Hogyan kell szótagolni az "augusztus" szót?
#19: jaja, kicsit túl, az igaz! — hajlamos vagyok rá, amikor igazam van. ;-)
#20: na, elő a farbával, kíváncsi vagyok!
(bár én mintha már láttam volna jó(?) megoldást, de meggyőzhető vagyok!... :-)))
Nem, rosszul tudod; az elválasztást, első körben, MINDIG a kiejtés határozza meg, például a híres francia költő, Guillaume Apollinaire nevét nem úgy szótagoljuk, ahogyan te írtad, hogy Gu-il-la-u-me A-pol-li-na-i-re, hanem kiejtés szerint: "gijjom apoliner", tehát az elválasztás: Guil-laume A-po-lli-naire (nem, nem írtam rosszul).
Arra is adható példa, hogy egy szótagban csak mássalhangzó van; régen divat volt a név végi i hangot y-nal jelölni, így például a Kállay nevet nem úgy szótagoljuk, hogy Kál-lay, hanem Kál-la-y. Ebből is látszik, hogy a kiejtés alapja az elválasztás, nem az írás formája.
Az au-gusz-tus elválasztás akkor lenne helyes, hogyha az u hangot nem ejtenénk, vagy nem magánhangzóként, például "ajgusztus"-nak, de nem győzöm írni, hogy az u hang kiejtésre kerül a magyar nyelvben (még akkor is, ha mások nem így gondolják).
Ugye tudjuk mi az a gally. Hogyan kell leírni, hogy ezzel pl. tüzet gyújtok?
Üdv. P.Péter'Pál
Nem kerűl kiejtésre az u?? He?! Há, hogy böszészte komâm :))
Persze a bkv buszokon is gyószergyár a gyógyszergyár megálló, de nem fogom fel milyen elveteműlt megfontolásból kellene lenyelni bármelyik u betűt az Augusztusból!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!