Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Eszem - eszek. Milyen szabály...

Eszem - eszek. Milyen szabály van erre? Nekem k végződéssel jobban hangoznak az ilyesmi szavak.

Figyelt kérdés
Szóval, sose tudom hogy kéne az ilyen jellegű szavakat mondani.
2014. okt. 14. 10:43
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
51%

"Az ikes ragozásról már fél évszázada tudjuk, hogy halálra van ítélve." (Grétsy László)

"Az ikes ragozás paradigmarendszere már annyira megromlott, megbomlott, hogy ezt a ragozási formát bűn volna védeni. Pusztul is, elég erőteljesen, de még kell egy nemzedéknyi idő, amíg végleg kiszorul a nyelvből. Nem kár érte, hiszen semmi szerepe sincs." (Lőrincze Lajos)

2014. okt. 14. 12:14
 12/13 anonim ***** válasza:
51%

[link]

"De már annak idején, több mint négy éve is csak azt mondhattam, hogy „az ikes igék ragozásának a hagyományos rendje már a múlté”. Ma már nem számít hibának, ha valaki a kijelentő mód jelen idő egyes szám 3. személyükben -ik-re végződő igéket iktelenül ragozza. Legföljebb az ugyancsak kijelentő mód jelen idejű egyes számú első személyben van némi érzékelhető stíluskülönbség annyiban, hogy az eszem, iszom, alszom egy kicsit választékosabb, mint az eszek, iszok, alszok. A felszólító és a feltételes módban már lényegében nem él az ikes ragozás, s ahol mégis előfordul, semmivel sem jobb az iktelennél"

(Grétsy László)

2014. okt. 14. 12:17
 13/13 anonim ***** válasza:
22%
Az eszek, iszok, fekszek.. stb paraszt stílusban van, normálisan m-re végződnek :P
2015. ápr. 26. 03:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!