cigány volt, akit megbilincselve, rendőrautóval vittek be.
A kutatásról egy cikk itt van: [link]
A bűnözők nagyjából 30-50 százaléka volt cigány származású, börtöntől függően és nem hinném, hogy 12 év alatt, ez olyan sokat változott volna, ha már a társadalomba is beivódott ez gondolat. Sőt... Inkább romlott (tapasztalat), nem is beszélve a bandaháborúkról, amik most még jobban feltámadtak hamvaikból.
"Ne haragudj, én ilyen akadékoskodó vagyok – kifejtenéd, hogy mit jelent a cigánybűnözés fogalma? Csakhogy pontosan is tudjuk, hogy miről beszélünk."
A cigány származásúak által elkövetett köztörvényes bűncselekmények, amelyek közül vannak jellemzőbbek (lopás, garázdaság, rablás, gyilkosság) általában ezeket értjük alatta, de bármely más bűncselekményt is lehet idesorolni.
"Na most akkor menjünk bele ebbe is, mert itt megint nagy a baj. Nem is olyan régen volt az ('50-es,'60-as évek környéke), amikor alig volt olyan háztartás, ahol háromnál kevesebb gyerek volt. És most nem csak a cigányokról beszélek, hanem minden háztartásról. Teljesen természetes volt az, hogy "sok" gyermek volt akár cigánynál, akár másnál. Ez a kor sajátja volt. Amikor megindult az ún. gulyáskommunizmus vagy más néven fridzsider-kommunizmus, az életszínvonal emelkedése miatt (mondhatnám úgy is, hogy jódolgukban) elkezdett nőni az alkoholisták száma, az öngyilkosságok száma, megindult a válások száma is, és ahogy haladtunk tovább az időben, egyre kevesebb gyermek született. Hadd tegyem hozzá, hogy az utóbbi kettő azóta is rosszabbodó számokkal bír. Azoknál a családoknál, ahol az életszínvonal nem emelkedett érdemben, ott ugyanúgy sok gyermek született, kevesebb volt az öngyilkos, az alkoholista, stb. Most pedig, mivel már a cigányságnál is emelkedett az életszínvonal, a cigány családoknál is egyre kevesebb és kevesebb gyermek születik. Ma már nagyítóval kell keresni azokat a cigány családokat, ahol háromnál több gyermek van. Egész egyszerűen nem akarnak az emberek sok gyermeket és nagycsaládot."
Nevetséges az állításod. Voltál már cigánytelepen, vagy te is egy budapesti jó környékről írsz?? Én sajnos többször is megfordulok cigányok által sűrűn lakott helyen és mint mondtam, vannak falvak, ahol látom, hogy a 19 évesnek 8 gyermeke van. Volt egy 12 gyermekes is... Nehogy azt mondd, hogy valaha ez természetes volt a magyaroknál is! 3 gyermekes magyarok most is vannak, de ilyen még soha nem volt tömegesen.
"Mi az a nagycsaládos támogatás? Mire gondolsz konkrétan?"
Minél több a gyerek, annál több a támogatás. Egyenes arányosság. A nagycsaládosoknak pedig külön más támogatás is jár.
"Magyarországon senki nem kap azért pénzben kifejeződő segélyt, mert hátrányos helyzetű. Soha nem is kapott."
Na ne nevettess! Munkanélküliek (bár nem is akarnak dolgozni), nyomorognak és kapják a segélyt az államtól.
"Egyelőre ott tartunk, hogy nem tudjuk, mit értesz nagycsaládos támogatás alatt, a másik kettő meg nem létezik. Majd ha tisztáztad, amiket felsoroltál, meglátjuk, hogy mennyi jön ki."
A legtöbb cigány család ebből élnek. A 12 gyerek, a munkanélküliség, a hátrányos helyzetük és a sok más miatt járó támogatásból.
"Mit értesz cigány életstílus alatt? Lehet, hogy csak nekem túl ködös a gondolatmeneted, de szerintem Te sem tudnád értelmezni, ha azt mondom, hogy magyar életstílus."
