Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi történne, ha létrehoznának...

Mi történne, ha létrehoznának egy cigány államot? Működőképes ország lenne? Milyen lenne, társadalmilag, gazdaságilag stb.?

Figyelt kérdés
A kérdésem nem soviniszta gondolkodásból íródott, egyszerűen csak felvetődött bennem. Sok új államot hoztak létre nemzetek vagy bizonyos másik nemzetektől elszakadó, most már független nemzetek. Példának ott van Izrael, az Amerikai Egyesült Államok (rengeteg brit, francia, ír és még akár magyar menekült/kivándorló lelt itt otthonra) stb. és most szinte mind, teljesen működőképes állam, hadsereggel, belbiztonsággal, külpolitikával és viszonylag (ez minden történelmi időszakban viszonylagos) stabil társadalmi és gazdasági tényezőkkel. Vajon mi történne ha létrehoznának, egy minden másik államtól független, "Cigányország"-ot, amiben cigányok élnének és rajtuk múlna minden, tehát, semmilyen más nemzetiségű ember nem avatkozna bele a kérdéseibe? Először nagyon ingatag lenne? Valaha megszilárdulna a talapzata és létrejöhetne egy olyan állam, mint bármely másik stabil és általánosságban fejlettebb ország? Természetesen kulturálisan is függetlenek lennének, minden másik nemzettől, tehát a hivatalos nyelvei, a roma nyelvek lennének, a zászlaja is a cigány zászló lenne és ők lennének ott az uralkodó etnikum, függetlenül a régebbi származásuktól (tehát, ugyanolyan jogokkal haza tudnának térni és cigánynak számítanának, például, az olyanon, akiknek az ősei Magyarországon éltek, mint azok, akiknek, mondjuk Németországban stb.), a nemzeti ünnepek is, a cigánysághoz lennének köthetőek stb. Mi a véleményetek? Működőképes lenne? Jó ötlet lenne?

2021. márc. 20. 17:38
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/78 A kérdező kommentje:
Hogy valaki idióta az interneten, r*hadtul nem egyenértékű a késes fenyegetéssel.
2021. ápr. 14. 20:58
 32/78 Gallits Gábor CsabaPalple válasza:
53%
Ehhez a kérdéshez én,mint félig cigány származású személy azt szeretném hozzátenni hogy ezen már én is sokat gondolkodtam és szerintem az ilyen országhoz területi alapot Indiához közel lévő terület lenne a legideálisabb,hiszen már bizonyított tény hogy az első cigányok onnan származtak el,míg az Oláh vagyis romániai cigányok Romániából az ottani rabszolgaság alóli felszabadulás után érkeztek meg Magyarországra.
2021. ápr. 20. 10:24
 33/78 A kérdező kommentje:
Szerintem is India körül jó lenne, mert India eleve egy kontinensnyi ország, szóval nem hinném, hogy olyan hatalmas területi veszteség lenne számukra egy jelenlegi Magyarország, Ausztria, Svájc méretű apró terület. Jó megoldás lenne valamelyik másik mamutállamból egy kicsi részt elszakítani, például Egyesült Államok, Oroszország, Brazília, utóbbi kettő azért is jó megoldás, mert sok lakatlan terület van, a tagja, tundra és az őserdők miatt. Rengeteg lakatlan szigetcsoport vagy nagyobb sziget is van, az is jó megoldás lenne. Szóval azért vannak bőven területek.
2021. ápr. 20. 10:39
 34/78 anonim ***** válasza:
100%
Csak szólok, hogy India most is háborúban áll a szomszédokkal a területekért, szóval nehezen fog menni.
2021. ápr. 20. 11:22
 35/78 A kérdező kommentje:
Csak Pakisztánnal.
2021. ápr. 20. 16:07
 36/78 anonim ***** válasza:
32%

Mint magyar ember még mindig nem értem az ilyen embereket 500 éve itt élnek Magyarországon velünk,

keveredtek velünk ahogy több más nép csoport amikor a törökök a magyarok 70%-át lemészárolták, hova menjenek? Csak mert rasszista vagy ? Sok cigány barátom van a feleségem is cigány ő ügyvéd nő ,barna hajú ,hófehér bőrű, kék szeme van . Nem értem a magyar embereket miért van itt még ez a megkülönböztetés.

