Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Ha egy szót többesszámmal is...

Ha egy szót többesszámmal is le akarok írni, akkor kell ékezet a szó végére vagy sem? Erre gondolok: macska (k) vagy macská (k)?

Figyelt kérdés

2015. okt. 29. 15:54
 1/4 anonim ***** válasza:
52%
Néha igen, néha nem. Macskák, halak, egerek, birkák, kutyák, vadak. A nyelvtan megtanulása éppen ezekben való eligazodást (is) jelent.
2015. okt. 29. 18:44
 2/4 anonim ***** válasza:
52%
Vagy a szótárban kell megnézni, hogy viselkedik az adott szótő. De a legtöbb magyar-idegen nyelv szótár magyaroknak készül, úgyhogy csak kevésben találhatsz magyar szavakat teljes szótári alakjukkal.
2015. okt. 29. 19:06
 3/4 BringaManó ***** válasza:
100%

Úgy tűnik, az eddigi kollégák nem értették a kérdést.

Én érteni vélem – viszont nem tudok rá nagyon egzakt választ: ez a zárójeles megoldás az esetleges toldalék vagy egyéb szóelem jelölésére nem hivatalos dolog, úgyhogy erre nincs is szabály. Sajnos úgy kell írnod, ahogy jólesik, ahogy jónak látod. :-)

A macská(k) esetében én például tennék, de ez – ismétlem – ízlés dolga.

2015. okt. 29. 23:27
 4/4 anonim ***** válasza:

Sajnos a többes számnál megnyúló magánhangzók esetében nincs jó megoldás.

Ha azt írod, hogy macska(k), furcsán néz ki a macska mögötti zárójeles k, ha viszont macská(k) formában írod, a zárójel előtti rész néz ki furán. Én ilyen esetben odaírom mindkettőt kiskötőjellel elválasztva vagy a többes számú alakot zárójelben.

2015. nov. 2. 00:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!