Miért ír mindenki "nm"-et "m2" helyett?
A kW-t beszédben is szokták használni a kWh helyett.
A "mindenki" szó bírálása az már tényleg szőrszálhasogatás, mert akkor a mindenki szót nem lehetne egyáltalán használni sehol semmilyen környezetben.
Egyébként a köbmétert miért nem írják km-nek? Az azért mindig m3 és mindenki tudja, hogy mit jelent az m3.
" Az azért mindig m3 és mindenki tudja, hogy mit jelent az m3."
Akkor mi is a kérdésed?!
Önmagadból csinálsz bohócot.
"Egyébként a köbmétert miért nem írják km-nek?"
Látod, ez ékesen mutatja, hogy a nyelv (a beszéd is, az írás is) egy szokásokon, megállapodásokon, hagyományokon alapuló rendszer, amelyben persze mindennek van oka (amit vagy tudunk, vagy nem), de teljesen felesleges rajta a "kristálytiszta logikát" meg a merev szabályokat számonkérni, mert úgysem követi azokat maradéktalanul, és nem is tudná erre rávenni senki.
A köznyelv egyszerűsít - és ezt sokszor teszi a matematika rovására. Ez legtöbbször csak azoknak tűnik föl, akikhez közel áll a matematika.
A nm-t a négyzetméter jelölésére használni pont olyan, mint egy kiló kenyeret kérni a pékségben és cserébe egy 1 kilogrammos veknit várni és nem 1000 db kenyeret, vagy kockásnak titulálni szegény négyzetrácsos füzetet, akinek lapjai ettől lehet, hogy kétségbeesve kezdik keresni a harmadik dimenziójukat. :-)
Volt idő, amikor én is bosszankodtam az ilyesmin, de aztán beletörődtem és némi sajnálattal vegyes szomorúsággal szemlélem embertársaimat, akiknek ez nem tűnik föl.
Egyébiránt a köbméter helyett talán azért nem terjedt el a km, mert azt a többség még felismeri kilométerként (nem úgy, mint a nanométert, akinek sokan a hírét sem hallották, vagy jobb esetben valami távoli, megfoghatatlan sejtelmük van róla). Így tehát a km nem "általánosodhat" mint a köbméter jelölése, hiszen az a köznyelvben is a kilométert jelöli, míg a nm (sajnos) a hétköznapi nyelvben nemigen bír eredeti (matematikai) jelentésével.
Elnézést a hosszas filozofikus fejtegetésért. :-)
Nincsen azzal semmi baj. :-) (Vagy gondot okoz valahol?)
Eszter76, nagyjából egyetértek, bár a sajnosokat, sajnálattal vegyes szomorúságot nem egészen értem...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!