Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kapcsoljuk a -val/-vel...

Hogyan kapcsoljuk a -val/-vel ragot a CIA és a Google Earth szóhoz?

Figyelt kérdés

CIA-val vagy CIA-jal,

illetve Google Earthtel, Google Earth-szel vagy esetleg valami más módon?

2018. dec. 24. 17:04
1 2 3
 11/24 chtt ***** válasza:
89%
Soha életemben nem hallottam még *ört*-nek, igaz, híradót se nézek, de ezek szerint jobb is. Ennek ellenére Earthszel a hivatalos toldalékolás, és szinte szégyellem bevallani, de ha valahol azt hallanám, hogy *örttel*, fogalmam sem lenne, miről van szó. Egyszerűen nem ismerném fel a szót. De abban egyetértünk, hogy a nyelv változik, az idegen szavak felismerése viszont szerintem egyéni, vannak nevek, ahol tényleg nem ártana, pl. borzasztó furcsának találtam leírni, hogy Allel... nem tudom, jobban tetszene-e "Al-lel" (igazából nem:), de tény, hogy felismerhetőbb volna idegen név volta.
2018. dec. 24. 22:51
 12/24 anonim ***** válasza:
81%

Látom megy itt a vita. :D

A legegyszerűbb ha kikerülöd a toldalékolást és úgy fogalmazol, hogy pl.: "Google Earth segítségével" vagy nem tudom milyen szövegkörnyezetbe kell beilleszteni.

2018. dec. 24. 23:44
 13/24 BringaManó ***** válasza:
100%
lehet, hogy egyszerűbb, csak nem az volt a kérdés.
2018. dec. 26. 01:50
 14/24 BringaManó ***** válasza:
100%

#9:

"A beszélt magyar nyelvben úgyis Ört-nek mondjuk és nem Örsz-nek, lásd gyakorlatias példának a híradókat."

hüha, akkor én valami másik országban élek, én nehezen tudom elképzelni t-vel...

és mi van a híradóval? abban szokták emlegetni a Google Earth-öt?...

a szabályzat emlegetését sem értem, elég ködös volt ez így... a szabályzatban van róla szó, hogy hogyan kell kiejteni az earth-öt? vagyhogy hogyan kell toldalékolni?...

(amúgy meg [link] de persze ez sem szentírás, csak egyes nyelvészek így gondolják, így ejtik – legalábbis majdnem 12 éve így tették...)

2018. dec. 26. 02:04
 15/24 anonim ***** válasza:
88%

CIA-val/vel, a hangrend miatt mindkettő jó.

Google Earth-szel

igaz, hogy az angol th nem teljesen ekvivalens a magyar sz-szel, de egyértelműen ahhoz áll legközelebb

2018. dec. 26. 14:22
 16/24 anonim ***** válasza:
100%
Ha kicsit belemászunk a th rejtelmeibe, akkor már a CIA kiejtve sem é végű...
2018. dec. 26. 15:50
 17/24 TappancsMancs ***** válasza:

16 lényegében erre gondoltam, szerintem nem lehet minden nyelven anyanyelvi helyességgel kiejteni és ez se az írótól, se az olvasótól nem várható el.

Hangsúlyozom is újra, hogy nem a helyesírás ellen vagyok úgy általánosságában, csak ebben én inkább szabályt módosítanék - mielőtt valaki szélsőségesen értené.

Senki sem fog egy olvasott cikk kapcsán keresgélni a neten egy amúgy akár ismeretlen nyelven írt szó miatt, hogy na vajon ezt, hogy is ejtik és akkor hogy is kellene olvasnom.

Még az ismert neveket se ejtik tényleg helyesen az emberek, nemhogy amivel tanácstalanok, de olvasni azt tudniuk kellene?

2018. dec. 26. 19:17
 18/24 TappancsMancs ***** válasza:

Most olvastam el az újabb válaszokat. Na jajj ne rugózzunk már egy érthetően találomra választott példán, hogy menyire is hangzik el a Google Earth a híradóban. Itt nem csak a kérdés konkrét eseteit vetettem fel, mert pár ismertebb szavunk még az ismert nyelvi oldalakon is fent vannak és egyszerűbb megtalálni a helyes alakot.

Amiről beszéltem az annyi, hogy okés rendeztük a kérdés két szavának toldalékait és mi van az összes nyelv összes nevével és szavaival. Mer azt is kell valahogy helyesen olvasni, helyesen ejteni és ragozni, stb.

Teljesen gyakorlatias kérdés, szerintem.

Az meg szerintem a kérdést illetően semmit se határoz meg ha nem tudjuk elképzeli vagy nem ismerjük a híradók tartalmait. Én se nézek híradót, talán évente belefutok egybe, de bizony ennek is van jelentősége és gyakorlati szerepe.

Tessék akkor toldalékolni internet használat nélkül a következőket, hogy milyen nehézségre gondolok:

Amour

Gacoń

Ngam Chit

Roparzh

Bois-Berthelot

Gunvor

Assunção

Gaewgaow

Emperatriz

Dagny

Guenièvre

Aboo

Gaafar

Aaswwe

2018. dec. 26. 21:46
 19/24 TappancsMancs ***** válasza:
:D Ezeknek nagyjából meg is hallgattam a kiejtését és tuti nem fogja tudni kb senki és akkor a toldalék meg mi lesz?
2018. dec. 26. 21:50
 20/24 chtt ***** válasza:
100%

Tévedsz, kedves TappancsMancs, ha fordítok, én bizony utánakeresek, ismert vagy sem, és bízom benne, hogy nem vagyok ezzel egyedül fordítókörökben. Ha már csinálok valamit, igyekszem a legjobban. Nem mondom, hogy sikerül is, de igyekszem.

Még mindig nem értem, mit lovagolsz ezen az anyanyelvi kiejtésen. Senki sem mondta, írta, hogy anyanyelviként kell kiejtened. Említettem Londont, amit véletlenül sem úgy mondunk, mint az anyanyelviek, Moszkváról, Bécsről vagy Pekingről már ne is szóljunk. És magyarázhattam én annak idején kézzel-lábbal, ki az az Osztyapenkó, akinek integető szobrát elvitték, sehogy nem tudták kitalálni, kiről beszélek, igaz, én sem értettem elsőre, sőt másodikra sem, hogy "Ага, Остапенко." - [link]

Látom, közben újabb hsz-d született. Kérdésem: miért is kellene internet használat nélkül toldalékolnom? Ha valamelyikkel találkozom, használnom kell a munkám során, akkor természetesen utánanézek, ha nem, akkor nem érdekel, még az sem, hogy ki sem tudom ejteni. Gyerekkoromban pl. sokáig Dartangnak mondtam a D'Artagnant. Szerinted levont ez bármit a könyv élvezhetőségéből?

2018. dec. 26. 21:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!