Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Az emberek miért rövidítik...

Az emberek miért rövidítik állandóan nm-nek a négyzetmétert?

Figyelt kérdés
Az nm a nanométer (10^-9 m) jele. És ha odaírom nekik válaszba, még én vagyok a troll. Annyival nehezebb azt írni, hogy m^2 vagy m2? Vagy nekik ezt nem tanították?

2015. jan. 25. 23:30
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
100%
Én ugyan m2-nek írom a négyzetmétert, de ha valahol látom a nm-t leírni, ugyanúgy négyzetméternek gondolom, hiszen nanométerrel az életemben soha nem találkoztam még.. négyzetméterrel pedig legalább életében egyszer biztos mindenki találkozik. :D
2015. jan. 25. 23:41
 2/28 A kérdező kommentje:
Én nanométerrel gyakrabban találkozok, talán ezért zavar össze :)
2015. jan. 25. 23:43
 3/28 anonim ***** válasza:
:) Én még sose használtam a nanométert. Én - mint aki nem használja, sőt azt se tudom mi az - biztos kiírnám teljesen hogy nanométer... :)
2015. jan. 25. 23:46
 4/28 anonim válasza:
Jó kérdés. Én írásban papíron úgy írom hogy m2. De ezt gépelve nem lehet rendesen mint ahogy látjuk, mert nem tudom felsőindexbe írni a kettest. És gépelve meg mindenki nm-nek írja, így ismerik így könnyű ezt használnin
2015. jan. 26. 01:55
 5/28 anonim válasza:
100%

Ezzel az erővel: m²

Egyébként meg nem mint mértékegységet írják nm-nek, hanem a szót rövidítik. Ez meg mondhatni elfogadott a hétköznapokban. Nyilván egy szakmabeli sikítófrászt kap tőle, én is szoktam, mikor úgy kapok meg adatokat a munkához, hogy nekem kéne kisakkozni, mire is gondolnak. De ha mondjuk épp házat akarnék venni, akkor csak nem arra következtetnék, hogy mondjuk 73 nanométeres a ház. Pláne mivel ez még csak annyit jelent, hogy van egy 73 nanométeres egyenes fal, és semmi más.

2015. jan. 26. 02:01
 6/28 anonim válasza:
100%
Általában azok írják így, akik nem ismerik a nanométert. Nem te vagy a troll, te vagy a tanultabb. m^2-nek szokás írni.
2015. jan. 26. 03:04
 7/28 anonim ***** válasza:
100%
Ez olyasmi, mint amikor a töltényt vagy a lövedéket golyónak hívják a hétköznapokban, közben egy fegyverszakértő a haját tépi a megnevezéstől. Ettől függetlenül nézd el nekik, ha tudod, hogy olyannal társalogsz, aki nem egy műszaki zseni vagy halványlilája sincs az atomok mibenlétéről, akkor valószínű, hogy nem nanométerre gondol a megnevezés alatt. Másrészt ha egy szoba vagy telek alapterületét adja meg valaki, akkor is nyilván nem nanométerre gondol :)
2015. jan. 26. 08:06
 8/28 Wadmalac ***** válasza:

Eszembe nem jutna így rövidíteni, de sokszor láttam már így és nem emlékszem, hogy zavart volna. A szövegkörnyezetből általában egyértelmű, hogy nem nanométerről van szó.

Persze helytelen, de hétköznapi (nem műszaki/tudományos) szövegben nem érzem olyan nagy bűnnek.

2015. jan. 26. 08:47
 9/28 anonim ***** válasza:

Hát én előbb találkoztam életemben a nanométerrel, mint a négyzetméter ilyen jelölésével, úgyhogy először jól össze voltam zavarodva.

Annyi az oka, hogy az embereknek fogalmuk sincs mi az a nanométer és mi a rövidítése.

2015. jan. 26. 10:22
 10/28 Wadmalac ***** válasza:

300 nanométer közművezett telek eladó.

Azért szerintem kibújik a szög a zsákból annyira, hogy ne legyen zavaró. :)

2015. jan. 26. 10:54
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!