Hiba/baj az, ha valaki úgy írja a kekszet, hogy kex?
Csak azért kérdezem, mert rengeteg ilyen terméket láttam már, és sokukon x-szel szerepel, tehát kex alakban. És sok ember így is írja.
Példaként.
Tudom, hogy a szex-et sem írjuk szeksz-nek, de a kex alakot már rengetegszer láttam sok helyen, írásban is.
Mi a véleményetek?
Egy élmény volt olvasni benneteket.
Néha segítek is egy-két kémiai témában a hozzászólásommal a kérdezőnek, de általában néhány perces ejtőzésre ugrom be napközben a gyakorira. Ma már az első pár percben ráakadtam erre a kérdésre, szóval a mai jóérzésem és felüdülésem már megvolt.
Köszönöm nektek, és bocsánatot kérek az OFF-ért!
De ha úgy írod, hogy Kex az nem baj, mert az egy magyar undergrund együttes neve volt. :)
dellfil
Tudományok/Helyesírásban a válasz teljesen egyértelmű, a keksz az keksz, s nem kex. Miért? Azért, mert ennek a jövevényszónak egyik nyelvben sincs kex írásmódja.
A magyar szex az az angol sex fonetikus átírása. A keksz eredetije lehetne cakes. Ez hangzásra szinte ugyanaz, de láthatod, leírva teljesen más.
Németben van keks, ami szintén aprósütemény, de az sem kex.
Sajnos nem egyértelmű, hogy
eredeti "x" –> magyar "x"
eredeti [más] –> magyar [más]
gondolj pl. a bokszra vagy az egzitokusra...
(OK, te sem írtad, hogy egyértelmű volna, de számomra kicsit azt sugallta a válaszod, azért szeretném megóvni a többieket egy esetleges téves berögződéstől. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!