Hogy helyes? Japán ember vagy japáni ember?
japán ember, kis j-vel.
(Esetleg japáni is lehetne, de olyat nem mondunk gyakran országnévvel együtt; pl. magyarországi ember.)
Attól függ mire gondolsz.
Ha egy olyan emberre, aki Japán állampolgára vagy Japánból származik, akkor a japán ember a helyes. Ha olyan emberre gondolsz, aki Japánban él, de nem Japán állampolgára, és nem Japánból származik, akkor a japáni ember a helyes.
"japáni ember"
Ezt még nem hallottam, bár ettől még lehet helyes. Én inkább úgy mondanám, hogy japánbeli. (Az ellenőrző sem húzta alá.)
Azért hangzik szokatlanul, mert nem igen élnek kivándorolt ismerőseink Japánban (szerintem egyikünknek sem). Pedig ha azt mondanám: "Képzeld, tegnap beszéltem a japáni kollégámmal" nem hangzana furcsán. Például abban a szituációban értelmezhető, hogy vezetünk egy üzletet páran, és egyik kollégánk kiment Japánba pár évre, hogy befektetési lehetőségeket találjon. Ha elképzeljük ezt a szituációt, akkor már nem is hangzik furcsán a "japáni kolléga" kifejezés, hiszen egy magyar emberről van szó, aki éppen Japánban tartózkodik üzleti úton, de nyilván ő maga nem japán, és nem is szándékozik letelepedni ott.
Azért is tűnhet kissé szokatlannak a "japáni" kifejezés, mert a Japán egyszerre főnév és melléknév (csak írásban különböztetjük meg). Ezért sokan úgy hallhatják ki, hogy a "japáni" szó az a japán melléknévből van képezve (ami valóban helytelen lenne), de valójában ezt a Japán főnévből képeztük (ez ugyebár nyelvtanilag helyes).
Természetesen a japánbeli és a Japánban élő ugyanúgy helyes és használható, de ettől a japáni sem lesz helytelen.
Egyébként nem is tudom, hogy van-e még olyan szavunk, ahol az országnév és a hozzá tartozó melléknév megegyezne, vagy csak Japán esetén igaz ez.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!