Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kapcsoljuk a -val/-vel...

Hogyan kapcsoljuk a -val/-vel ragot a CIA és a Google Earth szóhoz?

Figyelt kérdés

CIA-val vagy CIA-jal,

illetve Google Earthtel, Google Earth-szel vagy esetleg valami más módon?

2018. dec. 24. 17:04
1 2 3
 21/24 chtt ***** válasza:
69%

Hm, még ez sem az igazi, az Osztyepenkóban az első 'á' gyengébb, hangsúlytalanabb, a második erősebb, hangsúlyosabb, de minden nem lehet, egyelőre kénytelenek vagyunk beérni ezzel.

Megnéztem a listádat, elsőre, keresés nélkül Dagnyt és Guenièvre-t tudnám biztosan toldalékolni, a többinek inkább utánanéznék. Aboo gyanús, mert a két o-ra végződök kivételek, nem kell őket kötőjelezni (ne kérdezd, miért, én sem tudom, csak arra jó, hogy még jobban összezavarja az embert). Ennyi, tudom, megbuktam, bár továbbra sem értem, miért fontos ez. Aki ezzel dolgozik, az vagy tudja, vagy utánakeres, aki meg nem, annak úgysem számít, és miért is kellene? Hiszen a saját anyanyelvünkben is rendszeresen bakizunk, nehogy már az idegenek nevek fontosabbak legyenek.

2018. dec. 26. 22:10
 22/24 BringaManó ***** válasza:
83%

#17: "inkább szabályt módosítanék"

milyen szabályt?...

---

#18: "okés rendeztük a kérdés két szavának toldalékait és mi van az összes nyelv összes nevével és szavaival"

mindegyikkel más van.

---

"Mer azt is kell valahogy helyesen olvasni, helyesen ejteni és ragozni, stb."

"helyesen"? ezt hogy érted? ezekre nincsen általános szabályzat, ez nem helyesírás... ezek a dolgok a magyar anyanyelvű beszélők kommunikációjában valahogy kialakulnak, nagy vonalakban egységesen, "kis vonalakban" pedig ahány ember annyiféleképpen...

(vagy ha mégis van rá valahol valami belső szabályzat, pl. egy-egy sajtóterméknél(?), akkor ott annak megfelelően kell. de az minket nem érint.)

---

"Teljesen gyakorlatias kérdés, szerintem."

Általánosságban? Teljesen elméleti.

---

"tuti nem fogja tudni kb senki"

és akkor mit szeretnél? akkor most nyertél, vagy mi?

épp azt mondom, hogy nincs szabály, hogy minden esetre, általánosan nem lehet ezt megmondani.

ki valami elképzelt nyelvhasználati szabály(zat?)ról beszél folyton, az te vagy – remélem, hogy sikerült saját magadat meggyőzni róla, hogy ilyen nincs, és nem is lehet. :-)

2018. dec. 27. 00:32
 23/24 anonim ***** válasza:
0%
Ásztyápánká?
2018. dec. 27. 08:30
 24/24 chtt ***** válasza:
87%
Nem, inkább Ásztáápenká (első á rövid, hangsúlytalan, második erős, nyomtékos, az 'e' hangsúlytalan e és i közt, utolsó 'o' elharapott, kicsit közelebb a rövid á-hoz -- phű, kimondani egyszerűbb:)))
2018. dec. 27. 16:08
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!