Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan kell szótagolni az...

Hogyan kell szótagolni az "augusztus" szót?

Figyelt kérdés
2017. júl. 22. 11:58
1 2 3 4
 21/40 BringaManó ***** válasza:
9%

#19: jaja, kicsit túl, az igaz! — hajlamos vagyok rá, amikor igazam van. ;-)

#20: na, elő a farbával, kíváncsi vagyok!

(bár én mintha már láttam volna jó(?) megoldást, de meggyőzhető vagyok!... :-)))

2017. júl. 25. 22:12
 22/40 anonim ***** válasza:
32%
au-gusz-tus
2017. júl. 26. 10:41
 23/40 anonim válasza:
94%
A magyar nyelvben egy magánhangzó=egy szótag, tehát a-u-gusz-tus. természetesen nem a (hanyag) kiejtést, hanem az írást kell alapul venni. Viszont egyetlen magánhangzót nem szoktunk a sor vé-gén hagyni, ilyenkor az egész szót átvisszük a következő sorba.
2017. júl. 26. 16:05
 24/40 anonim ***** válasza:
90%

Nem, rosszul tudod; az elválasztást, első körben, MINDIG a kiejtés határozza meg, például a híres francia költő, Guillaume Apollinaire nevét nem úgy szótagoljuk, ahogyan te írtad, hogy Gu-il-la-u-me A-pol-li-na-i-re, hanem kiejtés szerint: "gijjom apoliner", tehát az elválasztás: Guil-laume A-po-lli-naire (nem, nem írtam rosszul).

Arra is adható példa, hogy egy szótagban csak mássalhangzó van; régen divat volt a név végi i hangot y-nal jelölni, így például a Kállay nevet nem úgy szótagoljuk, hogy Kál-lay, hanem Kál-la-y. Ebből is látszik, hogy a kiejtés alapja az elválasztás, nem az írás formája.

Az au-gusz-tus elválasztás akkor lenne helyes, hogyha az u hangot nem ejtenénk, vagy nem magánhangzóként, például "ajgusztus"-nak, de nem győzöm írni, hogy az u hang kiejtésre kerül a magyar nyelvben (még akkor is, ha mások nem így gondolják).

2017. júl. 26. 16:36
 25/40 anonim ***** válasza:
27%
Nem kerül kiejtésre az u hang az augusztus szóban.
2017. júl. 26. 17:59
 26/40 anonim ***** válasza:
53%
És miért is nem? ...
2017. júl. 26. 18:02
 27/40 BringaManó ***** válasza:
9%
#24: [link] :?)
2017. júl. 26. 21:54
 28/40 petropal palevich válasza:

Ugye tudjuk mi az a gally. Hogyan kell leírni, hogy ezzel pl. tüzet gyújtok?

Üdv. P.Péter'Pál

2017. júl. 28. 21:09
 29/40 anonim válasza:
28%

Nem kerűl kiejtésre az u?? He?! Há, hogy böszészte komâm :))

Persze a bkv buszokon is gyószergyár a gyógyszergyár megálló, de nem fogom fel milyen elveteműlt megfontolásból kellene lenyelni bármelyik u betűt az Augusztusból!

2017. aug. 6. 17:51
 30/40 anonim ***** válasza:
16%
#29, én nem lennék ennyire szigorú. Van ebben az országban jó pár ezer olyan ember, aki ótó-nak ejti az autó-t, ómá-nak az almá-t, otthol-nak az otthon-t. Ha ilyet hallunk, tudomásul vesszük, hogy az illető valamilyen tájszólásban beszél. Miért ne lehetne olyan tájegység, ahol az augusztus kiejtése egyedi? Ha rákeresel, találhatsz olyan hozzászólót is, akinek az általános iskolai tanítónénije verte a fejébe az agusztus-t. De az akadémia által elfogadott szabályok szerint ettől ez még nem lesz elfogadott. Nem sírom vissza a régi rendszert, de a tévé, rádió hőskorában ilyen beszéddel nem kerülhetett volna mikrofon elé egy bemondó, vagy művész sem. Ma már ennél durvábbakat is hallhatsz.
2017. aug. 6. 19:21
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!