2021. ápr. 30. 13:42
 37/78 A kérdező kommentje:
Az én családommal biztosan nem keveredtek, mivel tisztában vagyok a családfámmal, eléggé hosszú ideig visszamenőleg és azt is tudom, hogy kulturálisan teljes mértékben magyar vagyok én is és a családom is, etnikailag pedig nagyrészt magyar, osztrák, lengyel és egyéb szláv vagyok. Szóval már hibás az a megállapításod, hogy a magyarokkal keveredtek volna. Sőt... Több zsidó származású asszimilálódott ember él Magyarországon, mint cigány származású. A magyarok 90%-ának nincs cigány felmenője. A cigányokra azért is jellemző sok minden (persze nem egytől egyig mindenkire), mert nem keveredtek és Magyarországon éltek/élnek, de nem a magyar társadalomban és ez még most is megfigyelhető. Ez a saját állam gondolata, éppen ezért jó ötlet, mert eléggé nagy a kulturális eltérés. Egyébként pedig nem én vagyok a rasszista (bár szerintem nem vagy tisztában a fogalom valódi jelentésével), hanem te vagy a túlérzékeny.
2021. ápr. 30. 14:19
 38/78 anonim ***** válasza:
38%

Visszatérve hogy menjenek vissza indiába meg hogy onnan származnak. Akkor mi is menjünk vissza ázsiába? 😂😂😂Ugye tudod hogy a cigányok keveredtek az általad fel sorolt népekkel is? 😃 vannak szláv cigányok sőt képzeld vannak lengyel és sváb cigányok is , 500 év rengeteg idő bizonyított tény hogy a magyarok keveredtek a eurázsiai kis népekkel:(ruszinok,avarokstb,)svábokkal ,szlávokkal,zsidokkal,olaszokkal és természetesen a cigányokkal

is ha tetszik ha nem a mai világban is van keveredés a cigány-magyar között pl lásd én és a feleségem .Szerinted nem asszimilálodtak amikor a magyar cigányság 5% beszéli csupán már a saját nyelvét?😂Ugyan ugy locsolkodnak és tartják a magyar hagyományokat Kulturális eltérésre te arra gondolsz hogy a cigányok mindennap frisset főznek nem sajnálják a kaját ahogy mi zsugori magyarok ? Cigány a feleségem semmi más eltérés nincsen de te elzavarnád egy cigányországba mert te nem szereted a ciganyokat ? És ez neked miért lenne jobb? Többet fogsz keresni? Egészségesebb leszel? Az a rasszista ember aki különbséget tesz pont mint te , félelemben és sötétségben élsz! Csináljunk akkor egy fehérországot legyen fehér a nyelvuk neve , csináljunk egy fekete országot ahol meg feketéül beszélnek.Nincs rossz cigány és jó cigány , nincs rossz magyar és jó magyar , rossz ember és jó ember van tanuld meg!!

2021. ápr. 30. 15:34
 39/78 A kérdező kommentje:

"Visszatérve hogy menjenek vissza indiába meg hogy onnan származnak. Akkor mi is menjünk vissza ázsiába? 😂😂😂"

Mi itt államot alapítottunk, úgy hogy a hunok, akiktől az Árpád-ház is származik, már az ókorban is itt voltak. Ezzel ellentétben a cigányok a középkor végén és a kora újkorban idevándoroltak, nem honfoglaltak, nem alapítottak országot, idetelepültek, szó nélkül.

"Ugye tudod hogy a cigányok keveredtek az általad fel sorolt népekkel is? 😃 vannak szláv cigányok sőt képzeld vannak lengyel és sváb cigányok is , 500 év rengeteg idő bizonyított tény hogy a magyarok keveredtek a eurázsiai kis népekkel:(ruszinok,avarokstb,)svábokkal ,szlávokkal,zsidokkal,olaszokkal és természetesen a cigányokkal

is ha tetszik ha nem a mai világban is van keveredés a cigány-magyar között pl lásd én és a feleségem ."