Bunkóság, műveletlenség, bűnözői élet, kitörni nem akarás stb. Lehet hogy általánosítás, de gondolom nem kell elmondanom ezredjére, hogy vannak kivételek.
"Ami minden ember esetében legalább két kontinensről tevődik össze, olyan felmenőkkel, amit soha életedben nem gondoltál volna."
Na megint egy badarság. Magyarországon nagyon kevés embernek jönne ki másik kontinens, talán egyedül Ázsia az, ami a történelmünk miatt sokaknál kijönne. https://www.youtube.com/results?search_query=dns+teszt Nézegess magyar videókat! Egyébként vannak nagyon pontos tesztek, amik nemzetet mutatnak (23 and me) és vannak kevésbé pontosak, amik csak nagy régiókat mutatnak (MyHeritage). A te videód pedig egyáltalán nem bizonyít semmit, pláne, hogy egy kezdeményezés miatt jött létre. Én is láttam már.
"Az igazság az, hogy a vallási törvények nem jelentenek garanciát arra, hogy nem történt keveredés. Ha két csoport egymás mellett él, ott lesz keveredés."
Persze... Voltak megcsalások, de ez már nem a történelem kérdése és akik ezt csinálták, azok is titokban, mert a zsidók és a keresztények sem nézték jó szemmel a keveredésüket. És ez a keveredés nagyon kicsi arányban volt jelen, mert elítélés követte az ilyet. Szatmár megyében például a haszid zsidók külön negyedekben éltek, ahova senkit nem engedtek be, aki nem hozzájuk tartozott.
"Az már tényleg a világvége, hogy vannak emberek, akik elhiszik, hogy ha van ebben az országban 800 000, önmagát cigánynak valló ember, akkor abból mind a 800 000 egy utolsó senkiházi. Nehéz elhinni, hogy van olyan, aki ezt tényleg elhiszi."
A szövegértési gondjaiddal fordulj fejlesztésre! Direkt nem 100%-ot írtam, hogy ezzel is kihangsúlyozzam, hogy nem általánosságban, mindenkit értek a fentebb leírtak alatt.
"lehetsz úgy magyar, hogy mondjuk az apukád román volt, de te nem tartod magad annak, hanem magyarnak tartod magad"
Azt írtad, hogy Magyarország a magyaroké, nem a cigányoké. Mi van akkor, ha egy cigány ember magyarnak is vallja magát? Merthogy nem zárja ki a kettő egymást. Miért ne lehetne bárki úgy cigány származású (vagy akár román), hogy magyar identitása is van?
Ami a multikulturalizmust illeti, nem attól lesz valaki multikulturalista, hogy felismeri kultúrák kölcsönhatását, és látja ennek az előnyeit.
"Én is fiatal vagyok és mégsem használok ilyen szavakat."
Nem használod azt a szót pl. hogy duma? Nem hiszem.
"Ha lesz majd fiam, neki sem fogom engedni, hogy ilyen szavakat használjon."
Szegény gyermek...
"Először is, ha már ennyire jártas vagy benne, tudtad, hogy ezeket a szavakat a bűnözők vették át először és nem a szleg??"
A tolvajnyelv eddig is a szlengbe tartozott. :D Egyébként mire alapozod azt, hogy "bűnözők" vették át ezeket?
"Másrészt iszonyatosan illetlen, ilyen szavakkal dobálózni egy kicsit is komolyabb társaságban."
De ki beszélt itt beszédhelyzetről? Teljesen evidens, hogy milyen beszédhelyzetben használjuk ezeket, miért kell ezt külön felhozni?
"Harmadrészt, igen, tudok róla hogy vannak jövevény szavak, de azok nem magyar szavak."
Tehát azt akarod mondani, hogy pl. az alma szó nem magyar szó?
"A magyar nyelv nagyon kifejező nyelv, tehát nem értem miért kell cigány, angol stb. szavakat mondogatni"
A magyar nyelv nagyon kifejező nyelv, tehát nem értem miért kell török, szláv, német, stb. szavakat mondogatni.
