A karácsonyt miért, írja sok ember nagy kezdőbetűvel?
Ilyet is láttam:
Minden Ismerősömnek Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok
Miért van ez benne az emberekben?
Hát tényleg fura ember vagyok, ezt mondták már.
A helytelenül írás, valahogy mindig szúrta a szemem. Talán az lehet az oka, hogy nekem suliban a külalak folyton kettes volt, a helyesírás viszont ötös.
A hangsúlyozás végett, meg egyébként is egy keresztény országban az embereknek a Karácsony egy olyan szakrális ünnep, amit nagy betűvel ildomos írni.
Magyarország pedig keresztény ország már 1 évezrede, és a jövőben is az marad.
Mert az emberek nagy része teljességgel képtelen helyesen írni.
Ez még a "kisebb" hibák között van; ennél sokkal borzasztóbbakkal is találkozom sajnos rendszeresen itt (is).
"A hangsúlyozás végett, meg egyébként is egy keresztény országban az embereknek a Karácsony egy olyan szakrális ünnep, amit nagy betűvel ildomos írni."
Kedves Válaszoló, a helyesírás nem attól függ, hogy valaki keresztény-e, vagy sem...
A magyar helyesírás szerint az bizony karácsony, kis k-val.
Egyszerű: tiszteletadás. Helyesírásilag hibás, de a tiszteletadás, ünnepélyesség kifejezésére bevett szokás minden szót nagy kezdőbetűvel írni. Kellemes Karácsony, Boldog Új Esztendőt, Boldog Születésnapot, stb. De pl. tiszteletteljes megszólításnál is mindent nagy kezdőbetűvel szoktak írni, pl.: Tisztelt Igazgató Úr.
Egyszerűen csak egy szokás, és nem kéne látatlanból butának titulálni ezért senkit.
"A helytelenül írás, valahogy mindig szúrta a szemem."
Ebben az esetben nem értem hogy miért teszel folyton olyan helyekre vesszőket, ahová nem valók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!