Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Koronavírus egy teszt volt és...

Koronavírus egy teszt volt és az emberiség megbukott?

Figyelt kérdés
Mi lett volna ha élesben megy és egy igazi halálos vírus/baktérium járvány tör ki? Anarchia, majd disztópia lenne? Vagy háborúk törnek ki? Hozzá lehet tenni hogy még most is össze omolhat a gazdaság a sok felesleges korlátozás miatt.
2021. jan. 26. 20:10
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:

"Nincs az a réteg, akinek előnyére válna a pandémia."

De van, csak nagyon kicsi. A leggazdagabbak közül néhányan.

Viszont én nem erről beszéltem, hanem arról, hogy aki komoly döntési helyzetben van, azok közül sokan nem segítségre használják fel ezt, hanem MAGUK AKARNAK jól járni.

Nem biztos, hogy jól is járnak - de a döntéseik ezt szolgálják, és nem a segítséget.

"Nekik is az az érdekük, hogy minél előbb véget érjen."

Igen.

De költeni nem akarnak rá. Ha megoldható, akkor egy fillért sem.

Ha nem megoldható, akkor nagyon hangos fogcsikorgatással, vagy csak az ígéretek mennek, vagy pedig a mások pénzét költik.

"a tisztább energia, ipar irányába mutató fejlődést ugyanúgy visszafogja a pandémia"

Nem dolgozunk rajta most sem! Pedig most itt lenne a lehetőség!

Azon dolgozunk, hogy a régi rend álljon vissza. Erre mennek a támogatások is - a helyett, hogy az átállást támogatnák jobban.

"a következő járvány"

Az "így"-en azt értem, hogy ha visszaállunk a régi rendre, ahol a vadállatok ismét a közelünkben vannak, újból elindul a fogyasztásuk, stb.

"főpróba, kiderül, mit kell majd legközelebb jobban csinálni és felkészültebbek leszünk."

Valamivel biztos.

De nem látom, hogy erre érdemi lépések is történnének.

Kidolgoztak egy pár hasonló vakcinát, mint amilyen az influenza ellen is létezik.

Annak jól látszik a hatékonysága: esélye sincs, hogy az influenza eltűnjön.

Gyógyszert kéne fejleszteni.

Megpróbálták - de annyira kezdeti állapotban van MÉG MINDIG, hogy esélytelen.

Sőt: ahogy a vakcina célegyenesben van, szerintem a gyógyszer fejlesztése egyszerűen leállt.

Pedig a vakcina ideiglenes... jövőre kezdhetik csaknem újra.

Valami miatt úgy néz ki, hogy a gyógyszert nem fogják kifejleszteni a koronások ellen.

Marad az influenza, marad a COVID.

Majd védekezgetünk ellenük vakcinával meg maszkkal minden évben.

2021. jan. 27. 10:17
 12/26 Wadmalac ***** válasza:
57%

#9: Erősnek tűnik a "nem jelentős", de ahhoz képest, hogy mi lehetett volna ebből ellenlépés nélkül, igaz.Szerencsétlenül hangzik önmagában, az tény. Jobb kifejezés lett volna, hogy töredéke a halálozás annak, ami lehetett volna.

Én nem kritizáltam, mert én így értelmeztem.

Szerintem a válaszoló is.

2021. jan. 27. 10:20
 13/26 Wadmalac ***** válasza:
15%

"Nem biztos, hogy jól is járnak - de a döntéseik ezt szolgálják, és nem a segítséget."

Milyen döntések? Támaszd alá.

"De költeni nem akarnak rá. Ha megoldható, akkor egy fillért sem."

Valószínűleg fogalmad sincs, mibe kerül a kormányoknak ez a pandémia.

Senki sem szeret költeni. De kell, és meg is teszik.

"Nem dolgozunk rajta most sem!"

Ilyet csak vak állít.

Szépen meg kell nézni a magújuló energia terjedését világszerte, mondjuk csak az utolsó tíz évre, az exponenciális emelkedést és máris látszik, hogy nem igaz.

"Pedig most itt lenne a lehetőség!"

Milyen leketőség?

Miről beszélsz?

