Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Elég sokáig/elég ideig?

Elég sokáig/elég ideig?

Figyelt kérdés

Nem főztem elég ideig - tovább kellett volna.

Nem főztem elég sokáig - ez az előzőn kívül jelentheti azt is, hogy mondjuk 20 éves koromig nem főztem. De ha teszek bele egy tárgyat, akkor szerintem már mindkettő ugyanezt jelenti:

Nem főztem elég ideig a pudingot, ezért nem is mert jó.

Nem főztem elég sokáig a pudingot, ezért nem is lett jó.

2016. okt. 4. 23:21
1 2
 11/14 BringaManó ***** válasza:
Igen, de ezt szerintem az elején is tudtuk (reményeim szerint te is – ha magyar anyanyelvű vagy). Ezért bátorkodtam javasolni, hogy maradjunk a _kérdéseknél_, ha lehet. :->
2016. okt. 6. 07:48
 12/14 A kérdező kommentje:

Visszatérve erre, az "elég sok ideg" gyakorlatilag olyan, mint az "elég sokáig", ugye?

Nem főztem elég sok ideig. (két jelentés)

2017. jún. 14. 01:47
 13/14 BringaManó ***** válasza:

Igen.

----

De ha már visszatértünk, azt írod:

"Nem főztem elég sokáig - ez az előzőn kívül jelentheti azt is, hogy mondjuk 20 éves koromig nem főztem. De ha teszek bele egy tárgyat, akkor szerintem már mindkettő ugyanezt jelenti:

Nem főztem elég ideig a pudingot, ezért nem is mert jó.

Nem főztem elég sokáig a pudingot, ezért nem is lett jó."

Ez nem feltétlenül igaz, úgy is lehet bele tárgyat tenni, hogy megmaradjon a "20 éves koromig" jelentés (sőt, csak az legyen jó), ehhez elegendő, ha kihagyod a névelőt:

Nem főztem elég sokáig pudingot.

vagy kicsit szebben:

Nem főztem pudingot elég sokáig.

(vagy akár:

Elég sokáig nem főztem pudingot.)

Ezek tehát még egyszerűen az életkoros mondatot jelentik, de ezt ezt a mondatot aztán lehet jobbra-balra "tekergenti", mint a Rubik-kockát (bár rossz az hasonlat, mert itt sok jó megoldás van :-):

Elég sokáig nem pudingot főztem.

(hanem valami mást)

illetve a névelőssel:

Elég sokáig nem főztem a pudingot.

(hanem fűzés nélkülit vettem)

Nem elég sokáig főztem a pudingot.

(ezt értitek)

Elég sokáig nem a pudingot főztem.

(...hanem más dolgokat kellett melegítenem, így végül csak későn tudtam a pudingot feltenni az egy főzőlapos rezsóra, ezért most még egy kis türelmeteket kérem, amíg elkészül...)

Sokáig nem elég pudingot főztem.

(...de aztán néhány hét alatt megtanultam, hogy a mi családunkban négy főnek bizony kevés lesz az az egy tasak pudingpor, hiába van ráírva, hogy "négy személy részére"... :-)

[...Lehet, hogy folytatható – de nekem most dolgom van... :-) ]

2017. jún. 14. 08:17
 14/14 A kérdező kommentje:
És milyen igazad van! Köszönöm a részletes kiegészítést!
2017. jún. 14. 09:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!