Számnév+főnév szerkezet után a névmás egyes vagy többes számban áll? Három ember, aki (k). Két dolog, ami (t).
Hülyén , nagyképűen , tudálékosan , de esetleg viccesen.
Őszintén , nem ismerem a magyar szabályokat erre a szituációra. Angolban , ha számot jelölsz , nincs többesszám , mégis 99% használ , mert így jobban esik.
(Bár szerintem nem )Mindenesetre , senki sem veszi komolyan . Gondolom ugyanaz áll a magyarra is . Szerintem próbáld ki mindkét verziót , és amelyik jobban meghatározza amit akarsz mondani , azt használd.
Na most itt csak 3 ember dolgozik , és szorgalmasan mind a három , vagy Itt csak 3 ember dolgozik szorgalmasan ,,, a 20 közűl !
"Angolban , ha számot jelölsz , nincs többesszám"
He? Hogy a fenébe ne, pont hogy van. (Vagy félreértem, hogy miről írtál?)
Angolul ; néhány fiúk , (some boys) de három fiú (three boy ) esetleg ; three boy, Tom,Dick and Harry .
Határozott számnév után a rávonatkozó főnév egyesszámban marad, határozatlan számnév után többesben .
Ha nem hiszed nézd meg , van valahol egy "thesaurus check" vagy valami hasonló.
De itt a Magyar nyelvről van szó , és csak azért mlítettem ,hogy megmutassam ez a kérdés nem csak a Magyarban homályos .
Mellesleg az ilyen akadémiai nyelvtani boncolgatások , csak játékok . Hiszen ha a nyelvtani szabályokat szigorúan vennénk , a Székelyek , a Swábok , a Tótok , stb , akkor nem beszélnek Magyarul ? Továbbá , nem beszélnek helyesen a tájegységeken sem .... :D
(Na most csak remélem , a "tájegység" az nem ly-vel van ! )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!