Mitől lehetőség az "átállásra" a pandémia, korlátozás? Attól hogy semmire nincs pénz és a korlátozások miatt még amire van, is lassabban megy?

Komolyan nem értelek.

"ha visszaállunk a régi rendre, ahol a vadállatok ismét a közelünkben vannak"

WTF?

Milyen régi rend? Nem történt itt semmiféle rendváltás.

A pandémia előtt volt egy működő világgazdasági rendszer, most van egy akadozó, visszafékezett. Ez neked pozitív rendváltozás?

"De nem látom, hogy erre érdemi lépések is történnének."

Nagyon sajnálom. De ez csak a te látásod problémája.

"Kidolgoztak egy pár hasonló vakcinát, mint amilyen az influenza ellen is létezik."

Kidolgoztak egy pár vakcinát, ami vakcina. Úgy működik, mint egy vakcina. Ezermilló féle volt eddig is, ez is olyan.

"Annak jól látszik a hatékonysága: esélye sincs, hogy az influenza eltűnjön."

Légy szíves és nézz utána az influenzának és annak a vakcinázási nehézségeinek, annak okának, mielőtt elkezded ilyen általánosításokban tényalapnak használni. Totál nem jogos, teljesen irreleváns jelen vakcinára és vírusra.

"Gyógyszert kéne fejleszteni.

Megpróbálták - de annyira kezdeti állapotban van MÉG MINDIG, hogy esélytelen."

Nézz utána a gyógyszerek fejlesztési és engedélyezési menetének.

Pont annyival hosszabb a vakcinákénál, amennyivel mellékhatás és hosszútávú káros hatás miatt kockázatosabbak.

És vírusok ellen nincs gyógyszer. Másra sem. A vírusbetegségek szövődményeire egyes vírusfertőzéseknél van, de ott sem mindenre.

"Sőt: ahogy a vakcina célegyenesben van, szerintem a gyógyszer fejlesztése egyszerűen leállt."

Szerinted.

Fenéket állt le, csak sokkal tovább tart.

Továbbra is szükség van rá, mert a fertőzőtt betegeken a vakcina már nem tud segíteni.

"Marad az influenza, marad a COVID."

Marad. Csak nem világjárványként, hanem szórványosan, megállíthatóan.

Óriási különbség.

"Majd védekezgetünk ellenük vakcinával meg maszkkal minden évben."

Ahogy eddig is védekeztünk vakcinákkal, meg kellett volna maszkokkal az influenzajárványok ellen is.

Japánban évtizedek óta teszik is.

Remélhetőleg itt is szokássá válik, hogy aki nyavalyás, az ne kolbászoljon kint, ha meg muszáj, maszkban tegye.

Covid előtt hülyének néztek volna vele itt. Talán ez a pár hónap szoktatás ezen változtat.

Azért nem vagyok túl optimista.

Az emberi hülyeség erejét sosem lehet túlbecsülni.

2021. jan. 27. 10:41
 14/26 anonim ***** válasza:
83%

"@8:

"a halottak száma sem jelentős"

[link]

Kb. 8 milliárd ember él a bolygón.

Ehhez képest 2 millió ember halála több, mint egy év alatt nem jelentős.

"Normál" ügymenetben, covid nélkül kb. 2 hetente meghal ennyi ember a bolygón.

Akármennyire is fáj egy konkrét egyénnek, ha az ő nagymamája esetleg meghalt koronában - nekem is meghalt a nagyapám a COVID miatt, ami egyértelműen sz-r érzés, és nem kell bagatellizálni az ilyen egyéni veszteségeket, de ez itt nem a lélektani problémák topic, hanem a Tudomány, ami nem egyéni, szubjektív szempontokról kell szóljon.

2021. jan. 27. 11:05
 15/26 anonim ***** válasza:

"Milyen döntések?"

Például a hazaiak.

Nézd meg például a tömegközlekedést: TÖMEG VAN!

Alig néhány helyen engedélyezik az otthoni munkát (támogatás meg sehol sincs).

És továbbra is első ajtós felszállás: ami rossz a sofőrnek és mindenki másnak is.

