Elég sokáig/elég ideig?
Nem főztem elég ideig - tovább kellett volna.
Nem főztem elég sokáig - ez az előzőn kívül jelentheti azt is, hogy mondjuk 20 éves koromig nem főztem. De ha teszek bele egy tárgyat, akkor szerintem már mindkettő ugyanezt jelenti:
Nem főztem elég ideig a pudingot, ezért nem is mert jó.
Nem főztem elég sokáig a pudingot, ezért nem is lett jó.
Visszatérve erre, az "elég sok ideg" gyakorlatilag olyan, mint az "elég sokáig", ugye?
Nem főztem elég sok ideig. (két jelentés)
Igen.
----
De ha már visszatértünk, azt írod:
"Nem főztem elég sokáig - ez az előzőn kívül jelentheti azt is, hogy mondjuk 20 éves koromig nem főztem. De ha teszek bele egy tárgyat, akkor szerintem már mindkettő ugyanezt jelenti:
Nem főztem elég ideig a pudingot, ezért nem is mert jó.
Nem főztem elég sokáig a pudingot, ezért nem is lett jó."
Ez nem feltétlenül igaz, úgy is lehet bele tárgyat tenni, hogy megmaradjon a "20 éves koromig" jelentés (sőt, csak az legyen jó), ehhez elegendő, ha kihagyod a névelőt:
Nem főztem elég sokáig pudingot.
vagy kicsit szebben:
Nem főztem pudingot elég sokáig.
(vagy akár:
Elég sokáig nem főztem pudingot.)
Ezek tehát még egyszerűen az életkoros mondatot jelentik, de ezt ezt a mondatot aztán lehet jobbra-balra "tekergenti", mint a Rubik-kockát (bár rossz az hasonlat, mert itt sok jó megoldás van :-):
Elég sokáig nem pudingot főztem.
(hanem valami mást)
illetve a névelőssel:
Elég sokáig nem főztem a pudingot.
(hanem fűzés nélkülit vettem)
Nem elég sokáig főztem a pudingot.
(ezt értitek)
Elég sokáig nem a pudingot főztem.
(...hanem más dolgokat kellett melegítenem, így végül csak későn tudtam a pudingot feltenni az egy főzőlapos rezsóra, ezért most még egy kis türelmeteket kérem, amíg elkészül...)
Sokáig nem elég pudingot főztem.
(...de aztán néhány hét alatt megtanultam, hogy a mi családunkban négy főnek bizony kevés lesz az az egy tasak pudingpor, hiába van ráírva, hogy "négy személy részére"... :-)
[...Lehet, hogy folytatható – de nekem most dolgom van... :-) ]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!