Nincs olyan hogy magyar cigány, magyarországi cigány van legfeljebb, meg olyan van, hogy magyar és cigány, tehát félvér. Én ebben teljesen biztos vagyok. Az én felmenőim között már csak a státuszuk miatt sem lehetettek, mivel mind településen éltek (a cigányok vándoroltak), vagy jómódú földművesek, magyar nemesek vagy akár lengyel (nyilván állam szerint lengyel-litván, mert Lengyelország akkoriban nem létezett, de a nemzetük az volt) és osztrák magas rangú nemesek is. Nem sváb vagyok, mivel svábnak a törökök kivonulása után a Habsburg Birodalomba érkező németeket nevezzük. A cigány, az cigány. Nincs magyar vagy német cigány, ez olyan mintha azt mondanám vallás terén, hogy muszlim keresztény. Vagy ez vagy, vagy az vagy, vagy félvér vagy. De az egyik apai dédmamámnak sváb neve volt, tehát lehet, hogy az is vagyok.

"Szerinted nem asszimilálodtak amikor a magyar cigányság 5% beszéli csupán már a saját nyelvét?😂"

Nem, a 99%-uk nem asszimilálódott. Elég egy cigánysorra kimenni, szinte mind beszél cigányul és egymással házasodnak. (Szerencsére, mert a multikulturalizmus borzalmas dolog.)

"Ugyan ugy locsolkodnak és tartják a magyar hagyományokat Kulturális eltérésre te arra gondolsz hogy a cigányok mindennap frisset főznek nem sajnálják a kaját ahogy mi zsugori magyarok ?"

Locsolkodnak... Egymás között... Aztán elkérnek egy bukszányi pénzt... Igeenn... Biztos a hagyományok miatt csinálják.

A második rész alatt meg nem tudom mire gondolsz. XDD Pont hogy inkább a cigók szoktak illetlenek és magukra nem adók lenni. Az meg miért baj, ha valaki sajnálja kidobni az ételt?? A spórolás nem nemzet függő... Mondjuk, ha ők is spórolnának egy kicsit a segélyen, akkor talán a hónap második felében nem nyomorognának annyira, hogy lopásra "szoruljanak".

Nem, arról beszélek, hogy a cigány kultúra más, mint a magyar, nem azt, hogy rosszabb azt, hogy más. Ezért is van annyi konfliktus. Két nagyon eltérő kultúra nem tud megférni egymással együtt, csak egymás mellett, külön hazában.

"Cigány a feleségem semmi más eltérés nincsen de te elzavarnád egy cigányországba mert te nem szereted a ciganyokat ?"

Nem azért, mert nem szeretem őket, nincsen semmi bajom velük. Egyszerűen tudom, hogy soha nem vezetett jóra, ha nagyon eltérő kultúrák keveredtek vagy egymással együtt éltek.

"És ez neked miért lenne jobb? Többet fogsz keresni? Egészségesebb leszel?"

Nem nekem lenne jobb, hanem nekik. Itt mindenki eltartja őket, ott rászorulnának arra, hogy maguk építsék fel az országukat, ami nagy felelősséggel jár. Pár év anarchia után rájönnének arra, hogy ez így nem jó és ők is felzárkóznának a többi nemzethez.

Sok cigány ember is egyetért ezzel, de ők szorgalmasak és ők lennének azok, akik megteremtenék a jövőjét egy ilyen államnak és hozzájuk zárkózna fel sok ember.

"Az a rasszista ember aki különbséget tesz pont mint te , félelemben és sötétségben élsz!"

Az első rész bizonyos szempontból igaz, de nem azt jelenti feltétlenül, hogy valaki nem szeretne vagy gyűlölne egy nemzetet. Az ugyanis a sovinizmus.

A második részét a mondatodnak meg nem tudom honnan vetted. Inkább te jársz csukott szemekkel, csak azért, mert te ismersz 3-4 cigányt, nem azt jelenti, hogy mind ilyen.

"Csináljunk akkor egy fehérországot legyen fehér a nyelvuk neve , csináljunk egy fekete országot ahol meg feketéül beszélnek."

Ez egy eléggé undorító ideológia, amit fehér nacionalizmusnak és fekete nacionalizmusnak neveznek, bár hibásan, mivel ezek, mármint az europidok és a negridok rasszok és nem nációk, vagyis magyarul nemzetek. Én nemzetek szerint képzelem el a függetlenséget és nem rassz alapján.

"Nincs rossz cigány és jó cigány , nincs rossz magyar és jó magyar , rossz ember és jó ember van tanuld meg!!"

