Ha az a szabály, hogy az ünnepek nevét kis kezdőbetűvel kell kezdeni (pl. húsvét), miért írja mindenki naggyal?
Nagyon szeretem, amikor azon vitatkoznak rengetegen, hogy a száraz szabályok, vagy a többség "szokása"!
Most hogy karácsony van nekem is felbukkant több ismerősöm figyelmeztetése/(okoskodása), hogy a karácsony bizony kis betűvel írandó, mert a szabályzat kimondja. Mégpedig a 145. pont.
Igen! A karácsony kis betű! Ugyanakkor kicsit beleásva magam a témába, már elég hamar, mivel magam is nagybetűvel használom jókívánságaimban, megtaláltam a 150. pontot, ami kiváló lehetőséget ad arra, hogy feleslegesen vitatkozzunk erről!
Én a kívánságaimban a karácsonyba azáltal, hogy nagybetűvel kezdem, érzésem szerint beleviszek mindenféle szeretetet, "kellemességet", áldottságot, a család jelentőségét, az együttlétet, mely által a karácsony Karácsony lesz. De mindenképp személyesebb.
Egy picit érdeklődve az iránt is, hogy pl. 100 évvel ezelőtt hogy írták például a képeslapokra, néhányat sikerült is találnom és eléggé régi szokás ez, ahhoz, hogy meglepő legyen, hogy még nem vált "szabállyá"!
A "Te", Neked" is nálam a tisztelet jele. Leszarom, hogy mi a szabálya, nálam a korrektség szinonimája!
A sorok közötti olvasás legjobb lehetősége!
Ha kisbetűvel kíván nekem valaki a boldog karácsonyt, arról tudom, hogy sietett, felületes, figyelmetlen, vagy kötelező, kelletlen gesztusként gondol rá! (vagy betartja a szabályokat persze) stb.
Ugyanakkor gondoljunk bele!
Ez a 145. pont túl általános, ahhoz, hogy a karácsony szabályszerű kötelező írásmódját is beleértsük.
Ezeket a szabályokat akkor hozták, amikor még csak annyit írtak az emberek egy nap alatt, amennyit ma az internet világában egy perc alatt . Sokkal több és színesebb lett ez a "világ".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!