A magyar nyelvet nem kéne leegyszerűsíteni úgy, hogy eltüntetünk minden ragozást, és mindent szórenddel fejezünk ki, valamint nem lesz "ly" betű és a határozott névelő csak az "a" lesz?
Ugyanis így is ki lehet fejezni mindent, maximum mai szemmel kicsit furcsán hangzik.
"Veszek három almát." --> "Én vesz három alma."
"Az elefánt nem eszik húst." ---> "A elefánt nem esz hús."
"Megfőzöd az ebédet?" --> "Te főz ebéd meg?"
Jelen idő: "Én vesz a alma meg."
Múlt idő: "Én vesz volt a alma meg."
Kérdés: "Én vesz a alma meg?" (szóban hangsúlyból hangzik, hogy felszólító, írásban a mondatvégi kérdőjelből látszik)
Felszólító mód: "Te vesz a alma meg!" (szóban hangsúlyból hangzik, hogy felszólító, írásban a mondatvégi felkiáltójelből látszik)
Feltételes mód: "Én vesz talán a alma meg."
Egyébként most így nézve el is lehetne törölni a határozott névelőt is. Orosz meg kínai nyelv is meg van nélküle.
Így lenne a Himnusz:
"Isten áld magyar meg!
Vel jókedv és bőség!
Te nyújt felé védő kar,
Ha ő küzd vel ellenség!
Balsors régen tép ő,
Te hoz rá víg esztendő!
Bűnhőd volt már e nép meg,
Múlt és Jövendő!"
Akkor mondd szépen újmagyarul például ezt:
Meghivattathatnátok.
"Meghivattathatnátok."
:D
az ilyennél az a kérdés h tényleg szükség van -e ilyen kifejezésre a sok matatással a végén amikor ugyanez a jelentés így is lehetne: "Vedd rá őket (hogy) meghívjanak."
Én csak néhány burjánzást vennék ki, eltörölném az elipszilont, a hogyozást meg a névelőt csak olyan esetre hagynám meg ha nélküle mást jelentene a mondat.
"Meghivattathatnátok." = "Vedd rá őket (hogy) meghívjanak." ?
Szerintem az elsőben nem egy egyértelmű kérés van.
na akkor legyen "Rávehetnéd őket hogy meghívjanak."
matatás továbbra sincs :D
NEM
A pontos, választékos kifejezés, az érthetőség fölülírja a helyes beszédet, a helyesen írást megtanulni nem akarók kényelmességét, lazaságát, lustaságát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!