Miért kell vessző a "miatt" után ebben a mondatban? "Dóra a Budapest banknál szeretett volna két hitelt végtörleszteni, de adminisztrációs anomálák miatt, csak az egyiket sikerült. "
Nem kell.
Vagy van egy olyan opció, hogy az "adminisztrációs anomáliák miatt" részt közbevetett gondolatnak tekintjük (van egy erre vonatkozó gumiszabály), ekkor azonban a de után is kell vessző:
Dóra a Budapest banknál szeretett volna két hitelt végtörleszteni, de, adminisztrációs anomáliák miatt, csak az egyiket sikerült.
Viszont ilyenkor a két vessző helyett inkább érdemes gondolatjelet használni:
Dóra a Budapest banknál szeretett volna két hitelt végtörleszteni, de – adminisztrációs anomáliák miatt – csak az egyiket sikerült.
Szerintem ha ennyire rövid a közbevetett gondolat, és valójában illeszkedik a mindatba mint "nem közbevetett" gondolat (hiszen ugyanarról a dologról szól), akkor nem kell a vesszőhalmozás.
Csak megerősíteni tudom az előttem szólókat: nem kell vessző, csak ha szeretnénk elkülöníteni az "adminisztrációs anomáliák miatt" részt, de ez esetben a közbevetést nyitó vesszőt is ki kell tenni. (Vagy helyettesíthetjük gondolat-, esetleg zárójellel.)
Valóban gyakori hiba. Szintén sűrű előfordul, és még cifrább az, amikor a tárgy és az alany vagy a tárgy és az állítmány közé tesznek vesszőt.
szerintem angol eredetű a jelenség, ott tényleg el kell választani vesszővel a mondat elejére (alany+állítmány elé) betoldott határozókat.
magyarban (pl. a fenti mondatban) tényleg nem kell (sőt "tilos").
-----
a közbevetéses ötletre:
hááát, igen, én értem, de...
1) vesszővel elég béna, én mindenképp gondolatjellel csinálnám;
2) és ha már el akarjuk különíteni, akkor "normálisabb" a mondat úgy, ha a végére kerül: "...de csak az egyiket sikerült, adminisztrációs anomáliák miatt."
Meg a Figyelt kérdések is... :)
BW
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!