Ki nem bocsátaná meg vagy ki ne bocsátaná meg? Szerintem az első lenne jó, de alig ad ki rá találatot a Google.
ez érdekes kérdés (főleg a "miért"-je, amit viszont most nem próbálok meg megfejteni :-).
általában a "ne" a szokványos, sok mondatot el sem tudnánk képzelni "nem"-mel ("nekem ne lenne hazám?", miért ne vinnélek haza?, ki ne látta volna..., ki ne emlékezne..., pont én ne tudnék zongorázni?), de lehetnek olyan mondatok is, amelyekben elmegy a "nem" (talán a tiéd is ilyen, vagy pl. miért nem látnál szívesen?).
kicsit jobban belegondolva én határozottan úgy érzem, hogy ezek nem-mel mondva mást jelentenek, mint a "ki ne", "miért ne" stb. szerkezetek: az előbbi valódi kérdés, az utóbbiak inkább költői kérdésnek hangzanak, egy kis megrökönyödő, meghökkenő, csodálkozó felhanggal. (nekem legalábbis)
Ki nem bocsátaná meg: itt a "nem"-en van a hangsúly. A nem megbocsátáson.
Ki ne bocsátaná meg: itt pedig a "ki"-n, a személyen van a hangsúly.
Pl: Közületek, ki nem bocsátaná meg ezt a bűnt?
Vagy.
Ki ne bocsátaná meg ezt az apró hibát?
Szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!