A pofa szót a szájüregre is szokták használni?
Pl ha valaki nagyra nyitja a száját,mondhatjuk rá,hogy nagy pofája van?
Az angolban van a “maw” szó,de ennek nem nagyon van magyar megfelelője.Talán a pofa,de az sem azt jelenti konkrétan.
Olyan szleng létezik, hogy pl. tömi a pofáját, tele pofával beszél, ezek tuképpen a szájüregre vonatkoznak, szóval ilyen értelemben igen.
"nagyra nyitja a száját - nagy pofája van"
Ezt mondjuk így még nem hallottam, de attól még létezhet. Az ilyen hétköznapi, "vulgáris" szóhasználatra még kevésbé érvényesek a szabályok, mint a formális nyelvre. Szezonális, rövid életű kifejezések is lehetnek, amik hirtelen terjednek el, aztán 5-10 év alatt el is tűnnek, szóval a "szokták" elég relatív.
De szerintem manapság ez a fenti példa még a szlengen belül is egy erős, sértő szóhasználat, csak nagyon informális, baráti közegben tudna működni.
Nem,nem átvitt értelemben gondoltam,hanem rendesen.
"gondolom, átvitt értelemben értendő"
Erre mondjuk nem is gondoltam, de igaz, úgy valóban használatos. (#1)
Kérdező, angolról fordítasz valamit?
Nem.CSak tudni akarom,milyen testrész az a pofa,konkrétan mit jelent.
Mert a pofa az most az arc vagy a száj vagy mi?
alapvetően arc (és alapvetően emlős állaté), de amúgy meg sok más is, ld.
azért azt nem mondanám, hogy a szájüregre használnák: ha a nagyra nyitott szájra mondják, akkor sem a belsejét akarja jelenteni, hanem a nagy, kitátott szájat. :-)
"tömi a pofáját, tele pofával beszél, ezek tuképpen a szájüregre vonatkoznak"
hát azt nem mondanám, inkább úgy képzeld el, hogy oldalt kidudorodik a "pofa" (vagyis az arc), amikor vki "tömi a pofáját", illetve amikor "tele pofával beszél".
persze az a szájüregben van, amitől kidudorodik, de a "pofa" akkor is az arc, vagyis a külseje.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!