Jobban megérdemli/megérdemelné?
Anna jobban megérdemli a győzelmet, mint Barbi.
Anna jobban megérdemelné a győzelmet, mint Barbi.
Ha még nem dőlt el, hogy ki nyer, akkor mindkettő használható, ugye?
(mert ha már eldőlt, akkor adott esetben csak az egyik mondat használható:
Anna jobban megérdemli a győzelmet, mint Barbi. - Anna nyert, és meg is érdemelte.
Anna jobban megérdemelné a győzelmet, mint Barbi. - Barbi nyert, de Annának kellett volna.)
Bocsi, ha hülye kérdés.
"Bocsi, ha hülye kérdés."
Semmi baj – bár nem tudom, hogy megérdemeljük-e/megérdemeltük-e... :-)
(Talán megérdemelnénk/megérdemeltünk volna már egy jobb kérdést, hihi.)
[Egyébként elkezdtem írni egy hosszabb és érdekesebb választ is, de túl hosszú kezdett lenni, úgyhogy az most megy piszkozatba, aztán majd talán folytatom, ha ráérek...]
Ha megérdemli, az azt jelenti a közlő egyetért a többséggel és nincs ellenvélemény.
Ha jobban megérdemli, akkor vannak ellenvélemények, de jelentéktelenek.
Ha jobban megérdemelné, akkor arról van szó, hogy a többség szerint Barbinak jár a győzelem, de a közlő másképp látja, tehát Annát látja győztesnek.
Ha jövő időben a nem lehet érdemelni semmit. Ok-okozat, előbb a munka, utána a jutalom. Jövő időben ki lehet az esélyesebb, lehet beszélni.
Ez a "jobban" kicsit furcsa, nekem ez zavar be a képbe. Önmagában a megérdemli annyi tesz, hogy joggal kapja meg, a megérdemelné pedig azt sugallja, hogy valószínűleg nem fogja megkapni, vagy nem biztos, tehát a döntés nem igazságos, vagy pl. nem is volt döntés.
A "jobban" (vagy "inkább") megérdemelné arra utal, hogy igazságos döntés esetén ő kapná meg. A "jobban megérdemli" ebből a szempontból picit fából vaskarika.
Mindkettő helyes és attól függ, milyen nyelvi értelmezést akarsz kifejezni.
A "megérdemli" az egy tényt közöl, azt, hogy konkrétan és biztosan megérdemli.
A "megérdemelné" pedig egy feltételezést közöl, vagy vélemény nyilvánítást.
Szövegkörnyezetbe helyezve:
Anna jobban megérdemli a győzelmet, mint Barbi. Ezt bizony mindenki látta a versenyen, de közbe jött ez a váratlan esemény.
Anna jobban megérdemelné a győzelmet, mint Barbi. Legalábbis szerintem, és András szerint is így van. De ezzel már nem tudunk mit kezdeni, a verseny lezárult.
"Anna jobban megérdemli a győzelmet, mint Barbi. Ezt bizony mindenki látta a versenyen, de közbe jött ez a váratlan esemény.
Anna jobban megérdemelné a győzelmet, mint Barbi. Legalábbis szerintem, és András szerint is így van. De ezzel már nem tudunk mit kezdeni, a verseny lezárult."
Ezekben nem múlt idő kéne inkább?
Anna jobban megérdemelte a győzelmemet, mint Barbi. (nálam azt jelenti: Anna nyert, és így is volt igazságos)
Anna jobban megérdemelte volna a győzelmet, mint Barbi. (nálam azt jelenti: Barbi nyert, de úgy lett volna igazságos, ha Anna nyer)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!