Elég sokáig/elég ideig?
Nem főztem elég ideig - tovább kellett volna.
Nem főztem elég sokáig - ez az előzőn kívül jelentheti azt is, hogy mondjuk 20 éves koromig nem főztem. De ha teszek bele egy tárgyat, akkor szerintem már mindkettő ugyanezt jelenti:
Nem főztem elég ideig a pudingot, ezért nem is mert jó.
Nem főztem elég sokáig a pudingot, ezért nem is lett jó.
A következő két mondatban szerintem nincs igazán jelentéskülönbség:
Nem főztem elég ideig a pudingot, ezért nem is lett jó.
Nem főztem elég sokáig a pudingot, ezért nem is lett jó.
De ha csak annyit mondok, hogy: ''Nem főztem elég sokáig'' az kétértelmű, míg a ''Nem főztem elég ideig'' csak egyfélét jelent.
A kérdés, hogy vajon jól gondolom-e :)
Sőt még olyan is van, hogy "Nem főztem elég sok ideig." :p
Na erre mit lépsz?
Amúgy az "ideig" ugyanúgy jelentheti, hogy az az idő az elmúlt X év, tehát tévedsz szerintem, hogy az ne bírhatna mindkét jelentéssel.
#4 Lol! A GYÍK mióta ilyen "csakis komoly kérdések" (#seriousface) gyűjtőhelye?
Két "Bekövetkezhet a zombi apokalipszis?" és a "Csak pénz kérdése az időutazás?" között ez kb. a legértelmesebb téma, amit ma megnyitottam. És legalább a helyes kategóriában (Helyesírás) van.
1. komoly-t nem írtam, csak legalább kérdés legyen. :-)
2. nem, ez egyáltalán nem helyesírási kérdés. :-)
(a többi stimmel ;-)
:)
Vree:
"Amúgy az "ideig" ugyanúgy jelentheti, hogy az az idő az elmúlt X év, tehát tévedsz szerintem, hogy az ne bírhatna mindkét jelentéssel."
Érdekes, mert számomra a "Nem főztem elég ideig" nem jelenti azt is, hogy x éves koromig nem főztem.
"Nem főztem elég sok ideig."
Ez már jelentheti mindkettőt
Hát ez nem túl meglepő, tekintve, hogy
az elég ideig = elegendő ideig, megfelelően hosszú időn át, kellően sok ideig
az elég sokáig-ban viszont az "elég" kétféle jelentéssel bírhat:
1. elegendő, megfelelően sok (pl. elég levest ettem)
2. meglehetősen, igazán, nagyon (pl. elég hülye ötlet volt)
A puding főzése esetében az 1-es játszik, a főzés nélkül töltött fiatalkor esetben a 2-es. Ennyi az egész.
(Az "elég ideig" szókapcsolat esetében ugyebár a 2-es nem jöhet szóba, mert annak semmi értelme, hogy "meglehetősen ideig" / "igazán ideig" / "nagyon ideig".)
Elég egyszerű ez, nem?
És elég ennyi belőlem.
;-)
Ui.: e mellé a kétféle jelentés mellé társul még az elég (mint 'hamuvá válik') ige, és így ezzel a három jelentéssel már általában elég jól el szóviccelget a gyarló ember, ha épp bármelyik szó terítékre kerül egy társalgásban. :-)
Pl.:
– Na, elég sokáig tartott kihozni a levest... illetve mégsem elég sokáig, mert még forró. Elég a nyelvem, ha beledugom. Höhö.
vagy:
– Hoztam négy könyvet, elég?
– Persze, hogy el, ha meggyújtod...
– Hú, ez elég rossz poén volt... (hihi)
stb.
(elnézést)
Köszönöm, :) Tehát a pudingosra végül is mindkét változat jó:
Nem főztem elég ideig a pudingot. Nem főztem elég sokáig a pudingot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!