Ha én azt mondom hogy rossz férfi és nem gondolom jól?? Ez egy jelző, amit említünk, amiben benne van hogy ember. Se több, se kevesebb.

Természetesen voltak általánosításaim, de szeretném elkerülni a sértődéseket és a félreértéseket, nem kollektíven értettem a cigányságra, hanem "csak" a 90%-ra, akikre valóbban igaz, ahogy erre fentebb is kitértem.

A helyesírásra azért legközelebb jobban figyelj!

2021. ápr. 30. 18:04
 40/78 anonim ***** válasza:
40%

1. Nem tök mindegy hogy ki érkezett hamarabb? Magyarok vagy a cigányok? Ennyi erővel a cigányok indiába mi meg ázsiába menjünk vissza.(hülyeség ez a felfogas)

2.”a cigány az cigány” a személyin nem az áll hogy cigány 😃 hanem hogy német,magyar, szerb stb. Ahogy mondtam keveredtek velünk ha nem keveredtek volna ugyan ugy néznének ki mint az indiaiak bár némelyik még mindig ugy néz ki ezt aláirom.

3.Dehogy beszélik a cigány nyelvet 😃 van az az 5% aki beszéli , a többi csak bele teszi ezeket a cigány szavakat amiket a mai magyar nyelv is át vett és lehet hogy te is használsz : dik,csávo,csaj,csoro stb ha nem hiszel nekem nézz utána

4. Locsolkodásnál én is kaptam pénzt anno ezzel nem tudom mi a baj.Nem adnak magukra? Max a legalja de ez ugyan úgy vonatkozik ránk is.”miért baj sajnálni kidobni az ételt” paraszt létünkre ne hazudjunk már komolyan ilyet 😃 én is igy nőttem fel igy gondolkodtam de gondolod már el hogy ők mindennap frisset esznek mi meg 2-3 napost( én már nem) bár az elején furcsa volt gyomrom se volt hozzá szokva. Azért remélem érzed a különbséget. Segélyből nem lehet megélni ha nem is egy vezérigazgatók egy cégnél de dolgoznak még ha közmunkán is.A magyar ember is lop..

5. Kultúra és hagyományok?mint ahogy mondtam étel.Nem vagyok rasszista nincs bajom a muszlimokkal van is barátom aki nem fanatikus és nem is tart semmit de azért tedd össze a kezed , hogy nem fanatikus muszlimok a cigányok 😃 na akkor ezt mondhatnád .

6. Rasszista vagy , és előítéletes, “nem azt jelenti hogy mind ilyen ismersz 3-4 et” persze ez igaz de te ismersz minden cigányt hogy ezt mondd?Nem hinnem.. Remélem megváltozik a szempontod ajánlom ezt a filmet Amerikai historia x

7. Ugy hülyeség ez a nemzet ideológiák ahogy vannak 😃 nemzetként? Szerinted mindenhol csak tiszta 100% németek vagy franciák vagy angolok vannak? Mindenhol vannak kisebbségek és különféle emberek . Ez inkább konzervatív és rasszista gondolkozás amire te gondolsz , nézz meg egy amerikát 😃 van olyan hogy amerikai ember? Igen van az a pár millió őslakos indián. És nem a fehér amerikaiak. Ők mit mondjanak? Fehérek,feketék,ázsiaiak,cigányok,latinok,arabok stb. És ha rasszokra vesszük sok angol,német,olasz,francia,ír,skót emberek vannak ott 😃 akkor csak a 5 millió őslakos csak amerikai abból a több mint 330.000.000 emberből? 😃 brazilliában mit mondjanak? Németek,portugálok,feketék,spanyolok. Mégse szidják egymást hogy te ez vagy te az vagy brazilnak hívják egymást.

8. Ez mind általánosítás amiket felsoroltál . Ez a magyar emberekre is elmondható : lopás, igénytelen stb más hagyomány.. nézd meg a szomszédodat már nem úgy csinálja a palacsintát ahogy édesanyád ennyit erről. Mondtam ezt mint egy magyar ember, ahogy a cigányok hívnak minket paraszt, amit ők nem ugy értenek hogy földműves paraszt hanem a viselkedésre amit néha megis értek...

2021. ápr. 30. 20:03
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!