A szociopaták prevalenciája változó az adott ország kultúrájától függően?
"érzelmekre nem nagyon fektetnek hangsúlyt, a gyerekeket is kevesebb szeretettel, melegséggel nevelték"
Ezt hol halottad? Vagy ha a depresszióra gondolsz, az nem okoz ilyen jellegű személyiségzavart.
Én inkább úgy mondanám, az adott ország kulturálatlanságából következően.
A szociopata viselkedés ugyanis a kisgyermekkori traumák következménye, az pedig a nevelési anomáliák függvénye.
A zárkózottság a gyermeknevelésben nem szempont e probléma vonatkozásában.
2
Igen de ha például az anya nem öleli magához a gyerekét, vagy nem szoptatja (például Angliában ritkán), nem fejez ki melegséget, szeretetet, akkor a gyerek elvileg traumát szenved nem? Az északi országokban ezért tűnnek az emberek érzelmileg sivárnak, halottnak, mert nem kaptak anyai melegséget?
Biztosan hatással van az ember érzelmi habitására, hogy hogyan, milyen érzelmes környezetben nő fel. De ez önmagában szerintem a kóros szociopata viselkedéshez kevés.
A durva traumák kiválthatják, de szerintem itt is szerepe van az örökölt hajlam mértékének. Vagy egyéb meglévő agyi defektusnak.
"Az északi országokban ezért tűnnek az emberek érzelmileg sivárnak, halottnak, mert nem kaptak anyai melegséget?"
Ez nekem új. Tudnál linkelni ehhez egy cikket vagy valamit?
A főkérdésre: Lehet kultúrafüggő is, hogy mennyire stresszes a családi háttér, miben nyilvánul meg a gyerekkel törődés, de nem fogok példa nációt írni, mert nem "píszí". De véletlenül sem gondolnám, hogy a skandináv országok is idetartoznának.
Akkor idéznék a linkedről:
"Assuming this isn’t a troll question, which it very much looks like" ...
"And yeah, I haven’t seen many mothers act cold towards their children either. Sure, there are bad parents like in any other place, but they’re in the minority"
7
Természetes ez nem fekete vagy fehér kérdése, lesznek ellenvélemények is. Mert minden bizonnyal vannak ott is melegségben nevelő szülők. De maga a tény, hogy a sztereotípia ez az északi népekről nem változik.
A lényeg úgyis az, hogy kiderítsük, az érzelmileg sivár, szeretetlen nevelés képes-e szociopatákat kinevelni.
Például a 4-es a kérdésre próbált válaszolni azzal, hogy kifejtette szerinte nincs kóros hatással a kevésbé érzelmes nevelés viszont hatással van.
Érdekes kutatás lenne, ha létezne ilyen, hogy melyik országban milyen arányban forudlnak elő. Ehhez reprezetntatív mintákat gyűjteni és kiszűrni belőlük a szociopatákat óriási munka lenne.
De ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy a skandinávok a zárkózottság miatt nem lennének hajlamosabbak arra, hogy szociopaták legyenek. Ahogy előbb is írták, ha van olyan ország, ahol a gyermekkori bántalmazások és sérelmek sokkal gyakrabban fordulnak elő, akkor talán magasabb az arányuk.
"De maga a tény, hogy a sztereotípia ez az északi népekről nem változik."
Teljesen félreérted. A zárkózottság az idegenek felé igaz lehet, pl. nehezebben ismerkednek, tartózkodóbbak az idegenekkel, visszafogottabbak nyaraláskor, stb. De ez nem azt jelenti, hogy családon belül pl. a gyerekekkel is tartózkodóak! Nem is értem, hogy sikerült egyikből a másikra következtetni. :)
Egyébként igen, én is írtam az #5-ös kommentben, hogy akár lehet kultúrafüggő, csak nem a te logikád mentén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!