Eszem - eszek. Milyen szabály van erre? Nekem k végződéssel jobban hangoznak az ilyesmi szavak.
Egy ideje tudom, hogy nem helyes, viszont körülöttem mindenki rosszul használja és szabályt se tudtam rá, hogy mikor hogyan kéne. Köszönöm a segítséget!
Még fura a fülemnek. Remélem hamar megszokom.
Nem tudom, spectatornak mit és hogyan tanítottak régen (illetve milyen régen volt az), de Besenyő Pista bácsi mondja jól: alanyi illetve tárgyas ragozás.
(Egyszerű példa: eszek valamit, eszem a levest.)
Na, akkor az előbbiekből összejön összességében a teljes válasz. Többeknek igaza volt, részben.
Az "eszem" és "eszek" között valóban az alanyi és tárgyas ragozás LENNE a különbség, azonban ikes igéknél (márpedig ez az) e/1-ben is "m" lenne a toldalék.
A táblázatban ezért egyforma a tárgyas és alanyi ragozásnak megfelelő oszlop, hiszen ez egy ikes ige.
Ha nem ikes ige lenne, eltérne a két oszlop.
Régebben valóban így tanították. Ellenben ma már elfogadott mindkét alak, ezért nincs jogunk ítélkezni, különösen nem olyan súlyosan, ahogy 1-ben tették.
Mivel ikes ige, azért a régi szabályok szerint csak az "eszem" volt az elfogadott, ma már egyik alak sem kifogásolható, bár szebb az "eszem" alak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!