Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Miért ír mindenki "nm"-et...

Miért ír mindenki "nm"-et "m2" helyett?

Figyelt kérdés
Engem annyira bosszant, hogy sok helyen "nm"-el rövidítik a négyzetmétert, amikor az "nm" a nanométernek van fenntartva. Miért nem írnak "m2"-t, igaz, hogy felső index nélkül ez sem egyértelmű tudományosan, de azért mégiscsak közelebb áll a négyzetméterhez nem?

2016. jún. 29. 19:17
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

A kW-t beszédben is szokták használni a kWh helyett.

A "mindenki" szó bírálása az már tényleg szőrszálhasogatás, mert akkor a mindenki szót nem lehetne egyáltalán használni sehol semmilyen környezetben.

Egyébként a köbmétert miért nem írják km-nek? Az azért mindig m3 és mindenki tudja, hogy mit jelent az m3.

2016. jún. 29. 20:46
 12/25 A kérdező kommentje:
Pl a gázfogyasztás: az mindig m3, senki sem írja km-nek!
2016. jún. 29. 20:47
 13/25 anonim ***** válasza:
25%
Ennek a kérdésnek még akkor sem lenne sok értelme, ha te is mindent, tökéletesen, a magyar helyesírásnak megfelelően írtál volna...
2016. jún. 29. 20:49
 14/25 anonim ***** válasza:
0%

" Az azért mindig m3 és mindenki tudja, hogy mit jelent az m3."

Akkor mi is a kérdésed?!

Önmagadból csinálsz bohócot.

2016. jún. 29. 20:53
 15/25 Vak Bottyán ***** válasza:
100%
Szerintem ez nem okoz félreértést. Egyedül az tud vicces lenni, amikor nm2-t írnak néha.
2016. jún. 29. 21:26
 16/25 BringaManó ***** válasza:
59%

"Egyébként a köbmétert miért nem írják km-nek?"

Látod, ez ékesen mutatja, hogy a nyelv (a beszéd is, az írás is) egy szokásokon, megállapodásokon, hagyományokon alapuló rendszer, amelyben persze mindennek van oka (amit vagy tudunk, vagy nem), de teljesen felesleges rajta a "kristálytiszta logikát" meg a merev szabályokat számonkérni, mert úgysem követi azokat maradéktalanul, és nem is tudná erre rávenni senki.

2016. jún. 29. 21:51
 17/25 Eszter76 ***** válasza:
100%

A köznyelv egyszerűsít - és ezt sokszor teszi a matematika rovására. Ez legtöbbször csak azoknak tűnik föl, akikhez közel áll a matematika.

A nm-t a négyzetméter jelölésére használni pont olyan, mint egy kiló kenyeret kérni a pékségben és cserébe egy 1 kilogrammos veknit várni és nem 1000 db kenyeret, vagy kockásnak titulálni szegény négyzetrácsos füzetet, akinek lapjai ettől lehet, hogy kétségbeesve kezdik keresni a harmadik dimenziójukat. :-)

Volt idő, amikor én is bosszankodtam az ilyesmin, de aztán beletörődtem és némi sajnálattal vegyes szomorúsággal szemlélem embertársaimat, akiknek ez nem tűnik föl.

Egyébiránt a köbméter helyett talán azért nem terjedt el a km, mert azt a többség még felismeri kilométerként (nem úgy, mint a nanométert, akinek sokan a hírét sem hallották, vagy jobb esetben valami távoli, megfoghatatlan sejtelmük van róla). Így tehát a km nem "általánosodhat" mint a köbméter jelölése, hiszen az a köznyelvben is a kilométert jelöli, míg a nm (sajnos) a hétköznapi nyelvben nemigen bír eredeti (matematikai) jelentésével.

Elnézést a hosszas filozofikus fejtegetésért. :-)

2016. jún. 29. 22:18
 18/25 anonim ***** válasza:
100%
Akkor baj legfeljebb a négyzetnanométer rövidítésénél lehet.
2016. jún. 29. 23:08
 19/25 BringaManó ***** válasza:
41%

Nincsen azzal semmi baj. :-) (Vagy gondot okoz valahol?)

Eszter76, nagyjából egyetértek, bár a sajnosokat, sajnálattal vegyes szomorúságot nem egészen értem...

2016. jún. 29. 23:29
 20/25 anonim ***** válasza:
100%
"Hol szokták a km-et sebességnek hívni?" - még nem hallottad, hogy azt mondták, hogy pl. "130 km-es sebességgel száguldott 50-es táblánál"?
2016. jún. 30. 10:38
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!