Ráadásul sem a későbbi iskolakezdés, sem az elosztott munkakezdés nem ment át sehol.

Meg se próbálják a tömeget csökkenteni.

"fogalmad sincs, mibe kerül a kormányoknak ez a pandémia"

Megint csak nem érted. Persze, mindenkitől elvett pénzt.

Csakhogy a SZÁNDÉKOSAN és ÜGYESEN elhelyezett pénzzel ezt jelentősen csökkenteni lehetne.

Na, EZT nem csinálják meg sok helyen, hanem másra költik a pénzt.

"a magújuló energia terjedését világszerte, mondjuk csak az utolsó tíz évre, az exponenciális emelkedést"

De most, a vírus alatt ezt nem növeltük.

Támogatások most arra készülnek, hogy a hagyományos energiatermelést vissza lehessen állítani.

A helyett, hogy DIREKT a megújulót támogatnák: hogy legalább ahol leállítás volt, ott ne a régit indítsák újra.

Mondjuk ÁFA eltörlése erre? Magánszemélynek éppúgy, mint cégnek.

Egyszerű, gyors, hatékony támogatás. Láttál valahol tervet?

"a vadállatok ismét a közelünkben vannak"

Olyan helyekre gondoltam, ahol az emberiség terjeszkedik, vagy fogyasztja a vadakat, mint mondjuk Kínában.

Ezek most visszaszorultak a vírus miatt, de ezt is készülünk helyreállítani.

"nézz utána az influenzának és annak a vakcinázási nehézségeinek"

Nagyon jól tudom, hogy egy vakcina a vírus valamilyen külső jegyét ismeri fel.

Egy mutációnál ez fog elsőnek megváltozni, mint ahogy meg is változott már több új vírustörzsnél. Ezért ideiglenes egy vakcina: mert a következő vírusgenerációnál már lehet, hogy nem működik.

"vírusok ellen nincs gyógyszer"

De van, csak nagyon kevés.

Például a vírus különféle élettani folyamatait lehet gátolni.

Nem egyszerű megoldani... de basszus! Amikor már a MI a hangulatunkat találja ki, mi meg azt filmezzük, hogyan megy át az elektron az egyik atompályáról a másikra, akkor talán már erre is kéne költeni némi aprót, hogy ilyen gyógyszerünk is legyen!

De az influenzaipar akkora hatalmat jelent, hogy ez is visszafogja valamennyire a fejlesztéseket.

Ez lesz a COVID-dal is, ha a vakcinával elmúlik a közvetlen veszély.

"Fenéket állt le, csak sokkal tovább tart."

Tudsz ilyen fejlesztési hírt mutatni mostanából?

"Ahogy eddig is védekeztünk vakcinákkal, meg kellett volna maszkokkal az influenzajárványok ellen is."

Az nudli volt. 60-70% hatékonyság nem sokat ér. Járvány nem lesz belőle, az igaz - de a betegség az marad velünk.

"Remélhetőleg itt is szokássá válik, hogy aki nyavalyás, az ne kolbászoljon kint, ha meg muszáj, maszkban tegye."

Ja.

Tudod, ez sok helyen úgy néz ki, hogy aki gyanakszik, hogy elkapta, és nem haldoklik, annak kötelező bemennie dolgozni, és saját költségén tesztelhet. Amíg a teszt eredményét várja, addig néhány napig dolgozik.

Ha pozitív a tesztje, hazamehet 60%-os táppénzre. Sokan emiatt is inkább benn maradnak.

2021. jan. 27. 11:29
 16/26 Wadmalac ***** válasza:

"Nézd meg például a tömegközlekedést: TÖMEG VAN!"

Halljuk az ezt megakadályozó lépést, ami végre is hajtható.

Egyetlen megoldás lenne, a tömegközlekedés totális leállítása. Remélem nem kell ecsetelnem, ez mit eredményezne.

"Alig néhány helyen engedélyezik az otthoni munkát "

Kb. ott, ahol ez nem jár jelentős fennakadással.

"támogatás meg sehol sincs"

Fejtsd ki. Mire gondolsz, hogy a cég vagy az állam vegyen neked jobb netet, vagy laptopot, vagy mi?

