Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Hogyan írjuk helyesen? Mindegy...

Hogyan írjuk helyesen? Mindegyik változatot láttam az interneten, melyik a helyes: Amerika-ellenes, Amerikaellenes, amerikaellenes.

Figyelt kérdés
2016. febr. 29. 11:50
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
#4: A mondat kezdetét jelző nagy kezdőbetű és a mondatvégi írásjel kötelező!
2016. márc. 2. 21:07
 22/27 BringaManó ***** válasza:
Egy nyelvtannáci esetében feltétlenül – de ott még nem helyeztem magam szolgálatba.
2016. márc. 2. 21:24
 23/27 anonim ***** válasza:
Láttam az előző hozzászólások alapján... :D
2016. márc. 2. 21:26
 24/27 BringaManó ***** válasza:

#17:

Tévedni tetszik, ott szabadon választott, és én rá is hagytam a szövegalkotóra: bizonyára úgy gondolta, hogy ezzel a megoldással tudja legjobban jelölni a mondatban az általa elképzelt szünet- és hangsúlyviszonyokat – vö. OH. 327. o.:

„Ha a mondatszók beépülnek a tagolt mondatba, nem szokás őket írásjellel elválasztani:

Jaj de szép! * Hű de nagy ház! * Ó de kellemetlen ez az eset! * Na doktor úr, most mi lesz?

A mondatszók ilyenkor legtöbbször a de, be nyomósító partikulákkal vagy megszólításokkal kapcsolódnak össze. A vessző nélküli írásmód azonban nem kötelező, a szövegalkotó szándéka szerint kitehető a vessző.

(…)

A na, no mondatszó gyakran használatos a párbeszédekben a beszélgetőpartner egyfajtabuzdítására, a helyeslés kifejezésére. A na többféle kapcsolatot alkot ebben a funkcióban:

Na ugye? * Na tessék! * Na látod! Ilyenkor a vessző nélküli írásmód a helyes, ugyanis ez jelöli a mondat szünet- és hangsúlyviszonyait: Na látod, megmondtam, hogy sikerülni fog! A vessző használata másfajta hangsúlyt és szünetet jelöl, így a jelentés is megváltozik: Na, látod, már kibukkant a repülőgép a felhők mögül.”

(De bizonyára nem is gondoltad komolyan, hogy elkerülte volna a figyelmem egy vesszőhiba... :-)

2016. márc. 2. 22:13
 25/27 anonim ***** válasza:
"egyfajtabuzdítására" Ejnye már...
2016. márc. 2. 22:23
 26/27 anonim ***** válasza:
Meg ez szép és jó, de ez a tagmondatoktól is függ. Pl.: mondhatod, hogy "Na látod!", de azt nem, hogy: "Na mennem kell". Ergo külön tagmondat elé mindig kell vessző, tehát -> "Na, jól nézek ki, ...".
2016. márc. 2. 22:26
 27/27 BringaManó ***** válasza:

#25: OK, beégtem, OCR-hiba, F7 meg nem szúrta ki, hamu-hamu... :-(

#26: Én értettem, hogy te ezt gondolod, de egyrészt az OH. nem ezt gondolja – legalábbis én az abban írtak alapján egyelőre nem láttam be, hogy a "Na mennem kell"-be kötelező lenne tenni (vö. "Na látod!", "Na doktor úr..."), és én a "Na jól nézek ki"-t is "egybemondanám", tehát abba sem tetetnék kötelezően –, másrészt ha szerinted kell az a vessző, akkor leszel kedves máskor kitenni... :-)

2016. márc. 2. 23:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!