"Negyedrészt, igen csak a cigány kultúra része."
Nem csak a cigány kultúra része.
"Csak azért, mert sok magyar eszik japán vagy olasz ételeket, az is a magyar kultúra része lett??"
Hány magyar ember eszik napi szinten japán ételeket? És hány magyar ember használ napi szinten olyan szavakat, hogy kaja, pia, duma, lóvé, stb? Na ugye.
"Igaz hogy vannak jövevényszavak, de rengeteg kiváló nyelvésznek köszönhetően, van sok nagyon ősi szavunk is, amit főleg a székelyek által beszélt nyelvben voltak addig jelen, amíg nem emelték őket újra fel."
Akkor azt ajánlom, hogy először tanulj egy kis nyelvészetet, majd utána beszélhetünk róla.
"A bűnözők nagyjából 30-50 százaléka volt cigány származású, börtöntől függően és nem hinném, hogy 12 év alatt"
Legalább olvasd el, amit belinkelsz. Ez a felmérés, amiről a cikkben szó esik a '90-es évek végén volt. Azt is írják, hogy már régen nincsenek ilyen felmérések, erre utaltam én is. Egyébként sem mindegy, hogy 31%-a cigány vagy 50%-a. Nagy a kettő között a különbség. Egyébként ha végigolvastad a cikket (ami nyilván nem történt meg), láthattad, hogy a cikk tételesen rácáfolt azokra a sztereotípiákból származó hamis állításokra, amik általában a köztudatban sajnos igen élénken élnek.
"A cigány származásúak által elkövetett"
Már itt sántít a dolog. Ki számít cigánynak? Aki annak mondja magát, vagy aki annak néz ki? Lehet, hogy nem néz ki cigánynak, de cigány, és fordítva. Lehet, hogy cigány, de nem annak mondja magát, lehet hogy nem az, de annak mondja magát. Szóval akkor ki számít cigánynak?
"Voltál már cigánytelepen, vagy te is egy budapesti jó környékről írsz??"
Képzeld, hogy Szabolcs megyéből írok, és pl. a mi falunkban egy család van, ahol "sok" gyermek van, pontosan 7. Az összes többinél 4 a plafon. A környező falvakban szintén ez a helyzet (Mátészalka, Nyírbátor környéke ha ez mond valamit).
"vannak falvak, ahol látom, hogy a 19 évesnek 8 gyermeke van. Volt egy 12 gyermekes is... "
Kérdező, még Te sem hiszed el, amiről beszélsz. Nyolc gyermeket kihordani még szünet nélkül is kb. 6 év egy anyukának. Akkor hány évesen kezdett el szülni? Nem mindenki Matisz papa lánya. :D
"Nehogy azt mondd, hogy valaha ez természetes volt a magyaroknál is!"
Szerintem érthetően írtam le. Alig volt olyan háztartás, ahol három gyermeknél kevesebb volt.
"A nagycsaládosoknak pedig külön más támogatás is jár."
Kérdező, megkérdeztem, hogy mit értesz konkrétan nagycsaládos támogatás alatt, erre leírod, hogy "nagycsaládosoknak külön más támogatás is jár". Azért ennyire karakteresen ne fejtsd ki. :D
"Munkanélküliek (bár nem is akarnak dolgozni), nyomorognak és kapják a segélyt az államtól."
Na itt megint van egy kis fogalomzavar. A munkanélküliség nem egyenlő a hátrányos helyzettel. Hátrányos helyzetűnek az számít, akit az önkormányzat annak nyilvánít. Ez egy határozat, amit a jegyző állít ki. Ezért soha senki nem kapott pénzt (max. olyan kis kedvezmények vannak, hogy nem kell fizetni a tankönyvre vagy ilyesmi). A munkanélküliség egy teljesen más terület, aki munkanélküli az munkanélküli segélyt kap. Egyébként meg nem értem, miért beszélsz ilyen stílusban a munkanélküliekről. Ezerféle oka lehet annak, ha valaki munkanélküli (pl. megbetegszik). Még Te is kerülhetsz ilyen helyzetbe, szóval én a helyedben nem beszélnék ilyen lekezelően erről.
