Melyik helyes (ebb)? Meg van edve vagy meg van éve?
ÉN a "meg van edve" alakot ismertem, de hallottam "meg van éve" alakot is.
Helyes egyáltalán valamelyik? Vagy helytelen mindkettő használata?
Ugyanúgy a meg van idva.
annak pedig ne higgyetek, aki a "passzív" alakot kerülendő germanizmusnak bélyegzi, ez nyelvi babona
Butaság volt lepontozni a 14-est, mert igaza van. A passzívnak nevezett szerkezetek egyáltalán nem germanizmusok, ez csak babona, teljesen téves elképzelés, amit a tájékozatlan emberek terjesztenek egymás között.
Eleve a németben nincs is ilyen szerkezet, tehát nyilván nem is vehettük át tőlük.
Akit érdekel a részletesebb magyarázat, olvassa el Szepesy Gyula Nyelvi babonák című könyvének első fejezetét.
A nyelvtan nem kőbe vésett törvény. Abban a nyelvi környezetben, amelyben ezek előfordulnak, élő beszédben elfogadható. Iskolában nem ezt tanítják, irodalmi nyelvtől idegen.
Számos olyan regényt lehetne megemlíteni, melyben a párbeszédek ehhez hasonlóak.
Mind a kettő helyes, bírom hogy a sok hülye leszól másokat, mert szerintük hasraütés szerűen nem helyes valami.
Nem kellett volna kihagyni a magyar nyelvtan órákat...
Az eszik ige határozói igenévi alakja az éve, ami tájszólásban (helyesen) edve.
ezek az alakzatok sokadjára vannak magyarázva, de van olyan kifejezés amit másogy egyszerűen nem lehet máshogy kifejezni.
pl, "mikor lesz a műzliszelet megéve?"
itt nem az a kérdés, hogy ki fogja megenni, hanem, hogy mikor lesz megéve...
A kint hagyott szénsavas üdítöital pedig mikor lesz megíva. Fogalmazhatunk másképp is, pl mikor fog elfogyni, mielőtt elmegy belőle a buborék, de kevesen vannak akik fölöslegesen járatják a szájukat egy hosszabb mondat kedvéért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!