"És továbbra is első ajtós felszállás: ami rossz a sofőrnek és mindenki másnak is."

Tavasszal megvolt a pont tilos első ajtós felszállás tesztje.

Gondolom felmérték, hozott-e pluszt.

Én csak azt láttam, hogy a bliccelők és maszk nélkül felszállók számát növelte.

"Ráadásul sem a későbbi iskolakezdés, sem az elosztott munkakezdés nem ment át sehol."

Vírusvédelem vs. gazdaság. Plusz a népi ellenállás is ellene. A tökéletes megoldás vírusvédelem szempontjából a mindenki karanténezése lenne hetekre.

Bármi van helyette, az egy kompromisszum arra, hogy ne dőljön össze a világ.

És ezt a kompromisszumot folyamatosan számolják. Nálam, nálad is okosabb, sok terület szakértőiből álló csoportok. Nem , nem tudod jobban náluk, még ha ők sem tudják pontosan, mi a jó.

"Meg se próbálják a tömeget csökkenteni."

Nem igaz.

Az, hogy te nem látod, nem érted, miért úgy, ahogy, nem biztos, hogy azért van, mert ők a hülyék.

"De most, a vírus alatt ezt nem növeltük."

Miből, hogyan? Most, amikor a gazdaság éppen bajban van?

"Támogatások most arra készülnek, hogy a hagyományos energiatermelést vissza lehessen állítani."

Ezt honnan a fenéből szeded?

"legalább ahol leállítás volt, ott ne a régit indítsák újra."

Nem történt erőmű-leállás.

És ismétlem, most, amikor arra kell a pénz hogy a fertőzést, válságot túléljük, megkérded, miért nem pont most állunk neki még többet építeni?

Érted, hol a a hiba?

"Olyan helyekre gondoltam, ahol az emberiség terjeszkedik, vagy fogyasztja a vadakat, mint mondjuk Kínában.

Ezek most visszaszorultak a vírus miatt, de ezt is készülünk helyreállítani."

Hát ez számomra totál értelmetlen.

Készülünk visszaállítani a denevér-evést vagy mi akar ez lenni?

Amúgy elmondom neked, a házimacska ís covid-terjesztő.

Nem álltunk neki házicicusokat irtani, ez tény. Próbáld csak meg, majd rájössz.

"Nagyon jól tudom, hogy egy vakcina a vírus valamilyen külső jegyét ismeri fel.

Egy mutációnál ez fog elsőnek megváltozni"

Hát nem tudod nagyon jól.

Nem ez fog először változni. Random, hogy mi fog. Konkrétan az influenza eléggé ilyen, hogy alapvető immun-felismerési jegyei elég variánsak. A covidra ez kevésbé jellemző és mutációs rátája is alacsonyabb.

"De van, csak nagyon kevés.

Például a vírus különféle élettani folyamatait lehet gátolni."

Esetlegesen. Minimális ilyen gyógyszer létezik, nagyon kevés vírusra és rengeteg idő volt kifejleszteni, vagy tök véletlen felfedezésből ered.

Például a HIV esetén már van olyan gyógyszer, ami tünetmentesen tart, akadályozva a vírus szaporodását a testben.

Amint abbahagyod a szedést, újra kitör a fertőzés.

Cseszheted.

Igenis a vakcina a prioritás, a gyógyszer B-terv és-vagy kiegészítő.

"Amikor már a MI a hangulatunkat találja ki, mi meg azt filmezzük, hogyan megy át az elektron az egyik atompályáról a másikra, akkor talán már erre is kéne költeni némi aprót, hogy ilyen gyógyszerünk is legyen!"

Szokásos hibás sztereotípia, hogy a tudományos kutatások pénzeit kéne a véleményező ízlése szerinti dologra költeni inkább.

Ami ma a földön tudományos kutatásra van költve, az lóf@sz pénz.

És tipikusan az aranytojást tojó tyúk megfőzésének az esete.

Olyan, mint felzabálni a vetőmagot.

"Tudsz ilyen fejlesztési hírt mutatni mostanából?"

Te mutass olyat, hogy leállt.