"A legtöbb cigány család ebből élnek. A 12 gyerek, a munkanélküliség, a hátrányos helyzetük és a sok más miatt járó támogatásból."
Nem, ez hazugság. Nincs 12 gyermeke a legtöbb cigány családnak, nem munkanélküli a legtöbb cigány. Hátrányos helyzetért pedig továbbra sem jár semmilyen pénz.
"Bunkóság, műveletlenség, bűnözői élet, kitörni nem akarás stb. Lehet hogy általánosítás, de gondolom nem kell elmondanom ezredjére, hogy vannak kivételek."
Ez egy újabb hazugság. Te azt mondtad, a cigányok 99,9%-a ilyen, vagyis összesen egy tized százalékát tartod kivételnek, ami szintén hazugság és köszönőviszonyban nincs a valósággal.
"Na megint egy badarság. Magyarországon nagyon kevés embernek jönne ki másik kontinens, talán egyedül Ázsia az, ami a történelmünk miatt sokaknál kijönne."
Te látnok vagy amúgy? :D Honnan tudod, hogy sok vagy kevés magyarnak jönne ki másik kontinens? Honnan tudod, hogy kinek honnan származnak az ősei? Nem tudhatjuk, hogy pl. a 7., 8. vagy távolabbi felmenőnk milyen származású volt. Nem tudhatjuk még csak becslésre sem ezeket.
Képzeld, megnyitottam a linket, és már a második videóban van is egy magyar, akinek pl. afrikai vér is csörgedezi az ereiben: https://www.youtube.com/watch?v=tvXLZRvX6WA
"Direkt nem 100%-ot írtam"
Hanem 99,9%-ot. :D Hú, de nagy különbség!
Megértem, Kérdező, ha kibújsz a téma alól, szerintem is kínos már megszólalnod.
"az összes többiben vagy valami ázsiai vér"
Az összes többiben? Szerinted ő az egyedüli? Kezdek elbizonytalanodni a komolyságodat illetően.
"vagy szín tiszta európai vér van"
Kötve hiszem, hogy Magyarországon bárkinek is színtiszta európai származása van.
"A többi kérdésedre pedig fent már válaszoltam, nagyon részletesen is"
Megkérdeztem, hogy konkrétan mit értesz nagycsaládos támogatás alatt, erre fogtad és leírtad megint, hogy "nagycsaládos támogatás". Ezt nevezed részletes válasznak? Mert mifelénk ezt nem így hívják... De ez még semmi. Belinkelsz itt nekem olyan cikkeket, amiket amúgy el sem olvastál, azt sem tudod, mi szerepel benne, majd erre hivatkozva bizonygatod az igazadat. Később meg ugye kiderül, hogy a cikk pont téged cáfol. Na meg a videó is. Mindegy.
"az a 0,1 sokszor hatalmas szám is lehet"
Engem nem érdekel, hogy mekkora szám lehet. Engem az érdekel, hogy abban a kérdésben, amiről mi beszélünk, mennyi embert jelent. A kutyát se érdekli, hogy más témában mennyit jelenthet. Most a cigányságról beszélünk, itt pedig rohadtul kevés embert jelent a teljes hazai cigánysághoz képest.
"Az pedig szín tiszta tisztánlátás, hogy felismerem, hogy vannak népek, amik a kultúrájukból fakadóan kevésbé kulturáltak és műveltek az itteni normák szerint."
Kultúrájából fakadóan kulturálatlan? Kérdező, remélem, Te legalább érted, miről beszélsz.
"Ha ezt tagadod, akkor a társadalomtudományok nagy részét is tagadod, mivel a tudományok ezen ágai részben ezzel is nagy mértékben foglalkoznak."
Csakhogy ők nem égetik magukat olyan hülyeségekkel, mint Te.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!