Párhuzamos szerkezet?
Legyen egy ember itt és legyen egy ember ott.
Ez párhuzamos szerkezet, és nem kell vessző?
Legyen egy ember itt, és egy ember ott.
Itt már ugye kell vessző?
És ha azt írom:
Legyen kész a feladat, és jó a megoldás.
Legyen kész a feladat és legyen jó a megoldás.
Két alanynál is lehet párhuzamos szerkezet?
Szerintem:
[de ez csak 76%-os vaszínűséget jelent :-) ]
1. Kell, mert az alany is más.
2. Nem kell, egy állítmány, alanyok felsorolása, a külön helyhatározók szerintem nem indokolják, hogy vessző legyen.
3. Ezeket vesszősnek gondolom.
4. Hát, szerintem nem.
Nagyon kérem, hogy javítsatok ki, ha szükséges. :-)
Köszönöm! :)
A 2. esetben szerintem két tagmondatról van szó. A második állítmány odaértendő:
Legyen egy ember itt, és (legyen) egy ember ott.
Én tennék vesszőt, vagy tényleg nem kell?
Nekem is eszembe jutott ez az értelmezés, de aztán úgy döntöttem – ahogy írtam is –, hogy ez szerintem csak alanyok felsorolása.
(Mintha azt mondanánk:
Legyen a rajzon egy kutya meg egy macska.
vagy:
Legyen a rajzon egy kutya itt meg egy macska ott.
vagy:
Legyen egy ember itt meg egy ember ott.)
De hogy "tényleg" így kell-e elemezni, azt nem tudom.
Én se vagyok biztos benne.
Legyen a rajzon egy kutya meg egy macska.
Itt nem kell szerintem se, ez felsorolás.
Legyen a rajzon egy kutya itt(,) meg egy macska ott.
Szerintem itt azért se lehet megúszni a vesszőt, mert nem egymás mellett állnak az alanyok (olyasmi, mint a hátravetés). Bár lehet, hogy hülyeséget írok.
a hátravetés tényleg más.
az szerintem mindegy, hogy "itt" és "ott" (vagy "alul" és "felül" vagy "középen" és "mellette"), de fene tudja :-)
Persze, az már mindegy :)
Én még mindig valahogy két tagmondatnak érzem azt a mondatot, de egyáltalán nem biztos, hogy az.
Lehet, meg kéne e-nyelven kérdezni.
Ezt a választ kaptam:
"Tisztelt Kérdezőnk! Az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötete (2004: 324–325.) részletesen foglalkozik a vesszőhasználat kérdéseivel. A példaként beküldött mondatokat a hiányos második egység, illetve a hátravetés esetei közé sorolom, ezért a vessző kitételét javaslom."
Köszi, akkor nyertél. :-)
Nekem meg vigasz, hogy egyrészt én is gondoltam ilyesmire, másrészt ők sem voltak annyira magabiztosak, hogy kitegyék a választ a honlapra... :-)
Nincs mit :)
Tényleg, nem tették ki a honlapra. Lehet, hogy amúgy sem tesznek ki minden kérdést, nem tudom.
Eszembe jutott még valami. Ha egy felsorolásba bekerül egy módosítószó, akkor teszünk vesszőt?
Pl.: Elviheted ezt(,) vagy akár azt.
Tetszik ez(,) és persze az is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!