Mi hírt mutassak arról, ami csak megy?

"Az nudli volt. 60-70% hatékonyság nem sokat ér."

Na ez egyrészt nem megalapozott érték, másrészt hazguság a nem sokat ér.

"Járvány nem lesz belőle2

Akkor most mégis ér valamit, fura. :D

"de a betegség az marad velünk."

Nagyon kevés fertőző vírus, baktérium van, ami ma már kihaltnak minősül. Sok-sok évtizednyi harc után.

Éppen az a lényeg, hogy pandémia ne lehessen.

"Tudod, ez sok helyen úgy néz ki, hogy aki gyanakszik, hogy elkapta, és nem haldoklik, annak kötelező bemennie dolgozni"

Ahol így van, ott illegális az ügymenet.

Nálunk a fertőzés első észlelt gyanújára hazaküldés van betegállományba, negatív teszt után lehet visszajönni.

"és saját költségén tesztelhet."

Ha a körzeti orvos hívja ki a tesztelőket NEM saját költségen van.

"Amíg a teszt eredményét várja, addig néhány napig dolgozik."

Ez az illegális. Karanténban kéne ülnie.

"Ha pozitív a tesztje, hazamehet 60%-os táppénzre. Sokan emiatt is inkább benn maradnak."

Ami közveszélyes, büntetéssel járó szabálysértés.

Na ezt mondom, xart sem ér a korlátozás, amit nem tartanak be. Hiába lenne amúgy jó.

És megint ferdítesz, az első 15 nap betegállomány, 70%-os. Ha a 15 napod lejár, akkor jön a táppénz.

A betegség átfutása általában 2 hét, néha 3, tehát a 60%-od átlagosként sem igaz.

És igen, pillanatnyilag ez a mo.-i betegállomány és táppénz szabály.

Lehetne jobb.

Meg rosszabb is.

Ha valaki beteg, mindig ennyi, nem a covid-tól van.

2021. jan. 27. 12:23
 17/26 anonim ***** válasza:

"ezt megakadályozó lépést, ami végre is hajtható."

Pl. az otthoni munka támogatása. Ilyen (központilag) nincsen.

De sok cégnél ráadásul kifejezetten tiltott. Ott is, ahol simán lehetne csinálni, vagy még esetleg idáig ment is.

"a bliccelők és maszk nélkül felszállók számát növelte"

A fertőzésveszélyt meg csökkentette, hogy nem egy ponton, és pont a sofőr mellett tömörülnek.

"A tökéletes megoldás vírusvédelem szempontjából a mindenki karanténezése lenne hetekre."

Attól még lehetett volna eltolt munkaidő!

De nem lett, ez sem. És nincs helyette semmi.

"miért nem pont most állunk neki még többet építeni?"

De egy ÁFA elengedés csak beleférne?

"fogyasztja a vadakat, mint mondjuk Kínában"

E miatt indult el az egész vírus, és valószínű e miatt lesz majd a következő is.

És igen: egy időre megtiltották pl. a denevérek árusítását és fogyasztását Kínában.

Sokáig nem lehet tartani, mert éhen halnak.

"tudományos kutatások pénzeit"

Ezt senki nem mondta.

Szakítsunk máshonnan, ne a tudománytól.

De erre szerintem KÖLTENI KELL.

"Ahol így van, ott illegális az ügymenet."

Nem illegális, mert hivatalosan nem beteg.

A pozitív eredmény után már nem kötelező bemennie.

"pillanatnyilag ez a mo.-i betegállomány és táppénz szabály."

Na, EZT lehetne támogatni, nem?

Mint ahogy a tanároknak is csak ígérték a 100%-os táppénzt, aztán vagy kiadják, vagy nem.

2021. jan. 27. 15:03
 18/26 Wadmalac ***** válasza:
62%

"A fertőzésveszélyt meg csökkentette, hogy nem egy ponton, és pont a sofőr mellett tömörülnek."

Miért tömörülnének a sofőr mellett?

Ott az egész busz.

A felszállásnál meg be kéne tartani a távolságot.

Csak gondolom a sofőrök belefáradtak abba, hogy ezt a sok hülyének ezredszer is elmondják.

