Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mijen okból írnak mient az...

Mijen okból írnak mient az emberek? Milyen okból írnak mient az emberek?

Figyelt kérdés
Nem tudják eldönteni, melyik lehet a helyes, s inkább átugorják a problémát? Nem tanulták meg hogyan helyes, a helyesírási szabályok is csak ajánlások, nem törvény. De lehet, hogy miennek hallják? Akkor viszont bukik az egész nyelvtan náluk, nem csak a jé hang írásmódjával van gond. Vagy nem jól gondolom?
2015. szept. 17. 22:48
 1/9 anonim ***** válasza:
50%
Most így belegondolva, lehet hogy kezd kikopni az a ly onnan élőbeszédben is. Hasonlít a miért-re. Csak ott meg kicsit belemondjuk.
2015. szept. 18. 02:34
 2/9 anonim ***** válasza:
23%
Már bocs, de a helyesírási szabályzat NEM ajánlás, hanem betartandó szabályzat. Ha ennyivel sem vagy tisztában, milyen jogon kritizálod a másikat?
2015. szept. 18. 03:24
 3/9 anonim ***** válasza:

Szerintem azért, mert azt hiszik, hogy a milyen kb. olyan szó, mint pl. a fiú vagy a szia. Az ilyen szavak kiejtésénél, ahol két magánhangzó van egymás mellett, minthogyha beékelődne egy j-szerű hang a könnyebb kiejtés miatt. Vagyis nem j hang, hanem egy kicsit másmilyen az i, j-re húz. Úgy gondolom, hogy az IPA is másképp jelöli ezt az i-t mint a megszokottat.

Az ilyen, olyan, milyen szavak persze nem ilyenek, itt megszokott j van, amit világosan ki is kell ejteni.

2015. szept. 18. 04:49
 4/9 anonim ***** válasza:
Vagyis nem is a könnyebb kiejtés miatt, hanem ez a nyelv "természetes reakciója" vagy hogy mondjam. Ez történik amikor két magánhangzó áll egymás mellett. Hiátusnak vagy hangrésnek nevezik.
2015. szept. 18. 04:52
 5/9 anonim ***** válasza:
Első válaszoló, nem kezd kikopni a j, legalábbis azoknál akik normálisan, természetesen beszélnek, és nem a "Maúnika saú" csillagainak beszédét vették át :-) A miértnél az van amiről írtam.
2015. szept. 18. 04:56
 6/9 anonim ***** válasza:
47%

Kedves utolsó! Tipikus nagyképű személyeskedő vagy, aki a szokásos hibába esik: nem is ismersz :) Nem nézek TV-t egyáltalán, és BP-en élek. De majdnem talált.

Lehet, hogy te képtelen vagy elrugaszkodni a kőbe vésett szabályaidtól, de ha kimondod a két szót: miért és milyen, elég hasonló a ly hang. Nyilván meg lehet erőszakolni a szavakat, és a miért-ben elnyomni a ly-t, vagy a milyen-ben direkt jól kihangsúlyozni. De ha belegondolsz, folyóbeszédben azért elég hasonlóak.

Szerintem ezért írják egyesek úgy. És szerintem simán lehet, hogy ki is fog kopni, még akkor is, ha most hülyén néz ki. Látod, például a hülye szóban teljesen más a ly.

2015. szept. 18. 10:29
 7/9 anonim ***** válasza:
A hiátuspótló j miatt. Például, a dió, hiány, fia szavakban is ejtjük a j-t, de nem írjuk. Viszont a milyen szóban más volt a j, ezt a helyesírás jelöli, illetve egyes nyelvjárások még megkülönböztetik. Aki ismeri ezt a nyelvjárást, vagy eleget hallott belőle, annak nem probléma a j-ly.
2015. szept. 18. 20:56
 8/9 A kérdező kommentje:
Kedves második! Akkor nyilván meg tudod mutatni azt a szabályzatot a polgári vagy büntető törvénykönyvben. Ha egy nyelvészprofesszor ki meri jelenteni, hogy ajánlás, akkor talán én is.
2015. szept. 19. 23:02
 9/9 xeniah ***** válasza:
Attól függ, hol találkozol vele. Lehet, hogy simán nem tudják a helyesírást, meg az is lehet, hogy telóról írva inkább rövidítenek (mint vok = vagyok). Mellesleg nagyon sok határon túli magyar beszéli a nyelvet, de a helyesírást nem ismeri. Hangzásra meg nem sok különbség van a dió és a milyen között.
2015. szept. 26. 19:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!