Kezdőoldal » Tudományok » Helyesírás » Mi az a középtest?

Mi az a középtest?

Figyelt kérdés
Bocsi ha rossz helyre tettem a kérdést, nem nem tudtam hova rakni.
2015. aug. 28. 17:56
1 2
 1/14 BringaManó ***** válasza:

szövegkörnyezetet plíz.

lehet pl. ez, az amőbákkal-vagy-mikkel kapcsolatban:

[link]

"Egyes alakokban a helyváltoztató állábat nem képező középtest a ragadósabb."

stb.

2015. aug. 28. 19:22
 2/14 A kérdező kommentje:

Nincs szövegkörnyezet, de itt a link:

[link]

2015. aug. 28. 20:17
 3/14 BringaManó ***** válasza:
hogyhogy nincs szövegkörnyezet? ezt nem értem. egyszer csak reggelre kelve megálmodtad, hogy ma lefordíttatod a middles-t a google translate-tel?... ez esetben semmin se tessék csodálkozni... :-)
2015. aug. 28. 20:32
 4/14 A kérdező kommentje:
Hát igen. Beírtam, hogy mi az a middles, mert érdekelt. És kiadta, hogy középtest. Na de mi az a középtest? Ha olyan sok témakörbe megtalálható, akkor elég ha néhányat mondasz.
2015. aug. 28. 20:44
 5/14 BringaManó ***** válasza:

Ahha. Akkor ez a nemes feladat másra vár...

(Bocsánat, gyanútlanul azt hittem, valami értelmes kérdés. :-)

2015. aug. 28. 23:20
 6/14 A kérdező kommentje:
Teljesen értelmes a kérdése. Feltettem a kérdést, hogy egy szó mit jelent. Azért mert adott esetben több jelentése van, még meg lehet mondani őket.
2015. aug. 28. 23:26
 7/14 A kérdező kommentje:
valószínű azt jelenti, amit belinkeltél.
2015. aug. 28. 23:26
 8/14 A kérdező kommentje:
pontosabban nem linkelted be, de a linken belül megtalálható. tehát a középtest nyilván az amőbák és egysejtűek egyik belső létfontosságú szerve. ennyi, megvan a válasz.
2015. aug. 28. 23:27
 9/14 BringaManó ***** válasza:

OK, ha ennyi elég, akkor rendben.

(Ne haragudj meg – és csak zárójelben írom, mert nem tanácsot kértél –, de azért a fordítás nem ennyire egyszerű téma. Eleve azzal a nem-kis hibával indítottál, hogy – ha jól értem – a middles jelentésére voltál kíváncsi, de ehelyett arra kérdeztél rá, amit a Google Translate javasolt rá... Utána egy ráguglizás helyett inkább bedobtad ide, ráadásul mindenféle támpont nélkül. Aztán mondtam egy lehetséges választ, jelezve, hogy csak egy a sok közül, mire elfogadod, hogy akkor ezt jelenti...

Mutatok még párat a középtestre:

– lehet sertésfeldolgozási szakkifejezés is, pl.:

[link]

[link]

"Középtest, bőrrel vagy szalonnával vagy azok nélkül, kicsontozva (4)"

– itt meg egy műszaki rajzon használják, valami szerkezet középső részének jelölésére:

[link]

– vagy mit szólsz a lóidomításhoz?...:

[link]

"a fordulás maga is hátrálja némileg a tiszta ügetést, mert a középtest hajol, a lábak nem lépnek egymás után az eredeti rendben, a ló maga is megosztja figyelmét ha ügetve fordulnia kell s tapasztaljuk, hogy még végképen ki nem idomított lovak ügetésüket azonnal mérséklik, a mint fordulat következik s igy az időmérték (Tempo) megzavarodván, az ügetés nem leend egymértékü."

– vagy fitnesz:

[link]

"A középtest izmaira épül ez az edzésprogram, tehát a medence, a csípő, a has és a hát alsó részének izmait dolgoztatja meg. Azok kedvelik, akik a tartásukon szeretnének javítani."

– a pókszabásúaknál is előfordul, pl nézzük a csáprágósokat:

[link]

Utótestük két részből állhat: középtest (mesosoma) és végtest (metasoma) • Az előtest első pár végtagja a csáprágó (chelicera) amely elsődlegesen 3 ízű a 2. és 3. íz együtt ollót képez

– vagy vegyünk gyógycipőt:

[link]

"A pluszt a csavart középtest adja, ami kicsit kibillenti a megszokott - és valószínűleg helytelen - mozgásvektorokból a viselőjét."

...)

2015. aug. 29. 10:47
 10/14 A kérdező kommentje:
Na, most már tudom a jelentéseit. Viszont valószínű, hogy angolul is mindegyiket middles-nek mondják. Nem véletlenül nevezték el a magyarok is középtestnek az összeset.
2015. aug. 29. 17:07
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!