Nagyon kevésszer kellett tömegközlekednem a korlátozások beveztése óta, de én azt látom ,a sofőrök fel sem engedik a maszkot nem viselőket és ha valaki a buszon leveszi, rászól. Sőt, megéltem, hogy amikor az ember nem volt hajlandó visszavenni, megállt a busz, a sofőr szólt neki, hogy felveszed vagy lefelé.

Sajnos hallottam már, hogy volt, hogy utas szólt a másikra, erre megverték.

Ha a nép hülye, arról nem a korlátozás tehet.

"De sok cégnél ráadásul kifejezetten tiltott. Ott is, ahol simán lehetne csinálni, vagy még esetleg idáig ment is."

Van sok lehetőség panaszt tenni.

Ha valaki fosik megtenni a munkahelyét féltve, azt is megértem, de akkor már megint nem a korlátozás a rossz, hanem az emberi, céges hozzáállás.

Cégek belügyeiben rendeletileg beleszólni meg egy bizonyos mérték felett már kényes ügy. Így is kapja a kormány az ívet, itthon is, EU-tól is, hogy diktatorikus korlátozási rendelkezéseket hoz.

"Attól még lehetett volna eltolt munkaidő!"

Az is olyan, hogy van, ahol működik, van, ahol nem.

Biztosan lenne olyan, ahol működne.

Ez nem hülyeség és ahol alkalmazható, tényleg segítene. Érdemes lenne propagálni.

"egy időre megtiltották pl. a denevérek árusítását és fogyasztását Kínában.

Sokáig nem lehet tartani, mert éhen halnak."

Megfelelő mértékű átoltottságig kell csak.

És utána folyamatosan megfigyelni az esetleges mutációkat.

Kezelhető. Főleg Kínában, ahol mindent lehet diktatorikusan.

"Szakítsunk máshonnan, ne a tudománytól."

Tényleg ne onnan, de honnan? Mondjuk emeljék fel a TB-det a duplájára?

Tetszene?

A hadiipari költségektől kéne elvenni.

Szerinted, fogják?

"Nem illegális, mert hivatalosan nem beteg.

A pozitív eredmény után már nem kötelező bemennie."

Ez egy kihasznált féllegális kiskapu. A mi cégünk nem él vele.

Gerinces embernek nem kéne.

Visszajutottunk a panasztétel problémájához.

"Na, EZT lehetne támogatni, nem?"

Lehetne. Tudod, mi a baj azon kívül, hogy ez is qva nagy plusz költség az államkasszának.

Az, hogy 100% fizuért nagyon sokan lennének otthon meló helyett egészségesen is.

A legsötétebbje meg direkt fertőződne.

Én azt mondanám, valamennyit emelni kéne, betegállományon és táppénzen is ideiglenesen, de semmiképp sem 100%-ra.

Én azt mondom, az egészségügyi dolgozóknak járna MINIMUM 100% táppénz, ha most vírussal megbetegednek.

Konkrétan náluk az munkabaleset.

2021. jan. 27. 15:38
 19/26 anonim ***** válasza:

"Megfelelő mértékű átoltottságig kell csak."

Ennél a vírusnál igen.

De a következő hasonló is az állatokból jön majd, és az ellen megint nem véd semmi, csak a távolságtartás.

"A hadiipari költségektől kéne elvenni."

Szerintem is.

"Szerinted, fogják?"

Nem :-(

"Az, hogy 100% fizuért nagyon sokan lennének otthon meló helyett egészségesen is."

90%-ra gondoltam. Most, a vírus idejére.

Ezen kívül végezhetne közben távmunkát is, ha tünetmentes vagy nem súlyos.

"A legsötétebbje meg direkt fertőződne."

Azt csak egyszer tudná eljátszani. Aztán egy része belehalna, a többi meggondolná.

2021. jan. 27. 16:10
 20/26 anonim ***** válasza:
Egy halálosabb betegséget sokkal komolyabban venne mindenki. Nem lenne polgári engedetlenség, mindenki félve menne munkába, vagy vásárolni.
2021. jan. 27. 17:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!