Másik után többes szám?
Láttam leírva: másik problémák is voltak
Szerintem inkább: más problémák is voltak
Aha, érdekes. Mi lehet az oka?
Az én megfejtésem: a más problémában benne van a más szó, és az nemcsak azt jelenti, hogy 'további', hanem olyan jelentése is van, hogy 'eltérő', 'másmilyen'. Talán itt kifejezetten nem szeretett volna ilyet írni a közlő, hanem csak arra akart utalni, hogy voltak "további (hasonló) problémák" is. Talán ezért próbálta olyanra torzítani a "más"-t, ami még kb. ugyanazt jelenti, de még sincs benne a "másmilyen". Ezt persze mondhatta volna szebben (kis lovag :-), pl. "további problémák is voltak", "egyéb problémák is voltak" – de hát nem így tett. Sebaj, majd legközelebb.
Aztán az is lehet, hogy túlgondoltam, és egyszerűen az ő nyelvváltozatába belefér ez is. :-)
(Vagy az is lehet, hogy sima elgépelés(féleség): pl. eredetileg "másik probléma" volt, és átfogalmazta, de csak félig sikerült, és ilyen "sánta" maradt...)
BringaManó, +1
Én is úgy értelmezem, hogy a "más" az eltérőt, különbözőt jelent, és ezt továbbgondolva használjuk még "további" értelemben, tehát hogy "még más is".
A "másik" jóval konkrétabb jelentésű. Leginkább párba állításkor használjuk, tehát van egy valami, és van egy másik. Szerintem emiatt nem igazán működik többes számban, mert a "másik" az egy darab, ami különbözik az egyiktől. Ha nem lehet párba állítani a dolgokat, akkor inkább "más", mert az általánosabb értelmű.
Köszönöm! :)
Én is egyetértek veletek.
És ezek közül melyik variációt választanátok?
Ez kicsit jobb, mint az.
Ez kicsivel jobb, mint az.
Dupla olyan gyors(an).
Duplán olyan gyors(an).
"Ez kicsit jobb, mint az.
Ez kicsivel jobb, mint az."
Mindkettő egyformán jó.
"Dupla olyan gyors(an).
Duplán olyan gyors(an)."
Dupla olyan gyors(an).
az első kicsit "sztenderdebb" (amitől lehet kicsit jobb, bár szövegtípusa válogatja),
a második kicsivel lazább, "pongyolább", de tényleg csak kicsivel;
a dupla olyan gyorsra szavazok, a másik kicsit összekuszálódottnak tűnik: duplán olyan gyors = kétszer olyan gyors, de ?kétszeresen olyan gyors?... érteni értem, de nyelvbotlásnak gondolnám.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!