Ha még nem sikerült/ha még nem sikerült volna?
Ha még nem sikerült választani, akkor ajánlanám az xy fogást.
Ha még nem sikerült volna választani, akkor ajánlanám az xy fogást.
A második vagy első verzió hangzik jobban?
#1: +1 :-)
(Nem(csak) hangzás kérdése, sokkal inkább azé, hogy mit szeretnél mondani, és milyen helyzetben.)
Ha az étteremben egy pincér mondja a fenti mondatot, szerintem mindkettő jó.
Vagy:
Ha még nem sikerült megoldani...
Ha még nem sikerült volna megoldani...
jó mindkettő (jelen időre vonatkozik)
de ha múlt időről van szó, akkor muszáj a "volna":
Ha nem sikerült volna megoldani, segítséget hívtunk volna.
Ha nem sikerült volna a vizsga, szomorú lettem volna.
Tényleg. Akkor pl. az éttermes példáknál: amiben van "volna", ott valószínűbb az, hogy már sikerült választani.
Ha még nem sikerült volna...
valószínűleg már sikerült
Ha még nem sikerült...
az a valószínűbb, hogy még nem sikerült
Vagy nem? :)
Ha már étterem és pincér, akkor szerintem olyan szitu elvileg nincs, hogy a vendégnek már sikerült választania, de ő azért mondja, hogy mit ajánlana helyette (akkor sem, ha tudja, hogy mit választott a vendég, és akkor sem, ha nem tudja). Következésképpen a "volna" csak "udvariassági töltelékként" szerepel ott (még ha így már kicsit túl is van udvariaskodva...), tehát ugyanazt jelenti mindkét mondat. :-)
(Egyébként az "ajánlanám"-ban is csak egy finomkodás a feltételes mód, valójában értelmileg kijelentő mód elegendő. De ezt a -nám-ot azért nem nevezném túlzásnak, szerintem okés így – bár egyesek szerint biztos modorosság...)
-----
Amúgy ha nem pincér mondaná, hanem az egyik vendég a másiknak, akkor jó lenne, amit írtál.
(Persze ha a pincér ismerősként, haverként beszél a vendéggel, mert jóban vannak, akkor is jó lenne a magyarázatod – de akkor ez már nem klasszikus pincér-vendég viszony, hanem inkább az utóbb említett "egyik-vendég-szól-a-másikhoz" szitu speciális esete.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!