Torlódás van az X. úton Y város irányába (n). Itt -ban/-ben ragot kell használni? Mert végül is a hol? Kérdésre felel.
A "város"-ba az teljesen egyértelmű.
De az "irány" szónál ez már vitathatóbb.
Elindulok a város irányába. Befordulok a város irányába.
Már haladok a város irányában.
De még mindig nem vagyok a városban, csak megyek a városba.
Ez lenne a legjobb megkülönböztetés, én így vélem.
(De a "haladok a város irányába" is elmegy, mert ha nagyon akarjuk, azt is meg lehet magyarázni. Azért én inkább n-nel írnám.)
Én is úgy írnám, hogy irányában, mert ez nem haladásról szól, a torlódás áll, csak arról van szó, hogy melyik irányban állnak. Pl:
Van egy nagy fa X város irányában.
Északi irányban van egy benzinkút.
stb.
Pedig a dolog ne milyen bonyolult. A "ba" a "hová" kérdésre felel, a "ban" a hol kérdésre.
Tehát ha azt akarom kifejezni, hogy egy cselekvés hol történik, akkor a "város irányában haladok", mert mehetnék az erdő felé is. Ha viszont azt kívánom hangsúlyozni, hogy éppen a városba igyekszem, akkor a "város irányába haladok". Azaz mindkettő helyes, csak más a jelentése. A problémát a gondolatok elsekélyesedése okozza. Ilyen finomságokra a mai hétköznapokon nem adunk.
Az eredeti kérdésre tehát "torlódás van X város irányában", mert az kívánom érzékeltetni, hogy azon a helyen, és nem ellenkező irányban.
Autók állnak az X. úton Y város irányában.
Autók haladnak az X. úton Y város irányába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!